Syrsti_krestane

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Syrsti_krestane


Nepřihlášený uživatel

#1

2013-12-27 21:14

Nejvyšší čas!!!!

Nepřihlášený uživatel

#2 Re:

2013-12-28 09:10

#1: - nechapu pseudohumaticky zapad, ze se takhle toci zady k vyvrazdovani krestanu v muslimskych zemich:(

 


Nepřihlášený uživatel

#3

2013-12-28 16:20

Křesťané pronásledovaní muslimských zemích potřebují naši pomoc a jsou těmi nejlepšími spojenci k obraně země před islamizací.

Nepřihlášený uživatel

#4

2013-12-28 18:36

Považuji za skandální, že vláda ČR neuděluje víza, natož azyl krutě pronásledovaným křest'anům ze zemí Blízkého východu.

Nepřihlášený uživatel

#5

2013-12-28 19:52

Je naší povinností pomoci trpícím bratřím kdekoliv na světě, tak jak jsme schopni.

Nepřihlášený uživatel

#6

2013-12-28 21:44

Mrzí mě, že petice chrání jen křesťany. Měla by se zabývat všemi nemuslimy.

Nepřihlášený uživatel

#7

2013-12-29 15:19

Je potřeba nesdílet lhostejnost EU k pronásledovaným křesťanům a něco pro tyto lidi, se kterými nás pojí společná kultura - společné náboženství něco udělat. Přinejmenším nestrkat hlavu do písku.
Jiří Válka , Vsetín.

Nepřihlášený uživatel

#8 Re: Ano

2013-12-31 18:31

#6: -

Naprostá pravda, to znění by mělo být upraveno. I když se nejvíce objevily právě zprávy o křesťanech, kdoví jak je to s ostatními, jestli tam vůbec nějací takoví jsou...

Tomáš

#9 Proč křesťané

2014-01-03 17:57

Zkusím obhájit, proč jsou v textu petice explicitně uvedeni křesťané:
V zemích, které mám na mysli (a momentálně je akutní opravdu Sýrie) žijí víceméně jen tři domácí skupiny obyvatel - bráno podle víry. Arabové (muslimové), původní Syřané (křesťané) a Židé. V Egyptě bychom místo Syřanů uváděli Kopty, kterých je v Egyptě asi 1/10. Každopádně syrští křesťané jsou poměrně malou skupinou obyvatel a a žili tu ještě před invazí Arabů, kteří zemi ovládli v 7.stol.
Jiné skupiny obyvatel tu prakticky neexistují, něco jako ateismus nebo bezvěrectví je mimo Evropu nezvyklé a v islámském světě absolutně nepochopitelné. Pokud nejste muslim nebo Žid, jste křesťan. Pokud říkáte, že jste nevěřící, jste špatný křesťan a tím hůř pro vás, ale reálně možnost, že nejste ani křesťan nepoberou.
Židé většinou už uprchli, a kteří neuprchli dříve, mají otevřené dveře do Izraele. (Podobně jsou na tom Židé v Egyptě, Iráku apod., v Íránu se k nim zatim chovaí celkem slušně) Je fakt, že v minulosti v celé téhle oblasti proběhl exodus statisíců Židů, ale stát Izrael jim pomohl a pomáhá a i když utíkat ze země, kde jste se narodili, je vždycky smutné, mají kam.
Syyřané a Koptové jsou na tom úplně jinak. V Egyptě jich je za prvé aspoň ta 1/10 a je určitá naděje na vývoj, který by pro ně byl příznivější. V Sýrii je občanská válka a místních křesťanů je málo. Většina z nich k vlastní škodě projevila sympatie s píš s Asadem (ne ze sympatií, ale proto, že ho vnímají jako menší zlo) a zatímco Asad bomabrduje hlava nehlava, islamisté útočí na křesťany s gustem. Prchají do utečeneckých táborů s Turecku (kde jim škodí pověst sympatizatů s Asadem) a do Jordánska, kde jsou trpěni, ale jak jsem napsal, o Židy se postará Izrael, o muslimy se postarají islámské země, protože pojem solidarity tam kupodivu funguje velmi dobře, jde-li o souvěrce, křesťané jsou v lepším případě tiše trpěni.
Uznávám, že si absolutně nejsem jistý, je-li to tonejsprávnější řešení, ale vidím jako důležité, by se země EU otevřeně postavily za syrské křesťany a i kdyby mělo jít jen o deklarování toho, že jsme ochotni je přijmout a pomáháme jim, nakolik můžeme na místě, měla by to Evropa udělat, není fér, aby tam zůstali pronásledováni a opuštěni, bez nároku na EU vízum.

Nepřihlášený uživatel

#10

2014-01-29 14:58

to co spustili USA s GB a Francií v Sýrii je otřesné.