Vraťme Cimrmana národu

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Vraťme Cimrmana národu


Anonymous

#1

2015-11-11 11:07

Souhlasím s textem petice, přestože jsem sám proti sobě. Autorský zákon mi přináši řadu finančních výhod, které pokládám za nemravné a hodlám se jich vzdát v národním zájmu.
Doporučuji petici všem, Filip Smoljak.

Nepřihlášený uživatel

#2

2015-11-12 21:47

Super.. Víc takovýhlech peticích,

Nepřihlášený uživatel

#3

2015-11-13 07:34

Souhlasím se vším kladným, co je týká Járy Cimrmana.
Kynclová

Nepřihlášený uživatel

#4

2015-12-01 17:40

good luck!

Nepřihlášený uživatel

#5

2016-02-12 11:10

Některé Cimrmanovy nápady se mi zamlouvají.  Líbí se mi třeba pohyblivé točité schodiště do metra. Současně nahoru i dolů kvůli vyvážení. Kolečka na vnějším obvodě větší. Co schod, to asymetrické bogie. Dvě dvojkolí, stabilizace na kolejničkách sinusovým pohybem.


Nepřihlášený uživatel

#6 Re:

2016-02-19 05:01

#5: -  

 Jde o tzv. Cimrmanovo pohyblivé spirálové schodiště. Cimrman svého času vyrobil i funkční bronzový model. Ten však byl rakouskými úřady zrekvírován r. 1918 kvůli nedostatečným výsledkům při sběru šrotu na výrobu nábojnic. 

Fotografie  a plánky byly poskytnuty pro účely putovní výstavy na Papui-Nové Guineji, odkud se nikdy nevrátily.  Později došla reklamace, protože při oficiálním předvádění montéři přehodili drát, následkem čehož přestalo souhlasit označení vchodů a východů.  Paranoidní místní náčelník slavnostně přesmykačem spustil schody obráceně, a bylo vymalováno.


Nepřihlášený uživatel

#7 Re: Re:

2016-03-04 04:39

#6: - Re:  

 Zde Cimrman předstihl Micubiši Electric (2015) o parník. 


Nepřihlášený uživatel

#8

2016-03-05 15:05

Podle některých zdrojů je schodiště Micubiši velice náročné na údržbu. Tolerance přesnosti dílů se uvádí 0.2 mm, což asi na spolehlivosti nepřidává, a je zde mnoho  různých povrchů hřebenů z relativně tlustých plechů. Nic proti malé toleranci dílů, ale zde to dává smysl jen při sestavování. Pak by ji měla zajišťovat tuhost konstrukce samotné. Včetně tuhosti torzní, přirozeně, nosná konstrukce je z uzavřeného profilu.

Ale je to jen dvoušroubovice. Jedna dráha nahoru, druhá zpátky.

Vlastní dráha je stočená, složená roura.  Nebo dvě vedle sebe.  Na nich vlastní kolejničky,  s přesným tvrdým profilem povrchu. Jak na železnici. Kvůli stabilizaci způsobu pohybu schodových čtyřkolí. Když vybočí ven z optimální trasy, zamíří dovnitř a obráceně.  Vnější dvojice větší, aby stabilně zatáčely, na šroubovici jsouce.  Půdorys schodů je výseč mezikruží.

 Přesnost sestavení by měla být přímo generována samotným způsobem provedení rozsáhlých kontaktních ploch jednotlivých segmentů.  Jakkoli  je celek je komplikovaný,  lze jej sestavit ze samostatných modulů, a ty z malého počtu typů  početných identických dílů, a - identické moduly stačí detailně nakreslit jen jednou.


Nepřihlášený uživatel

#9 Re:

2016-03-06 11:18

#8: -  

 Tvar na maximu jednoduchosti. Žádné složitosti, žádné malé tolerance. Torzní skříň jako spirála, průřez obdélníkový, kolejničky po stranách. Kabely v torzní skříni,  motory s řízeným proudovým zatížením. Žádné přehřívání, v takovém případě zastavit, žádný komínový efekt v torzní skříni. 


Nepřihlášený uživatel

#10 Re:

2016-03-14 12:15

#2: -  

 Zjistíte-li chybu textu po odeslání,  můžete ji jako autor ještě nějakou dobu opravit. Dokud se neodhlásíte od compu, nebo tak nějak.


