Stop vykácení 86 stromů na Smíchově kvůli výstavbě bytů


Nepřihlášený uživatel

#1

2014-08-17 19:10

Jedná se o kompletní likvidaci kvalitního lesního porostu na ploše 2000 m2 bez náhrady (náhrada = 4x 8podlažní věžáky). jbš

Nepřihlášený uživatel

#2

2014-08-18 10:07

Nejedná se o kvalitní lesní porost. Zaprvé se vůbec nejedná o lesní porost, ale o městskou zeleň, která je zadruhé velmi nekvalitní. Vyskytují se tu mrtvé stromy a vývraty, které by možná byly žádoucí v pralese, nikoliv ve městě, kde můžou na někoho spadnout - třeba na ty děti z mateřské školky, které jsou zmíněny v textu petice. Dost ale pochybuji, že by tam vůbec kdy šly. Jedná se o neupravený nepřehledný pozemek ve svahu, kde jediná pěšinka vede "do nikam", je tam nepořádek a kořeny stromů rozrušující mělkou skeletnatou půdu způsobují sesuvy kamenů. Samotné stromy jsou náletového původu, u většiny z nich je na první pohled patrné, že nikdy nebyly úmyslně pěstovány, čemuž odpovídá jejich tvar a zdravotní stav. Argumenty proti stavbě chápu, prašnost, výkopy, atd., a také chápu místní, že nechtějí přijít o kousek zeleně, byť absolutně prakticky nevyužitelné (možná tak k venčení psa), ale neschovávejme to, prosím, za záchranu stromů. Mírně také pochybuji o tom, že se tam opravdu vyskytuje roháč, ale na to zase chybí posudky k prostudování mně.


Nepřihlášený uživatel

#3 Re:

2014-08-18 15:31

#2: -  

 Nevím sice komu odpovídám, přesto mi to nedá. Ve své poznámce hovoříte o nekvalitní městské zeleni, o vývratech, pádech stromů na děti z mateřské školky a o sesuvech půdy. Nezlobte se, ale zavlékáte sem demagogii, která je možná blízká politikům, ale je zbytečné ji užívat vůči těm, kteří znají pravý stav věci.  Navíc, pokud se zmiňujete o nekvalitě porostu, proč bychom se neměli zamyslit nad kvalitou, či nekvalitou bydlení nebo nad efektivitou a účelností nové výstavby.

1) Je jisté, že v Praze je přebytek volných nových bytů i kancelářských prostor - u bytů jde o přebytek několika tisíců bytů a desetitisíce metrů čtverečních nebytovách prostor. Není tedy nutné stavět mermomocí další a další byty na každém volném místě. 

2) Zelené plochy města vytvářejí pohodu a klid v okolí. Lidé z něj mají prospěch již jen tím, že je. Možná nejde o každoročně upravovnou plochu, v každém případě jde o oázu klidu, jak pro člověka, tak pro drobnější i větší zvířata. Svah, o kterém je řeč, je zbytek dřívější zahrady, která se tu na pod Petřínem rozkládala dříve.

3) Praha je dosud pokládána za zelenou a je to bráno jako kvalita. Zastavováním dalších a dalších zelených ploch se stává méně přívětivou a milou na žití.

4) Užitná hodnota zelené plochy je nejen v tom, že tam člověk chodí, ale a v městské aglomeraci možná zejména, že ji vnímá očima a dalšími smysli. Člověk má přínos právě z toho, že zelená plocha existuje.

4) Poměrně prudký svah by při případné výstavbě vyžadoval značné technické a technologické náklady na zajištění budoucí stavby i na odvoz velkého množství zeminy a skály. Vsadím se, že jde o násobně vyšší náklady srovnáme li je se stavbou lehčím terénu.

Shrnuli to tedy, půjde o výstavbu drahou, zbytečnou, vystavěnou  na úkor současným uživatelům/sousedům, snižující kvalitu současného bydlení (z ekonomického hlediska i snižující užitnou hodnotu jednotlivých bxytů v současné přilehlé zástavbě.

