Petice proti stavbě obřího ruského kola v Praze


Nepřihlášený uživatel

/ #94 Re:

2017-02-09 11:18

#90: -  

Schéma  stavby  je na adrese

 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com

Adresní parametr je /736x/d6/57/b3/d657b36f41fa675659e23356fe26cfd4.jpg   a musí se dodat zvlášť.

       Funguje to tak, že  po kliknutí na odkaz    se objeví text  o neplatnosti:  

"This XML file does not appear to have any...."        

Adresní parametr  se přikopíruje v adresním řádku za .com a dá se Enter.  Vzniklý odkaz je už platný.

Text na obrázku tvrdí, že tvář sochy je tváří boha Slunce Apollóna, syna Dia a Létó. Poznamenejme, že dva další kolosy této velikosti, známé z historie, rhodský a římský, měly tvář boha Slunce Hélia.  Hélios, (řecky Ἥλιος, latinsky Sol), byl synem titána Hyperíona a jeho manželky  Theie.

    Rhodský kolos, postavený z materiálu, který před městem ponechalo nepřátelské vojsko,  nestál dlouho. Zemětřesení, údajně způsobené žárlivými řeckými bohy, nevražícími na titána, mu zlomilo nohy. Stavební díly kolosu pak ležely na místě, kde se zřítily, takřka tisíc let; pak je ukradli Arabi při účelovém nájezdu a prodali v Damašku. V téže době mizí neznámo jak a kam kolos v Římě, který stál před Hadriánovým mauzoleem.  Byl ze železa a bronzi, a tou dobou nutně musel být ve spojích silně korodovaný.

      Vnitřní galvanickou korozí, podporovanou kondenzační vodou, ostatně trpěla do své rekonstrukce v 80. letech i socha Svobody, jak uvádí dobová zpráva. 

     ...

Obrázek dále praví, že pochodeň byla opatřena r. 1931 200 žárovkami, každá o 50W. R. 1949 byla každá z žátovek zvětšena  na 1000W.  Dnes, patrně pod vlivem účtu za proud, je plamen pochodně celý zlatý.  Vlastně ze zlacené mědi.