Petice proti snahám zastavit rozvoj města Olomouce

neničme si kvůli zisku několika jedinců vzácné panorama historické Olomouce!

#1 otázky pro iniciátora výzvy Michala Brulíka

2013-02-21 16:20

Které konkrétní spolky a sdružení brzdí rozvoj města Olomouce?
Které konkrétní snahy investorů postavit ve městě něco nového tyto spolky a sdružení torpédují?
Skutečně si myslíte, že pokud by si investoři mohli ve městě stavět kdekoli, cokoli a jakkoli, tak by se mohla podstatně snížit míra nezaměstnanosti?
Jaké má vlastně několik spolků a sdružení pod různými záminkami (co jsou to vlastně ty různé záminky?) možnosti bránit Olomouci stát se moderní metropolí 21. století?
Michal Brulík
Autor této petice

#2 Re: otázky pro iniciátora výzvy Michala Brulíka

2013-02-21 18:02

mikness

#3 Re: otázky pro iniciátora výzvy Michala Brulíka

2013-02-21 19:18

#1: neničme si kvůli zisku několika jedinců vzácné panorama historické Olomouce! - otázky pro iniciátora výzvy Michala Brulíka

Olomouc má vskutku historické panorama! Ale ne takového stáří a hodnoty jak si myslíte. Pokaždé když jedu od Šternberka nebo od Lipníka tak to nádherně vidím! Nejvýraznější jsou stavby nejvyšší - komíny (teplárna a ještě jeden), hned v závěsu je mega kulisa vodárny a také giga sila v holici. Za těmito "dominantami" je RCO a ted také to zrcadlo na envelopě. Z historického panoramatu zůstal po 20. stolení jenom Dóm. A výhled od Brna a z jihu je také uchvatný!! Kolonii halových nákupních středisek vytřídá řada panelákového lesa. 
Na vzácné panorama se můžete podívat leda na pohlednici!

Lukáš Palát

#4 Dotaz

2013-02-22 12:07

Sice se tazatel v prvním příspěvku nepodepsal, ale rád bych zde, stvrzeno mým podpisem níže, vznesl stejné otázky. Děkuji.
ježura

#5 Re: Dotaz

2013-02-22 14:10

#4: Lukáš Palát - Dotaz

Já se k vám přidávám. Nicméně petice je projevem demokracie a je třeba ji respektovat. I když je naprosto pitomá a každý, kdo se ji chystá podepsat by si měl uvědomit několik celkem zásadních věcí. Staví se to, co dovoluje územní plán města. Např. pokud je v územním plánu plocha určená k rekreaci, tak není možné tam vybudovat nějakou smradlavou továrnu a naopak. Pokud územní plán dovoluje ve Slavoníně vybudovat technologické centrum, tak se tam prostě vybuduje a žádné spolky tomu nezabrání. Takový projekt může krachnout jedině na neschopnosti investora. Buď předloží blbej projekt a nebo mu dojdou love :-)

Podpisem této petice se hlásíte k tomu, že se má stavět všechno a všude. To je postavené na hlavu. Chcete mít prasečák uprostřed Horního náměstí? :-)

Důvodem, proč se v Olomouci nic moc nebuduje ten, že je málo volných pozemků. Kolem Olomouce se nachází velmi kvalitní zemědělská půda, na kterou se vztahuje ochrana.

Jinak Olomouc je historicky druhé nejcennější město v ČR. To ale není důvod, proč by se tu nemohly stavět např. vkusné výškové budovy. Pokud někdo sesmolí petici, která bude požadovat změnu územního plánu, jenž výškové stavby v Olomouci zakazuje, mile rád ji podepíšu :-)

Martin Dvořák

#6 Nesoihlasím

2013-02-22 15:22

Zejména s větou: "Je třeba si uvědomit, že bez přílivu jakýchkoliv investic do města nelze zajistit jeho rozvoj a prosperitu, protože bez investic nejsou pracovní příležitosti." - to je IMHO blbost a alibismus pro nezadržitelnou "výstavbu". Stále si lidé ještě neuvědomují, že rozvoj města a jeho architektury nespočívá jen v neustálém přistavování a zabírání volné plochy, ale v rekonstrukcích a dokonce i bourání nefunkčních budov a to bez náhrad a vytváření tak volného prostoru.
Kamill

#7 Re: Dotaz

2013-02-23 08:04

#4: Lukáš Palát - Dotaz

Jde o sdružení za Krásnou Olomouc, Hnutí Duha, Aliance Změna plánu a lidi od Alerta.cz - anarchisti a i další, na které si teď nevzpomenu. i když jsou to skoro ti samí lidé, protože jsou v několika spolcích, tak to vypadá, že jich je hodně. Vyjadřují se ke všemu co se ve městě děje, jsou proti všemu, co magistrát připraví a odvolávají se ke všem možným instancím a tvrdí, že jedině oni mají pravdu a zachraňují Olomouc a celý svět. lezou mi krkem!! Petice nemám rád, protože to podepíše každý, kdo ji dostane na stůl, ale beru to jako protiváhu proti jiným peticím výše uvedených spolků.

