Jen město co nemá vkus, vystavuje autobus !

neumětel z Neumětel

/ #23 Re: Re: kakabus

2016-04-17 15:44

#20: noxxcz - Re: kakabus 

 Zdravím noxxcz

  Prosím nezaměňovat "živit se uměním" a "živit se řemeslem". Povětšinou se uměním nikdo moc neuživí, obzvlášť, je-li progresivní (viz např. Van Gogh). A to, že někdo rád maluje a současně jsou jeho malby přijímány okolím ještě neznamená umění (ba co víc, v dnešní době to naznačuje alespoň částečně kýč - tím nemyslím Vás, neboť zcela netuším, jaká je Vaše tvorba - tím myslím obecnou náladu ve společnosti). Pokud je však člověk umělcem s dostatečným rozhledem, těžko zavrhne jakékoliv jiné umění, pouze ho zhodnotí jako jemu blízké, nebo naopak velmi velmi vzdálené (a že některé porformance jsou opravdu za hranicí chápání).

Podle Ottova slovníku je umění „úmyslné tvoření nebo konání, jehož výsledek nad jiné výtvory a výkony vyniká jistou hodnotou již při pouhém nazírání a vnímání, tj. hodnotou estetickou“ - nesděluje se zda kladnou či zápornou hodnotou :-)

Encyclopedia Britannica vymezuje umění jako „užívání dovedností a představivosti k vytváření estetických předmětů, prostředí nebo zážitků, které lze sdílet s druhými lidmi.“ - opět ani náznak kladného či záporného.

Podle prof. C. Tiedemanna z hamburské univerzity je umění „ta oblast kulturní činnosti, kde se lidé snaží podle svého nadání, znalostí a dovedností vyjadřovat své myšlenky a city buď vytvářením děl nebo jednáním.“[4] - A že ty myšlenky mohou být různorodé.