Zachraňte kulturu 2013

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Zachraňte kulturu 2013

Rubín

#426 Re: Rubín

2013-02-14 09:33

#17: -

Milý/á pane/í, jistě je vám známo, že Schwarzenberg je předsedou TOP 09, která je jednou z koaličních stran Nečasovy nepodařené vlády. Ministryně kultury je členkou TOP 09. Vztah Karla je tu neodiskutovatelný. Na současném stavu tzv. živé kultury má tento "mecenáš" nezanedbatelný podíl.


Nepřihlášený uživatel

#427 Naše veřejnoprávní ČTV a další...

2013-02-14 09:44

.."nezávislá a objektivní" česko-německo-rakousko-švýcarsko etc., která u nás vycházejí nás budou zahlcovat informacemi o utrpení našich umělců. Dokonce budou demonstrovat a s chutí žrát jogurty. To už by mohli jít rovnou se postavit do fronty u Leninova mauzolea na Rudém náměstí v Moskvě. Jsem zvědavý jaký tam bude nával. Určitě těch 100-200 tisíc demonstrujících se sejde. Zavadil praskne závistí.

Nepřihlášený uživatel

#428 Re:

2013-02-14 10:11

#33: -

I školství jsme měli na úrovni a jak dopadlo? Rozpočet školství a evropské dotace se staly kořistí parazitů. Lidé ve školství pracující už 23 let v Praze demonstrují. Pro Pražáky jsme jen lůza.


Nepřihlášený uživatel

#429 Re: děkuji za tuto petici

2013-02-14 10:16

#1: pipi - děkuji za tuto petici 

  Vy "chudí" umělci! Nezasloužíte si žádnou podporu z veřejných peněz. Vaše majetky,vaše nemovitosti o chudobě rozhodně nesvědčí. Pro koho tvoříte svoje stupidní seriály? Svůj postoj k národu jste vyjádřili jasně. Zasloužíte jen opovržení. Jste pouze banda bezcharakterních komediantů,tajtrdlíků a dekadentních "bavičů"!

Pepa

#430 Re: Re: Rubín

2013-02-14 10:31

#426: Rubín - Re: Rubín

Dobrý den. Vy se ale mýlíte. Schwarzenberg je sice předsedou TOP09, ale Hanáková je tam za starosty. A s nimi přece dle Schwarzenbergových slov nemá TOP09 nic společného ;-)

Matějka

#431 Kulturní fronta u nás je zatraceně dlouhá. Hlavně když jde o dotace

2013-02-14 10:33

Kulturní obec nazývá vlastní neschopnost zaujmout svou prací takový počet lidí, aby si na sebe vydělala, ekonomickou cenzurou. Přitom je všechno daleko prostší. Kulturní obec je zkrátka příliš veliká na tak malý počet obyvatel, nemá své publikum, resp. má ho málo, a své aktivity by měla uzpůsobit poptávce. Její členové nenabízejí to, co lidé chtějí, a pokud ano, pak pro zjevně velmi malou cílovou skupinu. Přesto po všech ostatních, kteří jejich služby (ano, kultura není nic jiného než jedna ze služeb, stejně jako své služby nabízí švec, kominík, nebo pekař) nevyužívají, chtějí zaplatit svou existenci, nájmy, hypotéky, ošacení, dovolenou, nebo leasing na auto.

Kulturní fronta obecně je u nás frontou zatraceně, ale zatraceně dlouhou. Nezbývá, než aby její řady výrazně prořídly, pokud alespoň některá její část chce svou činnost provozovat dál, a aby si její protagonisté našli své mecenáše z řad soukromých osob či podniků, které jim budou pomáhat. Kultura udržovaná uměle pod taktovkou státu a jeho dotací nakonec stejně není ničím jiným, než jedním z ideologických nástrojů, prostorem pro korupci a zajištění státních zakázek (ano, také v případě kultury placené z veřejných rozpočtů nejde o nic jiného, než o státní zakázky) pro ty, kteří mají k politikům na ministerstvu kultury nejblíže.

