Petice proti vybudování jaderného reaktoru v Jablonci nad Nisou

Quoted post

Soňa Paukrtová

#10 Reakce na petici

2014-10-07 12:35

 

Volební šílenství vrcholí a někteří v něm používají naprosto iracionální, nepravdivé údery s jediným cílem: pomluvit, pošpinit, zdiskreditovat. Prostě hodně zasmrdět.

 

Poslední vrchol těchto aktivit je letáček žádající občany, aby nevolili politiky Domova nad Nisou, neboť ti se snaží o realizaci jaderné elektrárny v Jablonci. Letáček žádá  občany o podpisy na petici protestující proti jaderné elektrárně. Současně také naznačuje, že město zakoupilo teplárnu právě s cílem vybudovat jadernou elektrárnu a na Proseči, nejspíš v místech, kde se vyskytuje chřástal polní, deponovat jaderný odpad.

 

Jaká jsou ověřitelná fakta:

 

V době, kdy cena tepla z CZT výrazně stoupala, se zvažovaly všechny možnosti, jak teplo zlevnit Úřad pro jadernou bezpečnost zveřejnil údaje o malých jaderných elektrárnách.  A tehdy (2008-2010) se zvažovala i výroba tepla jadernými elektrárnami (tyto typy elektráren jsou mimořádně bezpečné, nevybuchují, ani neprodukují jaderný odpad.).

 

V českém právním prostředí je projednání jaderné elektrárny nesmírně složité a jištění s cílem odstranit veškerá rizika z tohoto provozu plynoucí velmi vysoké. Jinými slovy řečeno, na malou jadernou elektrárnu potřebujete právě tolik povolení jako na Temelín a nelze projednat pro město o velikosti Jablonce.

 

Zastupitelstvo města Jablonce nad Nisou nikdy neprojednávalo umístění jaderné elektrárny a já jsem nikdy nic takového nenavrhovala!

 

Po té, kdy město převzalo dnešní JE, a.s., (tehdejší JTR) a bylo rozhodnuto o revitalizačním projektu, je návrat k jaderné elektrárně i věcně naprostý nesmysl. Cena tepla se sníží přebudováním teplárny na 21 místních plynových kotelen a odstraněním ztrátového provozu. Těžko si i v nejdivočejších snech lze představit 21 malých jaderných elektráren.

 

V Jablonci nad Nisou nikdy jaderná elektrárna nebude!

 

Předkládaná petice navíc ani náhodou nesplňuje náležitosti petice dle petičního zákona a je anonymní. 

Soňa Paukrtová

náměstkyně primátora Jablonce nad Nisou

 

 

 

 

 

 

 

Odpovědi

Von Smallhausen

#11 Re: Reakce na petici

2014-10-07 13:50:32

#10: Soňa Paukrtová - Reakce na petici 

 Vítám myslící občany, moc nás tu zatím není... :(