Petice proti nespravedlivému posuzování Lékařské posudkové služby
Re:
Nic vás to nebude stát, neplatíte ani správní poplatek u soudu.
Stojí vás to pouze čas a vlastní práce.
Ale budete úspěšní, jen se nesmíte bát. Toto píši po vlastní zkušenosti.
Soudila jsem se o druhý stupeň ID, chtěli mě přeřadit do 1. stupně. Předtím jsem měla 50% postižení, po proběhnutém soudním řízení mi dokonce přiznali 60%. Kdybych na ně neměla nárok, myslíte, že by mi to zvedli jen tak?
Oni totiž vám sami nic dobrovolně nepřiznají,. jen potřebují snižovat....
Až když se člověk brání, pak uspěje!!!
Nic vás to nebude stát, neplatíte ani správní poplatek u soudu.
Stojí vás to pouze čas a vlastní práce.
Ale budete úspěšní, jen se nesmíte bát. Toto píši po vlastní zkušenosti.
Soudila jsem se o druhý stupeň ID, chtěli mě přeřadit do 1. stupně. Předtím jsem měla 50% postižení, po proběhnutém soudním řízení mi dokonce přiznali 60%. Kdybych na ně neměla nárok, myslíte, že by mi to zvedli jen tak?
Oni totiž vám sami nic dobrovolně nepřiznají,. jen potřebují snižovat....
Až když se člověk brání, pak uspěje!!!
Re:
souhlasím ,člověk který je plně invalidní by neměl zvládnout pracovat,a jestli pracuje ,nic mu není
Re: Re:
Přesně tak, ale i invalida, který má II.stupeň a průkaz ZTP. Protože není mobilní (podle nich) a ukazují takové případy, že nedostali průkaz ZTP a nemohou skoro nic dělat !!!
Davaji rozhodnuti od boku!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://www.mpsv.cz/cs/16599
Tuto kompetenci má jen lékař LPS a zákon stanoví, že při posuzování zdravotního stavu vychází lékař LPS z výsledků funkčního vyšetření ošetřujícího lékaře, odborného lékaře a popř. z výsledku vlastního vyšetření.Čili nehodnotí se postižení nebo diagnóza, ale jejich funkční dopad na pokles pracovní schopnosti v případě invalidního důchodu nebo schopnosti zvládat základní životní potřeby v případě posouzení stupně závislosti pro účely přiznání příspěvku na péči. V lékařských nálezech odborníků, pro účely posouzení zdrav. stavu, za účelem dávek, není pouze lék. diagnoza, ale je tam vypsán i funční dopad, co konkrétně osoba zvládne, nezvládne, kde a jak potřebuje pomoct. Každý lékař je pod Hippokratesovou přísahou, a nikdo si nedovolí ve svém posudku lhát ani vymýšlet si lživá fakta. Je běžnou praxí, že krom žádostí o ID, se běžně žadatelé k posuzování zdr. stavu, nezvou. Posudkový lékař má proto většinou na stole jen odborné lékařské nálezy a posudek sociálního pracovníka. Jak je potom možné, že si konečný verdikt PL, často s odbornými nálezy, protiřečí? Jak je možné, že lidé, se stejnými funkčními dopady určitých dg. jsou napříč republikou, posuzováni tak různorodě? Prohlášení MPSV mi příjde jako "chlapácké poplácání se po zádech"- jinými slovy, všechno je ok, jen ten lid pořád remcá. Zkuste si přečíst konkrétní případy, zajděte mezi lidi, zkuste se pozeptat u pana Ombudsmana, kolik beznaděje je mezi handicapovanými a jejich nejbližšími...už tak ten život mají, sakra, těžký a stát, místo aby pomáhal, podkopává nohy.
Je nutné usilovat o změnu způsobu posuzování. Je naprosto nepřípustné aby posudkové lékařky posuzovaly každá sama za sebe podle svého názoru. Je nutné znovu zavédst tříčlené komise, je to objektivnější. A samozřejmě SOUSTAVNÉ vzdělávání posudkových lékařek (muže na tomoto postu neznám ani jednoho), jaké má asi povědomí o dopadech různých postižení taková oční, kožní nebo gynekologická lékařka???? Zde by měli sedět odborníci - neurolog, psycholog atd. MUSÍ SE ZMĚNIT ODBORNOST SE KTEROU MŮŽE LÉKAŘ TUTO FUNKCI VYKONÁVAT, ŽÁDNÁ VYHLÁŠKA TO NEVYŘEŠÍ.