Také já považuji současný stav za nehorázný, jenže z principiálně opačného důvodu. Nikoli plátci daní (tentokrát skrze ministerstvo kultury) neustále testují práh trpělivosti kulturní obce, ale kulturní obec testuje práh trpělivosti daňových poplatníků. Pokud si na sebe někdo není schopen vydělat, samozvané představitele kultury nevyjímaje, ať dělá něco jiného. Skutečné kulturní dědictví začíná u každého z nás doma při výchově našich dětí a přenášíme ho z generace na generaci. A na to žádných dotací netřeba.
http://www.reformy.cz/zpravy/kulturni-fronta-u-nas-je-zatracene-dlouha-hlavne-kdyz-jde-o-dotace/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kulturni-fronta-u-nas-je-zatracene-dlouha-hlavne-kdyz-jde-o-dotace

Nepřihlášený uživatel

#432

2013-02-14 10:45

Na církevní restituce má jít celkem asi 100 miliard Kč.Tento velkorysý dar církvím dáváme i když jsme zadluženi a dluh rychle roste, je krize, není na důchody, 80% obyvatel je proti,strana LIDEM něco takového vůbec neměla v programu a zcela bezostyšně podvedla voliče,... .A ty peníze prostě někde jinde budou chybět. Proto mně překvapil podpis T.Halíka pod touto peticí.Pan Halík by měl umělcům vysvětlit, proč chybí peníze.

Nepřihlášený uživatel

#433

2013-02-14 11:19

Umělci, kteří se nedokáží uživit sami, žádají více dotací – jinak řečeno chtějí peníze, které předtím stát sebral lidem, kteří (na rozdíl od nich) museli vyprodukovat něco natolik žádaného, aby se tím uživili.
Tito umělci se svou prací neuživí, neb není dostatečně oceňována DOBROVOLNÝMI příspěvky. Jejich řešením však není jiná práce, z které by sami dotovali své umění, není jím hledání dobrovolného mecenáše (přinejmenším to nejsou primární řešení) – oni požadují, aby stát sebral vaše peníze a dal jim je, a to aniž by je zajímal váš názor.
Chtějí, abyste jim nedobrovolně dotovali jejich – KONÍČEK! Navíc jsou přesvědčeni, že na to mají právo!
A ano, již slyším ony tak oblíbenou námitky: “Peníze přeci nejsou měřítkem všeho! Tady jde o UMĚNÍ! Když nám ty peníze nedáte, kultura zanikne – zůstane jen masová zábava.”
Jenže! Peníze, to nejsou jen potištěné papírky a čísla v bance – jsou především UNIVERSÁLNĚ POUŽITELNÝM VYJÁDŘENÍM HODNOTY! Může se vám to nelíbit, můžete na to nadávat, ale – neznáme žádné lepší universální měřidlo hodnoty!
Jak z tohoto měření vychází výše zmínění umělci již víme.
(K námitce o zániku nedotované kultury se z důvodu zachování slušnosti raději nebudu vyjadřovat.)
Nejen totalitní socialismy mají na svědomí velké zločiny – také demokratický socialism má (nejméně) jeden, a to rozsahem obrovský: vytvořil de facto novou třídu lidí – lidí v mnoha ohledech naprosto odlišných, ale s jednou typickou společnou vlastností – závislostí na dávkách, dotacích, grantech atd.
Demokratický socialism vytvořil třídu morálně zdeformovaných lidí, často již zcela neschopných sami se uživit.
Vzkaz z provincie Morava

#434 Elitáři volají po podpoře?

