Petice proti stavbě obřího ruského kola v Praze

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#117

2017-02-26 11:57

Část točitého schodiště, podle některých mohlo vést v noze Neronova kolosu. Po Neronově smrti  Vespasián soše přidal korunu ze slunečních paprsků a přejmenoval ji, socha boha Slunce má mít tvář boha Slunce.      

 Pedestal z pálených cihel a betonu, vydržel až do roku 1936, kdy byla jeho nadzemní část odstraněna. V roce 1986 byly vykopány jeho základy, a jsou veřejnosti přístupné. 

Dodejme, že panuje shody v tom, že Flaviovský amfiteátr se dnes jmenuje Koloseum plávě podle kolosu na začátku Via Appia.

Nikdo také neví, jak dlouho kolos v Římě stál. Jeho uváděnou oporou jsou verše v kronice Bedy Ctihodného (Quandiu STABIT coliseus, STABIT et Romů;Quando cadit coliseus, kadet et Roma; Quando kadet Roma, kadet et mundus ( "tak dlouho, dokud Colossus stojí, tak bude Řím, když kolos spadne, Řím padnou, když Řím padá, tak padá svět").  V době, kdy Beda napsal,  maskulinum coliseus označovalo sochy.

     

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#118 Re:

2017-02-26 12:40:26

#117: -  

Beda Venerabilis je považován za jeden z nejspolehlivějších pramenů své doby.

Svatý Beda Venerabilis nebo též Beda Ctihodný byl benediktinský mnich v klášteře sv. Petra v Monkwearmouthu, dnes část Sunderlandu v Anglii, a v spřízněném klášteře sv. Pavla v Jarrow – oba v Northumbrijském království. Wikipedie
 
Narození: 672 n. l., Jarrow, Spojené království
Úmrtí: 26. května 735 n. l., Jarrow, Spojené království