Prohlášení solidarity se syrskými civilisty, humanitární koridory

Jirka

#1 Sýrie

2013-03-01 15:55

V Sýrii jsem kdysi byl pracovně s letadly L39, za táty nynějšího prezidenta, Hafize. Ani Hafiz nebyl svatoušek, jezdili jsme přes Hamu, město, ze kterého zbylo jen proslulé vodní kolo, jak Hafiz bojoval údajně s muslimskými černými bratry. Sýrie tehdy v 85 a 86 byla hezká země s příjemnými lidmi a Hafiz byl z arabských diktátorů asi nejliberálnější (tj nikoli liberál v našem slova smyslu :-) ). Ze synka ovšem vyrostl naprostý šílenec, který bojuje proti všemu lidu. Bolí mne u srdce, když vidím místa, která jsem znal, rozstřílená na padrť. Situace je ovšem hodně komplikovaná, protože na vlně lidového odporu se vezou islamisti, takže nakonec z toho nic dobrého nekouká ani pro Sýrii, ani pro zbytek světa. Obávám se, že na demokratizační proces v arabských zemích nebyl nikdo připraven.

Nepřihlášený uživatel

#2

2013-03-01 16:30

Děkuji Věře a Františkovi za iniciování této petice.
KLÁRA

#3

2013-03-01 19:00

TRESTNÍ OZNÁMENÍ NA KLAUSE, NEČASE : http://klaus-necas-trestni-ozn.blog.cz
Jiří kurátor

#4

2013-03-01 23:26

Zdá se mi, že tragickou situaci v Sýrii výstižně popsala jedna řeholní sestra - připojuji text celé zprávy:
Konflikt v Sýrii ukazuje pravou tvář západní demokracie
„Situace v Sýrii ukazuje pravou tvář západní demokracie“ – říká melchitská řeholní sestra Agens-Mariam de la Croix v rozhovoru pro francouzský měsíčník Monde et Vie. „Západní mainstreamová média jsou bohužel velice tendenční,“ podotýká dále a připomíná, že „nemluví z lásky k Assadovu režimu, ale z lásky k syrskému lidu a k církvi. Říkají nám, že v Sýrii probíhá občanská válka, která přinesla již půl milionu mrtvých. Není to však občanská válka, není to válka mezi občanskými složkami země.
Jde o boj režimních vojsk proti vzbouřencům podporovaným mezinárodními dobrovolníky. Západní média se snaží hájit tezi, podle níž je syrský režim zodpovědný za smrt nevinných a hromadné vraždy, ke kterým skutečně dochází. Realita je však taková, že metody ozbrojených tlup, které operují v Sýrii, jsou násilím na civilním obyvatelstvu stejně, ne-li více. Jsou to právě oni, kdo ničí veřejnou infrastrukturu a historické památky.
V těchto tlupách byli mnoha novináři identifikováni jednak stoupenci islamistických teroristů blízkých Al Káidě nebo žoldáci, jimiž jsou individua pocházející z nejrůznějších zemí, např. z Anglie, Francie, Irska, Austrálie a také Švédska. Jde tedy snad o recyklaci teroristů, kteří byli příležitostně přestrojeni za obránce svobody a demokracie? Položit si tuto otázku, je skoro totéž jako odpovědět na ni,“ říká melchitská řeholní sestra žijící v syrském městě Qara.
Její sdělení je v plné shodě s tím, co říká melchitský řecko-katolický patriarcha Řehoř III. Laham: „V Sýrii není revoluce, už nejsou žádné manifestace, nýbrž pouhý banditismus, a svět si to odmítá připustit.“ Nejvyšší představitel melchitů hovoří dokonce o „mezinárodním komplotu proti Sýrii“. Sestra Agens dále uvádí, že již před patnácti měsíci vzniklo tzv. Fórum rodin, které působí po celé zemi a sdružuje lidi různého náboženského vyznání i etnické příslušnosti: šíity, alavity, sunnity, křesťany, drúzy a další. Musalaha, jak zní její arabský název, znamená smíření a představuje skutečně nejsilnější organizaci občanské svépomoci.
Proč není tato organizace uznána západními zeměmi za legitimní představitele Sýrie spíše než tzv. Svobodná syrská armáda, tvořená žoldáky a teroristy? - táže se syrská řeholnice a konstatuje, že „konflikt v Sýrii ukazuje pravou tvář západní demokracie“. Syrský stát, dodává sestra Agens, neměl žádné dluhy a byl zcela soběstačný. Měl dostatečné zásoby potravin, které džihadisté systematicky zlikvidovali. Stát zaručoval bezplatné školství a zdravotnictví. Pro nás nejde o to, zda přežije Assadův režim, ale zda přežije syrský stát, který až dosud zajišťoval občanský mír vlastními ekonomickými prostředky. Promíjet rebelům násilí, kterého se dopouštějí na civilním obyvatelstvu, a tvrdit, že je to ochrana civilistů, jak se děje v západních médiích, není nic jiného než ideologie násilí, prohlašuje očitá svědkyně dění v Sýrii, melchitská řeholnice Agnes Mariam.