Nepřihlášený uživatel

#11

2016-03-28 07:53

Cimrman, jakkoli jinak vcelku  prozíravě apolitický, před časem nějak navázal kontakt s Františkem Janouchem. Věřím tomu. Ač jsou i tací, kteří v tichosti roztrušují, že tomu bylo jinak. A dokonce údajně přesně naopak.  Podařilo se mu následně zahnat některé výrazné jevy z temné oblohy politiky.

Nemá smysl zpětně se ptát, co by, kdyby. Obligátní katastrofa, provázející Cimrmanovy aktivity, urychlila vývoj, který by nastal tak jako tak. Nicméně, zmrdi nezmizeli, pokud se tak mělo stát, a ještě si přivedli pomocníky. Jistěže z Kocourkova. Ostatně, tam Cimrmana taky dobře znají. Cimrman, jehož chatrné vzdělání v oblasti počtu pravděpodobnosti  je notoricky známo, jim zavedl poměrný volební systém. Ten latentně slibnou a využitelnou moudrost davu dokonale znehodnotil. Dnes ho tam mají... za vola. Nicméně, experimentálně ověřili, že tudy cesta nevede.  Jaká že vlastně je váha váženého vola?

       , 


Nepřihlášený uživatel

#12 Re:

2016-04-06 00:35

#11: -  

 Podle Cimrmanova lemmatu váha váženého vola se rovná váze volů, kteří jej vytlačují.


Nepřihlášený uživatel

#13 Re: Re:

2016-05-03 15:59

#12: - Re:  

 Povšimněme si Cimrmanovy neintuitivity.  Řešení mnoha problémů nejsou intuitivní ani dnes. 


Nepřihlášený uživatel

#14 Re: Re:

2016-07-08 06:38

#12: - Re:  

   Naproti tomu Galtonův experiment ukázal, že váha váženého vola se rovná aritmetickému průměru sázek nezávisle tipujících n návštěvníků výstavy s volem, plus zbytek řádu 1/n.

   Tato diskrepance Cimrmana vedla Cimrmana k poněkud neuváženému  experimentu na pražské Stoleté výstavě, kde přijímal sázky na váhu pražského primátora. Cimrmanovo teoretická poučka byla tehdy vyvrácena morální převahou  rozkacených měšťáků, placených z obecního rozpočtu, a následně odeslána na šrotiště dějin i s ve vzniklé strkanici polámanou c.k. úřední decimálkou. Cimrman sám dostal primátorem podepsaný glejt k opuštění Prahy. S podmínkou, že napříště už nesmí bít personál města zcizeným pendrekem, a následující zimu strávil v kotelně cukrovaru v Dymokurech. 


Nepřihlášený uživatel

#15 Re:

2016-07-08 21:03

#8: -  

 Cimrmanova dvoušroubovice.


Nepřihlášený uživatel

#16 Re: Re:

2016-07-09 11:54

#15: - Re:  

 Možná by Cimrmanův ztracený   bronzový model dvoušroubovicového pohyblivého schodiště dokázala replikovat z plastu firma Lego.   Je na to speciální technika... díly se zviditelní ve 3D vygenerovaným hologramem,  pak se blikne hologram do transparentní pryskyřice.  UV bliknutí způsobí její vytvrzení na správných místech. Vytvrzený model se vyloví a omyje, a v dalším poslouží jako vzor příslušného dílu.  Sestavení celé konstrukce je pak už běžná modelářská technologie. Pro úplnost poznamenejme,  že skládací schody se dnes v provozu běžně nahrazují  hladkými plochami.


Nepřihlášený uživatel

#17 Re:

2016-07-09 13:56

#8: -  

 Dvě stočené přesné tuhé dvojité roury vedle sebe. Nejvýš s nějakými propojkami a výlezy.  Díly jsou dočista stejné. Až na nejsvrchněší a nejdolejší díly. S broušenými přírubami, zaklapnou do sebe.  Ostatní je jen vždy stejné příslušenství, uchycené vždy stejně na vždy stejných značkách. 

      A i pohyblivé díly jsou dalekosáhle identické.


Nepřihlášený uživatel

#18

2016-07-16 00:52

Byl to Jára Cimrman, který navrhl u přehrady na Bílé Desné dva kolové výtahy, které měly dopravovat vory z přehrady k pile dole v údolí. Avšak než mohl svůj projekt realizovat,  přívalové deště zemní těleso hráze natolik narušily, že pozbyl smyslu. Více zde a zde.