2013-02-14 12:24

Podporujte se sami a za svoje, tak jak to činí jinými elitáři ve velkém okrádaná a pražskou kulturní elitou nedávno znevažovaná většina. Nebo snad nevíte, kudy na pracovní úřad? Zkuste google a po první návštěvě této instituce zjistíte, JAK se o běžného neelitáře, v důsledku "krize" bez práce, tento "úřad" postará. Pak sepisujte petice! A mimochodem, také jsem umělec na volné noze. Buď si někdo moji práci koupí nebo ne. Takový je Zákon Trhu.
TsiTsi

#435 Vy, čeští umělci, říkáte,

2013-02-14 13:38

že když nebudeme dotovat kulturu, tak zanikne. Ale umění nebylo NIKDY dotované jako dnes a přesto z civilizace nezmizelo. Tvůrčího ducha člověka totiž nelze zničit. Jenomže dnes se nebavíme o umění, ale o pouhém parazitování na společnosti.
Kynik

#436 Re:

2013-02-14 13:52

#433: -

Dobré! Ale trochu bych poopravil. Peníze nejsou univerzálním kriteriem hodnoty. Jenom se tak tváří. Kromě bezdomovců a nezaměstnaných kapitál (zejména finanční) "vyprodukoval" i mazaný marketing a simuluje s čírem, že je univerzálním kriteriem: Dokonce se tváří, že je zdroj. "Nevím, zda vím, co je zázrak", ale zatím známe ale jen dva zdroje. Přírodu a práci. Peníze jako pouhý ekvivalent těchto zdrojů, se na nich pasou jako Abrahámovi nomádi na pronajatých pastvinách krále Abímeleka. Do zástavy musel dát Abrahám dokonce i Sáru do harému. A vydávat ji za sestru. Aby měla větší cenu. A aby ho nezabili. Rukojmí musí předstírat,  že je někdo jiný, než je. Že má vyšší cenu.  A to teď dělá skoro celá rozklepaná kulturfronta.

Mimochodem. "Ne všechny peníze" se mohou tvářit jako vyjádření hodnoty cenou. Některé jsou bezcenné. A navíc vyjadřují jen směnnou hodnotu. Odvozenou od užitné. Ta je původnějším a lepším kriteriem. Že vládne směnná (a spekulace), umožňuje systém. Ale obecný logický kvantifikátor už, zdá se, neplatí ani pro vesmír. Nevejdou se tam "kvanta". V existenčních kvantifikátorech, ve "specializacích", je totiž hrozně narváno. Tlačenice. Tak jako v LucernaBáru. Až je člověku šoufl...

 


Nepřihlášený uživatel

#437 Re:

2013-02-14 14:35

#433: -

1) umění není koníček. Koníček je jakási kratochvíle po práci, která člověka udržuje, aby byl celý život pěkně povolný a necukal se, že to vůbec nedácá smysl.

2) peníze nejsou vyjádřením hodnoty, ale prostřekem směny produktů. A můžete si o tom pochybovat jak chcete, kultura není souborem produktů. A to už definice.

Pořád ta samá marxistická ideologie kultury jako nějaké nadstavby. Kombinovaná s resentimentem, který ve skutečnosti produkuje liberaristickej kult peněz.

 

Jaxx

#438

2013-02-14 15:27

místo nesmyslné reformy penzí,by bylo krásné se svobodně rozhodnout,jestli dám část daní na kulturu,sport,nebo kostel.A ne se od našich dotacemi rozmazlených umělců dozvědět jaké jsme nekulturní hloupé socky.
St. Souček

#439 Vážení Umělci, nevážení“umělci“ a mnou opovrhované „celebrity“!

2013-02-14 17:13

Pokusím se vám v několika větách vysvětlit, proč je pro mne nemožné, tuto petici podpořit.
Jistě se shodneme, že kultura je důležitou, ba nezbytnou součástí lidského života! „Protože bez kultury, vy klucí pitomí, byste lezli po stromech, jako opice“, abych parafrázoval milého pana Haška. Ale ruku na srdce, milí signatáři, opravdu chcete zachránit kulturu? Protože, mnoho-li mají s kulturou společného páni Hřebejk, či Kraus? Kultura má zušlechťovat, nikoli šířit nenávist a zlobu. Jistě, ne všichni umělci jsou taková nekulturní individua, ale proč se opravdoví umělci, hodni toho označení, veřejně nedistancovali od těchto projevů, které byly plivnutím do tváře kultury.
Vaše petice se dá shrnout do několika slov: „Žádáme, žádáme, žádáme, žádáme..., pokud se tak nestane, žádáme...“ Proč se petice jmenuje „Zachraňte kulturu 2013“? Proč petice nenese název: „Zachraňme kulturu 2013“? Že v tom není rozdíl? Ale je, milí umělci a „umělci“ a veliký. Až bude titulek znít: „Zachraňme kulturu 2013“ a první věta petice bude znít: „Pomozte nám zachránit kulturu! My níže podepsaní se zříkáme 50% svých honorářů na její záchranu...“, pak vaši petici milerád podpořím. Ale do té doby by bylo vhodné tuto petici přejmenovat na pravdivější titul: „Pomozte nám zachránit naše honoráře. Nám o kulturu opravdu nejde!“
S úctou i bez úcty St. Souček st.soucek@seznam.cz
Socka

