Petice na podporu Autonomního sociálního centra Klinika


Nepřihlášený uživatel

/ #158 Domů se nevrátím, není tam bezpečno, říká mladý Švéd

2016-03-08 20:53

Ze Švédska odešlo podle místního statistického úřadu v uplynulých dvou letech nejvíc lidí za posledních pětapadesát let. Počet odcházejících se přitom zvýšil v době, kdy do severského království začaly proudit desetitisíce migrantů. Jedním z lidí, kteří se už nehodlají do své domoviny vrátit, je i osmadvacetiletý Erik Martinsson, který už několik let pracuje u jedné z internetových společností na Maltě, kde se seznámil i se svou českou partnerkou.

Na Maltě nechce zůstat napořád, ale má jasno, že do Švédska se vracet nebude. „Už se tam necítím bezpečně. Dívky tam nemohou chodit plavat do bazénu, aniž by se vystavovaly riziku obtěžování. Uprchlíci napadají sociální pracovníky, byl i případ pobodání dítěte ve škole. Dokonce i lidé, kteří do Švédska utekli v osmdesátých a devadesátých letech z Libanonu, říkají, že situace je zlá,“ řekl Martinsson.

Velmi vážně naopak uvažuje o tom, že by se usadil v Česku. „Máte odlišný přístup k imigrantům, podle mě zdravější, než jaký uplatňuje Švédsko. Oceňuji, že chcete v první řadě pomáhat svým lidem,“ prohlásil mladý seveřan.

„Co vím, lidé ve Švédsku jsou hodně nespokojení se situací. Není to ale my versus oni, problém je, co s tím množstvím migrantů, kteří do Švédska přišli. Policisté si stěžují, že situace je neudržitelná, gangy přebírají kontrolu nad některými místy přímo ve Stockholmu. A média o problémech mlčí,“ popsal neradostnou situaci.

Podle dat švédského statistického úřadu odešlo v letech 2013 a 2014, kdy začaly prudce růst počty imigrantů směřujících do Švédska, nejvíce lidí od roku 1960, více než 50 tisíc lidí ročně.

A já se právem táži, co se stalo špatně? Proč tak masový exodus Švédů? Vždyť Švédové jsou nesmírně tolerantní národ a muslimští uprchlíci jsou zcela nekonfliktní mírumilovní potřební lidé, kteří vezmou zavděk jakýmkoliv podmínkám, jen aby unikli válečnému běsnění a danou zemi mohou jen kulturně obohatit, nebo snad ne? Nebo nám opět sluníčkáři veřejně lhali a soužití s imigranty není takový med, jak nám popisují? Jsem z toho nějak zmaten a potřebuji vysvětlení.