Nepřihlášený uživatel

#19

2016-07-16 07:23

Na sklonku svého dlouhého plodného života se Cimrman věnoval otázce skladování elektřiny. Dochované fragmenty a náčrt na zmuchlané staré rakouské mapě naznačují, že dospěl k myšlence kaskády přehrad s protiproudní akumulací. Podle některých indicií jeho projekt takřka prosákl na veřejnost kdesi v Čimelicích. Narazil však na hradbu neporozumění: "Chcete mi snad naznačit, že voda by dosáhla až k parku? Vory byste přendaval  výtahem přes zeď? Voda by se čerpala turbínou nahoru do přehrady? Pane Cimrmane, já Vám to řeknu na rovinu.... Že Sigismunda už znáte? Když jste od něj odcházel s bednou kokainového vína pod paží, držel si hlavu v dlaních a vzlykal? " ... Jardo, tohle já nemůžu. Je tam krásnej les."


Nepřihlášený uživatel

#20 Re:

2016-07-16 09:23

#18: -  

 K obrázku snad dodejme, že Jakub Krčín svého času řešil úspěšně svého času průsak hráze posypem základny vnější strany hráze štěrkopískem. Tehdy asfaltobeton, geotextilie a podobné vychytávky  ještě neznali. Ale Krčín se díval, co se děje, pochopil, jak věc funguje, a byl toho názoru, že vždycky se dá něco dělat.


Nepřihlášený uživatel

#21 Re:

2016-07-17 12:34

#19: -  

 Krásný les. S jeleny.  Máš představu, kolik zvěřiny se sní na takovém Konopišti?

Dívej. Tady máš propustku na celé povodí Vltavy, a už mi sem prosím nechoď, laureáte. Čekateli. Ceny. IG Nobelovy.


Nepřihlášený uživatel

#22 Re: Re: Re:

2016-07-18 06:16

#7: - Re: Re:  

 Jede Micubiši.

A v něm čtyři myši.


Nepřihlášený uživatel

#23

2016-07-19 05:02

     Po odmítnutí návrhu akumulátorů elektrického proudu  Cimrman nezahořkl. Poslal Nikolovi Teslovi pohlednici s obrázkem transformátoru pod reflexním  klikatým paravánem, který  za dlouhých letních dnů zabraňoval ohřevu slunečním svitem, a současně odváděl ohřátý vzduch od chladičů komínovým efektem.   

    Tesla Cimrmanovi odpověděl na Silvestra. Novoročenkou ze St Louis,  kde se černoši pokoušeli opravit následky tornáda, které jim tam mimo jiné převrhlo parní lokomotivu, a ještě do ní praštilo velkým dynamem od GE. 


Nepřihlášený uživatel

#24 Re: Re:

2016-07-20 11:46

#21: - Re:  

 Propustku Cimrman v létě rád využil. S holí v ruce, binoklem a tlumokem, živil se lesními plody a jako potulný fotograf. Přístroj koupil v hospodě za velmi slušnou cenu od jakéhosi sympatického  mladého turisty z odkudsi ze Sanssouci. Ten měl oči jen  pro svou dívku, a tak o ceně přístroje  s jen malinko naprasklou čočkou  a podupaným měchem téměř nesmlouval.

Souhlasil i s Cimrmanovou podmínkou na týdenní lhůtu na vyzkoušení přístroje.  

Po týdnu  Cimrman  v hospodě opravený přístroj vrátil i s vyvolanými deskami.  Cena se mu přece jen zdála vysoká, ale mladý muž, nyní s kruhy pod očima, Cimrmanovi nabídl, že jeho fotografie odkoupí en bloc.

Nad nezdařenou fotografií z lesa Svíbu uznale hvízdl. "Exportní borůvky. Járo, dnes mám dobrou náladu. Můžeš si celý ten křáp nechat."

     


Nepřihlášený uživatel

#25 Re: Re: Re:

2016-07-21 00:22

#24: - Re: Re:  

" Už ho nebudu potřebovat."

"Vezmi mě s sebou, hastrmánku." Cimrmanovi bůhvíproč utkvěl zplihlý pramínek vlasů na její skráni. Náhle zmaten, pohlédl  na fotografa.  Nu ano. co s prasklou čočkou. Koneckonců, je to jen skládací bedna. Lepší camera obscura. "Tak já půjdu. Díky za foťák."