#440

2013-02-14 17:33

Dochází ke zmatení jazyků. I peníze jsou zboží. I kutura je zboží. Dokonce kulturní průmysl. Definice sebelepší neudělá z tzv. kultury nic lepšího, než jakým zbožím právě je. A cena toho zboží právě klesá. S klesající poptávkou. Vymanit (osvobodit) se z koloběhu zboží a peněz v kapitalismu (to netušili, co dělají v r.89?) se daří jen nemnohým. A pokusy o tzv. nekomerční produkci je stejně přimějí (jako třeba D.Č.), aby ohýbali nakonec hřbety a natahovali přeuctivě dlaň k almužně. Proto tak pláčou v Lucerně na pravým hrobě. Jsou na tom jako chudáci v novinách a časopisech Bakaly, Ringieru Springera či Pawlowského a dalších. Kanada aspoň zakázala Američanům investiční vstupy do Kanadských tiskovin. A basta! Ale podpořila blahé paměti zase Sixty-Eight Publishers Škvoreckých.
Koníček ano, "osvobozuje" po práci na chvíli. Zejména po práci v tzv. sféře nutnosti. Bez ní se nanajíte, nezatopíte si, nezasvítíte si, ani petrolejkou, a nikam nedojdete, neřku-li nedojedete, nikdo vás nepohřbí, nikdo vás "neosvobodí" od odpadků.
Zatímco "nadstavba", tedy zbytné, ale tzv. svobodné umění, volná noha, "cochcárna", bývala snem i Českého Honzy a každého vyčuránka. Zatímco Ota Pavel se přivazoval za nohu ke stolu, aby vydržel "v práci". Vydrží ovšem navěky i na trhu. Dobrá umělecká činnost je taky práce, ale už často (i do šuplíku) práce svobodná. Osvobozená domácnost, chcete-li. Marxův (často majiteli těchto výsad vysmívaný) model všestranně rozvinutého člověka jako umělce z Ekonomicko-filosofických rukopisů, ať se vám to líbí nebo ne!, platí a bude platiti. Dokud lidstvo nevymře na blbost. Jenomže při "nespravedlivé dělbě práce a před-rozděleném (ne jenom pře-rozděleném) bohatství si to užívají stále jen někteří." "Pokud bude můj švec (nebo to byl krejší?) žít ve stejných podmínkách jako já, cítit jako já, stýkat se se stejnými lidmi jako já a bude mít vzdělání jako já, bude psát jako já." (Stendhal) "A k čemu jsou tvé řeči, Sókrate!, když za ně nebereš peníze? Tak jako já? Jakou pak mají cenu?" "Zisk pro mě nejsou peníze, ó Hippio Velký, ne-li Největší, zisk pro mě je, že rozhovorem získávám přátele." "Ale já se s tím, kdo mi nezaplatí, nebavím, ó Sókrate!" "Ano, Největší z největších a nejbohatší z nejbohatších, uctívaný Hippio, ale ty se pak musíš bavit s tím, kdo ti zaplatí! Zatímco já se bavím jen s tím, s kým chci! Ó Hippio!" To říkal u ševce Šimona naproti Kerameikonu a dodal hledě tam: "Při psu, a u Dia, tady je věcí, které nepotřebuju!!" Egon Bondy se mi jednou U dvou Slunců svěřil, že miluje Zenónovo (stoika) rozhodnutí, vybírat od bohatých astronomické vstupné na své přednášky (Clinton to teď dělá taky, ale "po svém"...), dokonce je nevpouštěl do amfiteátru. Míval pak u vchodu fronty VIP ... Nepřipomíná Vám to náhodou maximu "nepúšťat na saka?" Ani náhodou? To nevadí.
lui

#441 mají co chtěli.

