Podpora ředitelce školy PhDr. Miroslavě Zoubkové

Koloděj

/ #13 Věc xenofobní

2014-08-08 19:48

Nevím, čeho přesně chce autor petice dosáhnout, ale jsem si jistý jednou věcí.
Zaměstnavatel, potažmo ředitel školy, má za zaměstnanci stát, ne je potápět.
Je pozoruhodné, jak se na scéně ihned zjevily hesla jako: "rasismus, xenofobie at. c."
Já považuji za opovržení hodné, že se někdo tímto musí ohánět. Jednalo se o maturitní zkoušku, kterou občas nedá spousta jiných lidí, zejména, byl-li výsledný verdikt vynesen celou komisí.

Základní problém, bych skutečně viděl v rasismu a diskriminaci, nicméně v pozitivním slova smyslu. Elementárním problémem celé kauzy je to, že žákyně je muslim a učitel je pastor. Jsem si velice jistý, že doma toto běžné studentské selhání nesli s těžkou nelibostí. Došlo k opravdovému selhání systému v důsledku diskriminace, především však ale v důsledku samotného strachu z toho, co by tento spor mohl způsobit. To vedlo k přehnané a dle mého názoru chybné reakci ze strany vedení i veřejnosti. Kdo z mých spolužáků dostal šanci zkoušku anulovaně opakovat? A to proletěli kvůli menším nedostatkům... k diskriminaci skutečně došlo, ale obávám se, že v tomto případě k diskriminaci jednoho učitele. Odnesl to totiž zejména ten jeden nábožensky odlišný jedinec a studentka to rozhodně nebyla.

Tedy nechápu cílenost této petice, jedině do míry politické korektnosti a nutnosti uhlídat si vlastní záda a místo, či snad tvář na veřejnosti. Myslím si, že případy jako tento, které jsou ze strachu z pojmů: rasismus, diskriminace, xenofobie a netolerance, až přehnaně sankcionovány, jsou právě živnou půdou pro nárust společenské nevole a tudíž se musí řešit jádro problému, né přímý následek, v takovém případě se jedná o čistý populismus a kariérismus.

Jestli je zde petice na podporu onoho učitele, podepíšu spíše tu. Nad touto se musím pousmát. Doufám, že je zde více podobně smýšlejících. Zejména bych chtěl jako ultima ratio regum říci, že v našem kulturním a historickém prostředí bývalo zcela běžné, že ve školách vyučovali křesťanští duchovní, je to hold naše součást a jestli má někdo problém s tímto a hodlá tím ospravedlňovat špatné jak studijní, tak sociální výsledky, tak by měl jít asi jinam, protože tato kultura je pro něj tedy značně nevyhovující a nechápu, proč by se s tím měl trápit.

PS: Aby mne nikdo nepochopil špatně, nezabývám se zde fámou, že o opakování zkoušky rozhodla ředitelka. Jen mne zaráží, jak bylo ve věci postupováno a za jakých okolností... víte je velice podezřelé, že pokud byly s učitelem již dříve spory, byl kárán po této události, která však byla příslušnými orgány shledána jako adekvátní. Nota bene, ať chceme nebo ne, učitel vždy nějakým způsobem působí přímo na žáky i částečně subjektivně, tomu se při denním kontaktu nikdo nikdy nevyhne. Já měl učitele zatvrzelého anti-komunistu, učitelku která spoustu času strávila odbíháním od látky především na téma boj proti komunismu a jeho návratu a nikdo jí nikdy nepokáral... osobně se obávám, že jde opět spíše o to, co se režimu, systému a běžné praxi hodí a nehodí. To je má obava a v této kauze vcelku oprávněná. Proto zde nehodlám rozebírat poněkud jasný administrativní postup. Zaráží mě, že takové žádosti bylo vyhověno, ač učitel závažnou chybu neudělal. Nebýt reakce ze strany přehnaná a paradoxně přehnaně xenofóbní, žádná aféra by se nekonala.