Eva

#8 Zamysleme se

2013-02-24 10:46

Tak já jsem naopak proti této petici. Raději bych také volila spíše omezení výstavby nových a nových kancelářských budov a obchodních center a rozšiřování města. Já osobně jsem spíše pro rozšíření a udržování zeleně. Už tak je pro mě Olomouc rušná až až. Člověk pochází z přírody a potřebuje ji k životu.
agryga

#9

2013-02-24 10:51

V textu petice je popsáno naprosto přesně a výstižně postavení populačně stárnoucí Olomouce v ČR zcela jednoznačně. Město přestává fungovat, fronty aut převáží obyvatele do periferie kde jsou nákupní centra, kde není prostor pro posezení, procházku, důvod ale ani možnost navštívit historické centrum! Historické části tohoto nádherného města se současné projekty nijak nedotknou, jen potlačí dominantní komín teplárny. Olomouc má spoustu nevyužitých post industriálních ploch, kde by mohla vzniknout nová "city Olomouc" s kontrastním panoramatem s komplexem výškových budov "Olomoucký Manhatan" Stačí zajet do Prahy a podívat se na místa o kterých nikdy nikdo dříve neuvažoval , že zde vzniknou výškové stavby a komplexy budov: oblast Holešovic, blíče k centru Rohanské nábřeží, komplex pod Wilsonovou atd atd. A všemu dal impuls "tančící dům". Praha si umí o investice říct a umí je využít. Další v pořadí jsou Brno a Ostrava. Olomoučané proberte se a buďte rádi za to co se tady investuje a ještě může investovat. Přece nikdo nebourá "staré město" ani neruší přinejmenším dvě typická panoramata pohledu na něj! Podívejte se na chráněný komplex budov LF na Hněvotinské .Ublížilo mu snad spojení s extremně moderně pojatou přístavbou nových Teoretických ústavů a Ústavu translační mediciny? Naopak!Dovedu pochopit rozhořčení olomouckých architektů, kterým se dříve nepodařilo nejspíše najít silného partnera, silného investora. Svým současným názorem by si spíše měli hledat místo pro své nápady a jejich realizaci v budoucnu a nepomáhat torpedovat snahy o kultivaci "zapomenutých" špinavých koutů města. Regulace a kultovace vodního toku, propojení odříznutého sídliště to jsou další bonusy Šantovky. Omlouvám se těm, kterých se můj názor negativně dotknul, nebyl tak myšlen. Jen pleduji za novou nádhernou Olomouc, která se tak stane komplexem historie a nového tak jak je to mu ve všech Evropských metropolích! Adolf Gryga   (P.S.: pokusme se o kultivovanou diskusi, bez skryté či otevřené závisti )

Kamill

#10 Re: Zamysleme se

2013-02-24 14:46

#8: Eva - Zamysleme se

Zajímalo by mě Evo, kde pracujete...asi státní zaměstnanec nebo na UP. Tam máte svoje místo jisté, ale iniciátoři petice to myslím píšou jasně - je tu šance na nové pracovní místa a Olomouc posunout kupředu. Stále zůstane historické město s Univerzitní tradicí...a snad studenti zůstanou i po skončení školy v Olomouci a budou tu žít a pracovat. Olomouc je město a to bude rušné vždy. Aspoň tak by to mělo být - město musí žít. Nebudu Vás posílat na venkov, že?

Michal

#11 Re: Zamysleme se

2013-02-25 00:01

#8: Eva - Zamysleme se

Evo, jednoduchá otázka: Myslíte, že více lidí se pryč z Olomouce odstěhovalo proto, že jim připadala moc rušná, nebo většina těch, co šli jinam, se odstěhovali proto, že tady nesehnali práci, odpovídající jejich kvalifikaci?

Petr Daněk

#12 Přednáška imploze vs. exploze města

2013-02-25 09:45

Vážení, rád bych vás pozval na přednášku o intenzivním rozvoji Olomouce, kde bude řeč o jedné vizi, které ve své podstatě řeší v této petici shrnuté požadavky. Kvalitní bydlení, znalostní ekonomika, město s vizí. Jste srdečně zváni.
jan beranek

#13 Re: Přednáška imploze vs. exploze města

2013-02-25 14:53

#12: Petr Daněk - Přednáška imploze vs. exploze města

No jo pane Daněk - to jsou vaše vize a vaše představy. Když má někdo jiné, opakujete svoje pořád dokola a nepřipustíte, že by měl mít někdo jiný názor. Pouze ten váš je ten správný - na takovou diskusi vám kašlu. Vy jste nikdy nediskutoval, pouze prezentoval svoje názory.