 

Hezký den všem  Václav Kučera

 

Nepřihlášený uživatel

#4 Především je to soukromý pozemek

2014-08-22 00:15

Podle údajů z katastru Druh pozemku: ostatní plocha, způsob užití: neplodná půda. Takže jakékoliv řeči o lese nebo městské zeleni jsou úplně mimo.

Druhá věc je platná regulace využití toho místa. To nezmiňujete, takže předpokládám, že je v souladu s územním plánem.

Poslední poznámka je výška stavby, velký nešvar v Praze. Pokud mají mít 8 pater, tak to neodpovídá stávající zástavbě a mělo by jich být jen 6. Bohužel v současné Praze je skoro nemožné něčeho takového dosáhnout.


Nepřihlášený uživatel

#5

2014-09-02 18:21

Nechápeme, proč se v tak stavebně nevhodném a malém pozemku opět má stevět, jdyž je v Praze tolik neprodaných bytů, proluk a bytů k rekonstrukci. Čí jsou to zájmy, jak mohlo dojít k prodeji takového pozemku, navíc zelených ploch na Smíchově ubývá, hlavně po působení smíchovského starosty Jančíka. Mám dojem, že Městský úřad pro Prahu 5 - odbor Život. prostředí ignoruje názory a požadavky občanů této městské části. Měli by více dbát o úklid a čistotu, sekání zelených ploch a pod.

Nepřihlášený uživatel

#6

2014-09-02 19:28

Jsem zásadně proti kácení stromů a likvidaci zeleně v Praze. Kramplová

Nepřihlášený uživatel

#7

2014-09-03 09:07

...znovu zájmy developerů....jak jinak, nic je nezajíma, jenom zisk. Lidí jsou pro ně ovce a dělají si, co chtějí....hanba všem.


Nepřihlášený uživatel

#8

2014-09-04 16:28

Plánovaná výstavba by navíc nepříznivě ovlivnila stabilitu již tak zanedbané a neudržované vozovky Mošnova ul.

Nepřihlášený uživatel

#9

2014-09-06 10:02

nesuhlasim s vyrubanim stromov

Nepřihlášený uživatel

#10

2014-09-08 05:41

zdravotní stav občanů a hlavně dětí zastupitele Prahy 5 nezajíma??
Jan Biggles Hanzlík

#11

2014-09-08 14:39

Ideální předvolební téma pro rezidenty Prahy 5, ptejte se svých kandidátů! 


Nepřihlášený uživatel

#12

2014-09-16 16:59

Vzhledem k velké prašnosti a rušnému prostředí v dané lokalitě, rozhodně nesouhlasím s výstavbou. Nových domů, které ničí ráz původní krajiny je na Smíchově a v Košířích již dost. Zúžují možnosti relaxace v tak blahodárné zelené oáze. Nebudu zde rozebírat Buďánka...původní kolonii, která na úkor MČ již několik let chátrá !!!

Jana Ivanysová

T.S.

#13

2014-10-02 20:10

Pokud si někdo myslí, že se jedná o nekvalitní městskou zeleň bylo by jistě lepší, kdyby předložil návrh na její zkvalitnění, než na její náhradu vysokým blokem domů. Pozemek je v místě, kde výstavba tolika bytových jednotek celou oblast jenom přetíží z pohledu pohybu a počtu obyvatel a jejich automobilů v úzkých ulicích, které jediné zbydou po tomto necitlivém zásahu.


Nepřihlášený uživatel

#14

2014-11-05 21:07

Plně souhlasím a podporuji tuto petici. Myslím, že by se mělo zabránit ničení té trochy zeleně, která nám v okolí zbývá. Matysová

#15 Re: Re:

2020-05-07 08:19

#3: - Re:  

Krásně sepsáno, pane Kučero, a je mi nesmírně líto, že petice, zdravý rozum a občané neuspěli a v Erbenově se (soudě dle webu developera) začíná stavět...

Ilos4

#16 Nové byty

2020-08-19 15:07

Já to stejně nechápu, vždyť je tolik bytů v Praze k pronájmu, stačí se podívat třeba tady https://www.eurobydleni.cz/byty/praha/pronajem/ nebo na milion dalších realitních portálů a člověku je úplně jasné, že dalších x bytů je šílené plýtvání. Možná se mýlím a opravdu je tolik nových bytů potřeba, ale nezdá se mi to.