Petice proti stavbě obřího ruského kola v Praze

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#27 Re: Re:

2016-07-29 02:13

#18: - Re:  

Správné druhé video je tady, How it works. Obě velká ozubená kola jsou pevná; jsou to  jen  dvě stejně velké kruhové dráhy se stejným počtem zubů po obvodě.  Motor otáčí společným planetovým kolem.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#29 Re: Re: Re:

2016-07-29 09:27:50

#27: - Re: Re:  

 Na leteckém snímku Falkirk Wheel si můžeme povšimnout,  že dolní hladina je vždy stejně vysoko. 

Ale výška hladiny v přehradě stejná není. Leda by horní výtah měl výstup do malého přizpůsobovacího zdymadla;  to by asi vyšlo nejjednodušší.

Voda pod hrází  už nemůže být  elektrárnou vyfakturována.  I když, asi by nějak nenápadně taky skončila v turbíně. 

Otázkou je, zda se najde levnější přístup.

Jinak by došlo na oprášení velmi starého,  návrhu.   Járy Cimrmana c. k.  paměti. Plovoucí,  k rozsáhlé přesné vodící rampě aretovaný výtah.  Prázdný dolík dolní úvrati, pevná součást výtahu, by plaval na hladině.  

  Cimrman sám na tento přístup hleděl s ponuře. Od doby, co se jeho po dlouhých zimních večerech pečlivě sestavený model napřed naplnil vodou,  pak převrhl a nakonec potopil v rybníce...

 --------------------------------------------

Frustrovaný Cimrman ještě gestikuloval oběma rukama, dupal a neartikulovaně vykřikoval v bagančatech a kšiltovce  po sněhu na břehu, když si náhle uvědomil, že není u rybníka jediný.

Tvář porybného Drchlíka zůstala bezvýrazná.  "Ještě to má nějaké mouchy. Zkroutilo se to, a pak vzpříčilo. Ke všemu  zrovna v horní poloze.  Daj radši po stranách  nějakou montážní pěnu... Tady maj bidlo. Ať to můžou vylovit,"  konstatoval nevzrušeně, s pohledem upřeným na vystupující bubliny.  Cimrmanovi se chtělo křičet. Usedl  u vrby, opřel se, zavřel oči a složil hlavu do dlaní.  Když znovu vzhlédl, byl Drchlík pryč. Jen  kořistní bidlo s  prádelní šňůrou a žraločím trojháčkem slabě připomínalo Drchlíkův nevyléčitelný optimismus.  Cimrman si povzdychl, opřel bidlo o vrbu a začal opatrně vystupovat do ježaté koruny.   

 ---