Řetěz solidarity - s epidemií nesmíme ztrácet čas

Řetěz solidarity

Každý článek řetězu představuje někoho, kdo zemřel na Covid-19. Někoho, kdo ztratil příbuzného, přítele. Články řetězu představují také ty, kteří v důsledku epidemie zemřou v nejbližších týdnech a měsících, pokud nic neuděláme. Je to řetěz solidarity se zdravotníky, kteří téměř vyčerpali své síly a nevidí konec, s těmi, kteří přišli o práci, o své podniky a nevidí konec, řetěz solidarity s námi se všemi, kterým epidemie obrací život vzhůru nohama a nevidíme konec.

Nevidíme konec, protože vláda s epidemií hraje hru. Výsledkem je položivot v pololockdownu, který je neúčinný, který ničí ekonomiku, vede nás k únavě a zoufalství a neslibuje nic, než pomalou stagnaci či dokonce růst nákazy. Zbytečnou ztrátu životů dosud zdravých lidí všeho věku a současně ohromné a neustále rostoucí náklady státu, smrt podniků, rozvrat vzdělávání školáků, bídu všech, na které vláda při rozdělování podpor nemyslela.

To nejcennější, co ztrácíme, je čas. Čas dětí, které mají běhat venku, bavit se s kamarády a učit se. Čas mnohdy zdravých a aktivních seniorů, kteří si váží každého léta a zimy prožitého naplno. Ti nemají čas ztrácet čas.

Potřebujeme, aby se k řetězu solidarity přidali politici. Aby přestali hrát politickou hru s epidemií a ukončili toto pomalé umírání společnosti. Potřebujeme těm, kteří vedou zemi v době krize, alespoň trochu důvěřovat. Nelze věřit vládě, která neumí přiznat chyby, která lže a situaci zlehčuje jen, aby si zachovala tvář. Proto žádáme, aby vláda

1.       Vysvětlila veřejnosti, co je to mitigační strategie zvládání epidemie, tedy řízené promořování a jaké jsou její důsledky

2.       Vysvětlila, proč fakticky zvolila řízené promoření a neinformovala o tom otevřeně veřejnost

3.       Omluvila se pozůstalým za nekompetentní vedení státu v době epidemie a pojmenovala chyby, jichž se dopustila

4.       Neprodleně si vyjednala podporu celé opozice k vyhlášení co nejpřísnějšího lockdownu na 2 až 3 týdny, všichni jsme na jedné lodi

5.       Neprodleně uvedla do praxe klíčové návrhy odborných skupin (např. NERV) i opozičních stran, zejména co nejintenzivnější testování a trasování, které umožní dostat epidemii pod kontrolu

6.       Požádala všechna média o součinnost při informování veřejnosti; aby nezneužívala epidemii k nekonečným vládním tiskovkám a vládnímu PR; aby veřejnost informovali především členové expertního týmu a také lékaři a zdravotníci, kteří čelí důsledkům epidemie každý den

7.       Jednala v součinnosti s opozicí a napříště přijala veškeré návrhy, které umožní rychlé zvládnutí epidemie a jejích dopadů do života lidí

8.       Aby vláda zrušila všechna nesmyslná opatření, která nemají epidemiologický význam, ale přinášejí jen neštěstí a pocit absurdity, např. plošný zákaz návštěv v nemocnicích

Proč lockdown? Plošná opatření jsou ten nejdražší, nejbolestivější a nejhloupější způsob, jak tlumit epidemii. Pokud je stát musí zavádět, přiznává tím, že nezvládl jemnější a levnější nástroje: prevenci, testování, trasování, individuální a lokální karanténu. Bohužel, v současné dynamice epidemie, kdy přichází totální přehlcení nemocnic, je tvrdý lockdown poslední záchrannou brzdou, která ušetří patrně stovky, spíše však tisíce životů. Představuje jediný poměrně spolehlivý způsob, jak zajistit okamžité zastavení šíření nákazy mezi domácnostmi. Čím dříve a důsledněji bude proveden, tím rychleji a s menšími ztrátami bude ukončen. Naprosto to není řešení, pouze jeho předpoklad. Ihned po snížení počtu nových případů musí následovat důsledné trasování, testování a vakcinace.

Veronika Vendlová

Ondřej Bednář

Ondřej Bednář, Karlovy Vary, divadelník    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Ondřej Bednář, Karlovy Vary, divadelník, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.