Pozměnění přepravních podmínek DPO

Quoted post

Kateřina Ulmanová

#109

2014-11-10 13:19

Dokážu pochopit obě strany. Tato petice nevznikla aby maminky mohli jezdit v tramvaji a všichni ostatní ostrouhali, jde mi o to.... Že mě nebaví, poslouchat co chvilku na zastávkách rozzuřené maminky nebo vozíčkáře, kteří si svůj - oprávěný - vztek vylévají na řidiči, který ale plní jen to co mu bylo dáno.
Mrzí mě, že mnozí z vás neumí vyjadřovat své názory slušně a místo hledání kompromisu staví svá stanoviska tak, že: " Já jsem pracující, já platím daně, já si budu diktovat podmínky" Takhle to bohužel není. Nejsme na světě sami. To, že jezdíte do práce, my do školy ještě neznamená že musíme být neohleduplní a dělat si naschváli. Jestli se nepletu v bezbariérových tramvajích jsou prostřední dveře určené převážně pro lidi s handicapem, pro lidi co mají ZTP kartičku, sedadla jsou tam i označená příslušnou symbolikou. Takže nechápu názory stylem : "Nemám se jak dostat z vozu." Ve vozidle nejsou jen jedny dveře, naopak. Pokud stojím či sedím mám možnost - protože mám dvě zravé nohy a nemám před sebou kočárek jít k jiným dveřím. Chápu že v narvané tramvaji to není nikterak příjemné. Nevím proč by maminky nemohli jezdit MHD? a není snad dlouhodobou snahou Ostravy snížit smogovou situaci a využívat právě více DPO? Nezlobte se na mě, každý měsíc si pravidelně kupuju měsíčník, denně jsem jezdila v tramvajích, autobusech trolejbusech, kde bylo mnoho kočárků a nikomu nijak nevadili. Poslední dobou jezdí ve vozidle - dle řidiče (kde znovu upozorňuji, že bych byla ráda aby každý pochopil, že mi jde i o práva řidičů, kteří se dostávají do křížku s cestujícími neprávem) - s jedním kočárkem.
Řeči jako že jsou vozíčkáři v dopravě minimálně jsou zcesné, pohybuju se v okolí handicapovaných lidí, jezdíme společně na výlety po celé republice a věřte mi, že častokrát používáme hromadnou dopravu a není s námi jen JEDEN vozíčkář.
Mrzí mě, že se lidé snaží ze všeho nejvíc škodit. Já tuto petici nepsala s cílem - udělat z DPO tramvaje bez sedaček aby byla možnost přepravovat XY vozíčků a kočárku. Jde mi jen o to nastavit nějaký kompromis. Nechci aby tato petice byla o EXTRÉMU nechci aby ste tu po sobě plivali špínu a dělali si z DPO svou vlastní dopravu. DPO už podle názvu DOPRAVNÍ PODNIK OSTRAVA - Ostrava!!! bydlíme tady společně, je to naše město a bylo by hezké mít stejná práva. O čem jiném by to bylo? 
Budeme tady po sobě plivat a říkat - JÁÁÁÁ PRACUJU V PRÁVNÍ OBORU A MÁM PRÁVO JEZDIT TRAMVAJÍ KDEŽTO TY JSI KRYPL A NEBO MATKA A MÁŠ PRÁVO LEDA TAK SEDĚT NA ZADKU DOMA!!! To vážně? Takhle se chcete prezentovat? Já ne. Mě příjde ne fér že si můžu vozit zadek v kterékoli tramvaji a do křížku se nedostanu s nikým protože mám DVĚ ZDRAVÉ NOHY, nemám ještě věk ani situaci na to abych byla MATKA a vozíčkáři a matky se dostávají do křížku z nevinným řidičem denně.
 

Odpovědi

jayjay

#111 Re:

2014-11-10 14:36:53

#109: Kateřina Ulmanová -  

Naprosto s Vami souhlasim. Pouzivam MHD v Ostrave pravidelne cca. 2.5 roku, za tu dobu si tak nejak clovek zvykl, ze to nekdy proste skripe, protoze penize nejsou a kazda tramvaj proste nizkopodlazni neni, jako imobilni osoba jsem se kvuli tomu dostal i do prusvihu, ktere si mnozi nedokazou ani predstavit, vcetne noci stravene na svinovskem nadrazi. Dost casto jsem se i do zamestnani dostal pozde, protoze proste prijela tramvaj, ktera proste skutecne byla plna kocarku a nafouknout ji samozrejme nelze. Stvalo me to, ale nemuzu nic delat a je mi jasne, ze se maminam nechce chodit s malymi detmi v Ostrave kolem hlavnich tahu. Sam moc dobre vim, jak je to prijemne. Dokonce dost casto chodim pesky, i kdyz bych nemusel, jenze kdyz musim na vlak, tak proste musim na vlak, nemuzu jet kterymkoliv.

Nicmene tento stav, kdy to skripe a vsichni vime proc, s tim jsem se smiril a snasim ho. Nic neni idealni. Nicmene to, co se stalo ted, povazuju opravdu za vysmech cloveka, ktery MHD v zivote nejel a tramvaj videl mozna na obrazku. Je opravdu k vzteku, kdyz nejaky ourada objektivne spatnou (nebo chcete-li situaci ne zdaleka idealni), udela hloupym zasahem jeste daleko horsi.

Nehlede na to, ze mate pravdu v tom, ze dochazi k obrovskemu napeti mezi ridici a temito skupinami cestujicich, sam mam ted cerstvou zkusenost, kdy jsem byl naprosto zbytecne lehce napaden ridicem DPO, ze jsem si na nej dovolil mavnout pri prijezdu do zastavky misto abych pouzil tlacitko, ktere je k tomu urcene (je to prece nepsany a docela prakticky zvyk, ridic velmi brzo vi, ze potrebuju nastoupit, takze se cely proces urychli, nikdo s tim nikdy nemel problem) a funguje to tak nejen v Ostrave. Samotneho me tyto roztrzky ale mrzi, protoze MHD je tak trosku muj konicek a vim, ze to neni sranda neco takoveho delat.