2013-02-14 22:01

Kapitalismus se vším všudy. Zase budou hrát v maringotkách jak za časů M. Kopeckého.

Nepřihlášený uživatel

#442

2013-02-14 22:45

Společnost bez kultury a umění je jako pole zarostlé plevelem. Nechceme-li zplanět musíme přiložit ruku k dílu, o kulturu pečovat a pro ni i umělce vytvářet dobré podmínky k životu.Zvláště v naší zemi, malé rozměrem, ale bohaté na talenty.
nepravdoláskařka

#443 Nehorázná petice

2013-02-15 01:28

Po revoluci jsem ztratila iluze o kvalitě našich "umělců".Za prezidentování V.Havla se měli jako prasata v žitě a trvalo to až do nedávné doby.Jsou prostě rozmazleni, tak jako etnikum,které vzal V.H. pod svá ochranná křídla.A teď si s nimi neví nikdo rady.Drzost umělců si s nimi nezadá...taky by jen brali a brali.
Před nekolika lety jsem zhlédla čistě náhodou pořad "Na plovárně",kde M.Eben pronesl větu,že máme nejvíc divadel na počet obyvatel(ve světě).A tak se ptám,kolik divadel si na sebe vydělá?Většina určitě čeká na dotace od města!Nechápu,proč je musíme platit tolik roků ze svých daní?!Vždyť
většina z nás si už nemůže dovolit ty jejich akce navštěvovat a po volbách už ani nemám o českou kulturu zájem.Souhlasím s názorem,že pokud si na sebe nevydělají,tak je poslat na pracák.Atˇuž konečně poznají koho celé roky volili.To se týká samozřejmě i "živé kultury".
Volí pravici, ale žít by chtěli na úkor ostatních potřebnějších lidí.
Ještě vedeme i v počtu duchovních na počet obyvatel a to jsme největší ateistický stát ve světě.To řekl K.S. v televizi.Také máme nejvíc poslanců a senátorů a to všechno musíme uživit.
Samý darmožrout a pijavice,ale trnem v oku jsou stále důchodci.Co je tohle za společnost,kam jsme to dopracovali?Prostě hnus.
Vlad Naiva

#444 Re:

2013-02-15 03:27

#17: - V tom případě vám to zjevně nemyslí... Bez Bakalova kandidáta, takto Kalouskova maskota by se Kalouskovci (dnes pod názvem TOP 09) zřejmě nedostali ani do Parlamentu => Nevznikla by tato devastační vláda => Nemuseli jsme bojovat s tak stupdními ministry včetně rezortu kultury. Podporou pseudopankáče se zvedly preference TOP zlodějů takže zaděláváte na průšvih i v dalším volebním období. Schizofreni & stupidita = volič Karla a bojovník proto ministryni, jejímž šéfem je vicepremier Karel.

 


Nepřihlášený uživatel

#445

2013-02-15 12:23

Já připojuji svůj podpis i na podporu tzv. "neživé kultury", nebo chcete-li jako člověk - archeolog - který nesouhlasí se současnou "kulturní" politikou státu v čele s NAPROSTO NEKOMPETENTNÍ MINISTRINÍ, a požaduji !!!!URYCHLENOU!!!!!! novelu archeologického zákona, která bude upravovat tzv. "volnočasové aktivity" tzv. "detektorářů", přičemž mnozí tito lidé (POZOR!!! Ale ne všichni!!!!!!!!!!) rozkrádají naše kulturní dědictví a rabují archeologické lokality mnohdy za účelem zisku... Neschopnost našich vlád tento již téměř 20 let trvající chlív vyřešit, je vysvětlitelná jedině tím, že buď "ministři kultury" jsou obyčejně naprostí diletanté a nebo lidé nějak jednoduše i propojení s nějakými mafiány... Tak nějak si každý udělejte svůj obrázek... Nejen "živá" kultura jde do "kytek", ale sténá a živoří a pláče i ta "mrtvá" kultura...
Archeolog - "lepší kopáč"

