DRDS

Dana Svobodová

/ #44 SOS DRDS

2014-10-17 11:54

Tohoto barbarského kroku je schopen pouze člověk, který postrádá povědomí o dlouhodobém "brusu civilizace" (tj. o kultuře), nebo tento výdobytek není ochoten brát na vědomí (patrně ve prospěch jiných "hodnot"). Není to "Rozhlas" (stejně jako ani "Televize" nebo "Školství"), kdo je zodpovědný za rozvrat (kulturních) hodnot v naší polistopadové společnosti - vždy jsou za tím konkrétní jména. A samozřejmě schopnosti nebo zájmy. - Petice je formulována inteligentně a promlouvá z ní bolest populace citlivé na barbarské řezy "deprivantů". Jsme ovšem dost stateční pojmenovat škůdce? A žádat důsažnější nápravu?

O generalním řediteli ČRo se můžeme na netu dočíst, že "Jeho velkým koníčkem je vaření, inspiruje se zejména italskou a maďarskou kuchyní". Je otázka, zda nalézá čas na podstatnější zamyšlení. Jaký je jeho cíl v jeho významné roli? Podíváme-li se na programový profil ČT, je to (až na přírodopisné a historické dokumenty, za něž dík, a výjimky běžící na ČT2 v pozdních hodinách) naprostý úpadek, kterým krmí diváctvo. Nemusí jít vždy přímo o bulvár: stačí vyplnit čas tlacháním a pseudohodnotami a vytěsnit to, co má cenu. - Kam směřuje ČRo? 

Jak už bylo řečeno někým výše, dlouho pěstované kvality se dají velice rychle umořit, a to platí o svalech stejně jako výdobytcích obětavých (umanutých) odborníků v té či oné oblasti. A ty změny jsou někdy nevratné. Je tedy podle mého názoru nutné učinit protest co nejmasovějším (net by to měl dokázat...), pokud vůbec protestům bude nasloucháno a dokud ještě žijí lidé, kteří si jsou vědomi rozdílu mezi kulturou a taky-kulturou. Šiřme, co to dá!