Petice proti stavbě obřího ruského kola v Praze

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#163 Re: Re: Re: Re: Re:

2018-09-29 09:13

#162: - Re: Re: Re: Re:  

Liberty statue    

     Socha Svobody měla původně stát  u vjezdu Lessepsova průplavu v Panamě. Podobně, jako stával stejně vysoký kolos na Rhodu u vjezdu do přístavu.  Když tento první pokus zlikvidovali komáři s malárií a žlutou zimnicí, prodali zbití Francouzi zavržený projekt Američanům,  a sochu věnovali americkému lidu. 

   ---

    Strýček Sam pak opustil  vlastní plány kolem jezera Nicaragua, 32 metrů nad oceánem, se sladkovodními rejnoky a žraloky, a meandrující 200 kilometrů dlouhou řekou San Juan  s hustě osídleným údolím. Polil kolem řeky Sangro všechny kaluže s komáry petrolejem, vytáhl parní bagry, kolejnice a lokomotivy, a... po třiceti letech, 15. srpna 1914, byl průplav se třemi zdymadly v obou směrech, poháněný řekou Sangro, slavnostně otevřen. Dodejme pro úplnost, že Američani, poučivše se z drastické francouzské zkušenosti, vzali s sebou dobrého lékaře( ...Víte, co stojí ten petrolej? A komáři tu nejsou, za celou dobu jsem jich viděl jen pár!... Ale představte si, že některý z těch komárů s malárií by štípl právě Vás!)  A ti, kteří na stavbě amerického průplavu pracovali, tu dobu  označovali za nejšťastnější období svého života.

     ---

   Nepochopivše z nějakého důvodu původní smysl této rozvojové pomoci Starého světa, sochu si nechali,  tak už to s rozvojovou pomocí chodívá, hloupý, kdo nebere.  V karanténě na ostrůvku Ellis Island, kdyby měla  infekci. U vjezdu do přístavu,  což ostatně také bylo prvotním posláním předchůdce sochy. Dodnes spekulují, jaký vlastně smysl socha má, a našli těch aditivních umělých významů už celý půltucet. Buď jak buď,  odpovědný výraz sochy, pečlivě svítící zmateným námořníkům na cestu, postrádá úsměv, a to vylučuje jakoukoliv lascivitu.

Odpovědi

Krčín

#165 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2018-09-29 12:50:25

#163: - Re: Re: Re: Re: Re:  

Jistěže průplav přes jezero Nicaragua si lze představit jako pás přehrad. Nebo dlouhých a širokých rybníků, spojených plavebními komorami. Materiál by se přemísťoval, ale jen k podélné hrázi plavební dráhy, a výkop = násep.