Zajištění základních podmínek pro výuku dětí ZŠ Černošice

ještě že moje děti už jsou odtamtud pryč :-(

/ #84 Je rozklad dobrý začátek ?

2014-12-03 08:24

Osobně mne překvapilo, že jsem nikde nenašel vážnější zamyšlení nad tím co se mi zdá nejpodstatnější. Výběr nové ředitelky byl proveden naprosto bez ohledu na to, jak tato osoba dokáže školu řídit, tedy bohužel s arogancí panu starostovi a jeho týmu zcela vlastní. Prvořadou úlohou každého manažera je zvládnout svůj pracovní tým, jinak nemůže udržet v úspěšném chodu žádnou firmu, natož instituci jako je škola. Když chce zavádět "nové myšlenky a postupy", musí je být schopen prosadit. To ale znamená v první řadě přesvědčit podřízené o jejich smyslu. Jestli chce manažer své podřízené vyházet - nebo je mu jedno že odejdou - tak musí mít za ně připravenou náhradu. Jinak je všechno co provádí jenom a pouze rozklad. Svými papíry, koncepcemi a vzletnými frázemi o "nových myšlenkách" se pak takový manažer může ohánět jak chce, ale nic tím nevyřeší ani nezachrání.

Současná situace ve škole dokazuje z tohoto pohledu 2 věci:

1. Současná ředitelka nejen že není schopna školu skutečně řídit, ale dokonce ani není ochotna tomu věnovat dostatečný čas. Tedy krize kterou spoluvyvolala je jí zjevně do značné míry lhostejná.

2. Panu starostovi a jeho týmu bylo tohle vše od samého začátku jedno. Kdyby tomu tak nebylo, komunikovali by už v průběhu výběrového řízení se školou zcela jinak, než jak to dělali. Jediné oč jim šlo bylo prosadit si svou.

Pokud někdo zastává názor, že učitelé nejsou nic víc než pomocný personál a že je tedy možné kdykoli sehnat nové místo těch odcházejících, stejně dobré nebo lepší, tak si to nemohu vyložit jinak než jako projev výrazně sníženého IQ.