#446 Re:

2013-02-15 12:35

#445: -  

 Ještě bych rád dodal, že tento zhovadilý systém vytvořený tzv. "pravicovými" vládami a žel Bohu "podporovaný" i velmi hloupým potencionálním "ministrem" kultury panem Jandákem za ČSSD jde ve skutečnosti stále "samospádem" ve šlépějích marxleninismu, který hlásá, že kultura je jen jakási "nadstavba" a trudíž tedy "věc zbytná"... Žádný z těch dementů si zatím neuvědomil, že čistě jen kolem památek všeho sdruhu a pěkného zachovalého životního prostředí se "točí" minimálně 30-40% veškeré "ekonomiky"... I lidé, kteří jdou či jedou do divadla "amortizují" buď veřejné či soukromé dopravní prostředky, po divadle si zajdou na kávu do kavárny, koupí si hezký společenský oblek... Toto "nic" NEZNAMENÁ???? Pan Kalousek bude se svými špinavci jak dlouho ještě všemu ŠKODIT???? Ať se ale prosím "chytnou" za nos i ti možní "budoucí" kulturní "ministranti"... No a co teď??? Vyhlásíte na mě pomocí BIS kulový hon, jaký jsem "buři" a "rozvratník", "zločinec" a "separatista" a Bůh ví co všecko by se dalo "vymyslet"????

Vrátný

#447 S úcotu a noblesou

2013-02-15 12:55

Šoural jsem se za Dědečkem do PENu. Bych též podepsal petici, by Jeho Jasnost odstoupila. V Klementinu kolem vrátnice jsem musel lhát. Že jdu bádati. Pak šoural jsem se 3km chodbou. Pak vlevo. Měl být vpravo. Pak výtah. Dřevěný, rozhrkaný. Pak 3. nebo 4.patro? Dál schody. A žebřík do 5.p. Jak z Pytlákový schovanky. Tedy praktikábly. Půlmetrové. Sípám. Nedovolám se pomoci. Holí zahakuji se za Hakla. Zdvihl mě. Vytáhl za loket nahoru. Mám odřená kolena. Vykloubený loket. Dobrák mě dorval do Věže ze slonoviny. Na oltář literatury. Jak sem vytáhnou Arthura Millera? Jak Tlustou 50 odstínů šedi? Jak Czendlika se Szczygielem na zádech? A Otce Duku?
Na Zlatém kříži Na Můstku to bejvalo jiný kafe! Mříže, sklo, chrom, zlato , stříbro, kožená křesla... Moje sci-fi aerodynamická kukaň vrátnýho!
Nechtějí podpis! Nepoznali mě! Prej provokatér! Kristepane, jak se teď dostanu dolů?! Zas mezi lid?!" "Skočte si, Vaše Jasnosti!" slyším noblesní hlas. Bydlím v "králikárně". A pocházím z "teletníku", z rodiny. Naštěstí pod "žebříkem" Duka. Spadl jsem do měkkého...

Nepřihlášený uživatel

#448

2013-02-15 12:59

Kultura v naší zemi až příliš dlouho přichází zkrátka. Šetřit na kultuře znamená oslabovat demokracii a občanskou společnost.

Nepřihlášený uživatel

#449

2013-02-15 13:47

Stát by měl lidi vést ke vzdělání a dát jim možnosti výběru . Bohužel politika těchto dněšních politiku chce pouze ovládat lid a nejednoduší formou je pomalu a tiše ničit kvalitní kultura , která právě dává možnosti výběru a hlavně klade otázky na dnešní dobu.

Nepřihlášený uživatel

#450

2013-02-15 14:25

Podporuji petici Zachraňte kulturu u vědomí toho, že se nesmí jednat o jednorázovou kampaň, ale o zjevnou tendenci. Opravdovou a přesvědčivou. Ve spojitosti s tvořivostí a kritickým myšlením.
Pavel Konečný