Vydáno: 31.01.2013 17:43, Zdroj: Radio Vaticana

Nepřihlášený uživatel

#5

2013-03-02 02:10

S ohledem na trpící civilisty jsem petici podepsal, ale zůstává otázka, zda v případě vítězství povstalců nedojde k nastolení islámského režimu, který bude ještě horší než režim stávající. Varující je vláda muslimského bratrstva v Egyptě a pokračující kmenové rozbroje v Libyi.
J. Voříšek
javorisek@centrum.cz

Nepřihlášený uživatel

#6

2013-03-02 07:29

Je dobře, že se snažíte pomáhat a nejste lhostejní!Držím Vám palce!Zuzana Havlíková
Eduard

#7 Pravda

2013-03-02 11:22

meli byste take psat v vasi prohlaseni ze chcete aby zapad a turecko zastavili agrese proti Syrie ,zastavili poslat zbrani a islamsti radikalove a aby opozice pristoupila k dialkgu se Syrskou vladou .
Syrani a ja jsem jeden z nich chteji zmeni pomery k lepsimu ale ne takhle . to co se deje je agrese ze zahranici predvsim pod rouskou " lidska prava" a demokracie viz Libie ,Tunisko ,Egypt
je treba dialog a politicke reseni a ne pomahat teroricke skupiny,ktery zapad a ceske sdelovaci prostredky oznacuji za " povstalci" a tez skupiny za " teroristicky" v Mali podle potreby zapad
nechceme v Syrii aby ovladli Islamisti protoze nepatri porad k 21 stoleti
Syran

Nepřihlášený uživatel

#8

2013-03-02 14:30

Veľmi ma bolí, keď sa dočítam alebo akokoľvek inak sa dozviem, že nevinní ľudia takto trpia. Nemôžem tam osobne prísť a pomôcť im a doniesť jedlo či pohár vody a preto aspoň takto vyjadrujem svoju solidaritu i keď je pravda, že by som tie krásne detičky všetky ihneď objala a uložila ich do mojej teplej postele...Nech je s nami Boh..
Slávka

Nepřihlášený uživatel

#9 protiklad

2013-03-02 14:51

v prohlaseni pisete ze severni Syrie je pod kontrolou povstalcu tak proc cgcete humanitni korodory do te oblasti neni v tom neco jineho nestaci ze turci a amaricani a arabove posilaji zbrani a penize
je to hra na city chudaci syrani

Nepřihlášený uživatel

#10

2013-03-02 16:18

Rozhodně souhlasím s touto peticí a děkuji autorům za jejich aktivitu, neboť jednají i za mne.

Nepřihlášený uživatel

#11

2013-03-02 19:02

#4: Jiří kurátor -  

 

je to tak presne


Nepřihlášený uživatel

#12 Re:

2013-03-03 10:53

#5: -

Souhlasím - jde nám opravdu jen o trpící lidi.
František Kostlán


Nepřihlášený uživatel

#13

2013-03-11 23:25

Ano,podepsala jsem tuto petici. Alena hokrová
Liberál

#14 Re:

2013-03-17 20:31

#5: -

Až zvítězí v Sýrií revoluce a po stabilizaci stavu. Bude tam politický systém obdobný Turecku (umírněný Islám) to se ovšem nelíbí Rusku a Iránu. Znám situaci velmi dobře. V syrií jsem dlouhá léta žil a hovořím plinule Arabsky. 90% zrůdností se dějí ze strany Assada. Je čas k odchodu Assada. Věřím že to už dlouho nebude trvat.


Nepřihlášený uživatel

#15

2013-03-27 22:23

Prosím o přidání sdružení "Iniciativa pro svobodnou Sýrii" do seznamu organizací podepisujících petice

Nepřihlášený uživatel

#16

2015-06-19 08:42

Každý z nás se může stát uprchlíkem. Chovejme se tak, jak bychom chtěli, aby se lidé chovali k nám, kdybychom byli na jejich místě.