DOBRÝ DEN.JSEM RÁDA,ŽE SE ZAJÍMÁTE O TYTO DĚTI,KTEŘÍ JSOU NESPRÁVNĚ POSOUZENY POSUDKOVOU KOMISÍ A PO NĚKOLIKA ODVOLÁNÍ NEMÁTE
STÁLE ŠANCI NA SPRAVEDLNOST.VĚŘÍM,ŽE TATO PETICE POMŮŽE NEJEN NÁM,ALE I OSTATNÍM DĚTEM.DĚKUJÍ MAMINKA JARMILA A SYN DAVID.
| This discussion has been closed. |
Děkuji všem, kteří doposud tuto Petici podepsali. Chtěla bych dodat jednu velmi zajímavou věc. Do roku 2012, než byl schválen Zákon o zrušení prodlouženého rodičovského přízpěvku, platila pro tyto účely, jedna velmi zajímavá TABULKA. Např.děti, jenž měly těžký stupeň ADHD nebo-li hyperkynetickou poruchu, byly hodnoceny stupněm postižení 60-80%(!!!), což, pro srovnání, odpovídalo např. střední až těžké mentální retardaci, které byly v % ohodnoceny stejně. A vzhledem k postižení nad 50%, byl na tuto diagnozu automaticky prodloužený RP do 7let věku dítěte. Po zrušení tohoto zákona, je tato diagnoza, často, Posudkovými lékaři, bagatelizována! Přitom, často jen rodiče a lékaři "přes psychiku", opravdu vědí, co tato diagnoza obnáší a jak je péče o takovéto dítko, náročná a vyčerpávající. Po upozornění na tuto zkutečnost paní ministryni (mailem), do pár hodin tato TABULKA navždy z netu zmizela (!) Proč asi?! Tady je v plném znění, ještě předtím jsem ji stačila celou zkopírovat a rozeslat přátelům: Položka
Druh zdravotního postižení
Stupeň zdravotního postižení v %
1.
Organické duševní poruchy (demence různého typu a etiologie)
a) lehkého stupně
20-30
b) středního stupně
40-60
c) těžkého stupně
80-100
2.
Schizofrenie, poruchy schizotypální a poruchy s bludy
a) lehké formy
20
b) středně těžké formy
40-60
c) těžké formy (eventuelní těžší postpsychotický defekt)
80
3.
Afektivní poruchy nálady (manické, depresivní, periodické)
a) lehké poruchy
20
b) středně těžké
30
c) těžké poruchy
50-70
4.
Neurotické, stresové a somatoformní poruchy
a) lehké poruchy
10
b) středně těžké poruchy
20
c) těžké, obsedantní neurózy
50-60
5.
Poruchy osobnosti a poruchy chování
a) s mírným narušením sociálního přizpůsobení
20
b) s těžkým narušením sociálního přizpůsobení
50
6.
Poruchy psychického vývoje u dětí do ukončení povinné školní docházky
a) lehké poruchy
10-20
b) středně těžké poruchy
30-40
c) těžké poruchy
50-60
7.
Mentální retardace
a) lehká debilita IQ 65-70 (příp. subnormní pamět, defekty vštípivosti, retence vybavení, podprůměrný intelekt a podprůměrné psychomotorické tempo)
20-30
b) těžší debilita IQ 50-64
40-50
c) střední mentální retardace IQ 35-49
50-70
d) těžká mentální retardace IQ 20-34
80
e) hluboká mentální retardace IQ pod 20
100
8.
Poruchy duševní, poruchy chování a orgánová postižení způsobená nadužíváním psychoaktivních látek, alkoholismus, toxikomanie
a) pravidelná ztráta kontroly v pití a nadužívání psychoaktivních látek se zdravotně závažnými důsledky
20-30
b) závislost se závažným orgánovým postižením, organickými,psychickými a somatickými změnami
stanoví se podle převažujícího druhu orgánového nebo psychického postižení, uvedeného v této příloze
9.
Poruchy chování a emocí u dětí do ukončení povinné školní docházky (vývojové poruchy řeči, jazyka, dovedností, hyperkinetické poruchy, smíšené poruchy, tiky, enureza, koktavost, poruchy sociálních funkcí apod.)
a) lehké poruchy
20
b) středně těžké poruchy
40-50
c) těžké poruchy
60-80