Rudolf Belis

#14 Re: Re: Přednáška imploze vs. exploze města

2013-02-25 22:30

#13: jan beranek - Re: Přednáška imploze vs. exploze města

To jste vystihl solidně, pane Beránku. Pan Daněk je ovšem velkokapacitní myslitel, postavil už dva báječné, architektonicky jedinečné rodinné domky, a ve volném čase rozlouskl věčný problém kvalitního rozvoje města. Jen doufám, že na té přednášce bude rovněž onen roztomilý pejsek z rodinného domu v Ústíně http://www.petrdanek.cz/upload/4/30.jpg Nad tím jsem úplně zjihnul.


Nepřihlášený uživatel

#15 To Beránek a Belis

2013-02-26 09:24

Přednáška většinou bývá o prezentaci názoru nebo vize toho, kdo přednáší. Po ní může následovat plodná diskuze a velmi se těším, že i vy dva se ji zúčastníte a svými názory obohatíte širokou veřejnost.
Romana

#16 Re: Re: Přednáška imploze vs. exploze města

2013-02-26 10:30

#13: jan beranek - Re: Přednáška imploze vs. exploze města

Je podivné, pane Beránku, že jste ani neseznámil s obsahem přednášky a už odsuzujete jejího autora.

Romana

#17 Re: Re: Re: Přednáška imploze vs. exploze města

2013-02-26 10:33

#14: Rudolf Belis - Re: Re: Přednáška imploze vs. exploze města

Podělte se s námi o nějakou svoji práci, pane Belisi. Když kritizujete jiné, určitě sám tvoříte něco lepšího. Můžete sem hodit nějaký link se svojí prezentací?

Rudolf Belis

#18 Re: Re: Re: Re: Přednáška imploze vs. exploze města

2013-02-26 17:44

jan beranek

#19 Re: Re: Re: Přednáška imploze vs. exploze města

2013-02-26 18:00

#16: Romana - Re: Re: Přednáška imploze vs. exploze města

obsah přednášky není vůbec důležitý - přesně vím, jak to bude vypadat-klasicky pod taktovkou lidí z Krásné Olomouce - nejdříve bude teoretická přednáška o urbanismu a pak druhá část přednáška o historii Olomouce a jak poškodily a poškodí výškové stavby krásné, historické, cenné, nenahraditelné (a další....) město. A teď se pozvaní obhajujte! nás je tu 90% proti Vám, tak se ukažte!! děkuji, takové debaty mě nezajímají... toto není diskuse ani debata - to je diktát odpůrců.

Petr Daněk

#20 Re: Re: Re: Re: Přednáška imploze vs. exploze města

2013-02-26 18:17

#19: jan beranek - Re: Re: Re: Přednáška imploze vs. exploze města

Neberte to tak vážně, jde skutečně jen o přednášku :-)

R. Belis

#21 Re: Re: Re: Re: Re: Přednáška imploze vs. exploze města

2013-02-26 18:36

jan beranek

#22 Re: Re: Re: Re: Re: Přednáška imploze vs. exploze města

2013-02-26 20:34

#20: Petr Daněk - Re: Re: Re: Re: Přednáška imploze vs. exploze města

Já vás taky neberu vážně - od té doby, co jste proti všemu. Beru to jako Váš folklór :-)

A pokud to bude přednáška, tak nač tam chodit...ve škole jsem chodil taky jen na předměty, které mě zajímaly.


Nepřihlášený uživatel

#23

2013-02-26 22:20

Nechci aby několik lidí, kteří se ohánějí nepřijatelnými argumenty o nutnosti zakonzervování současného vzhledu města, nejen historických cenností ale i sousedících částí, které bez dalšího rozvoje a modernizace neudrží krok se současností a tím hrubě ovlivní jeho modernizaci a přitažlivost pro život občanů Olomouce.
Petr Daněk

#24 vize

2013-02-27 10:03

a jaký názor máte na tuhle práci pražského architekta?
http://www.krasnaolomouc.cz/?p=1415

Nepřihlášený uživatel

#25

2013-02-27 11:18

Nové budovy v Olomouci nezasahují do historického centra a jsou známkou rozvoje a pokroku nových technologií. A navíc znamenají spoustu nových pracovních míst pro občany Olomouce, viz. Šantovka.