Žádost o snížení rychlosti na silnici č. 635 v katastrálním území Břuchotín

Text petice:

My, níže podepsaní občané touto peticí žádáme, aby na silnici č. 635 v katastrálním území Břuchotín, obec Křelov – Břuchotín, byla snížena nejvyšší povolená rychlost na 50 kilometrů v hodině a byly zde umístěny značky označující začátek a konec obce (IS 12a a IS 12b).

Odůvodnění:

Silnice druhé třídy č. 635 vede souběžně s dálnicí (respektive silnicí pro motorová vozidla) č. 35 z Olomouce směrem na Litovel. V katastrálním území Břuchotín prochází mezi obytnými domy a křižuje ulici Marty Rožánkové. V blízkosti této křižovatky jsou taktéž dvě autobusové zastávky, jež často využívají senioři a děti, kteří patří v silničním provozu k nejohroženějším. Křižovatce z obou stran předchází táhlé pravotočivé zatáčky, které přestože nejsou na první pohled nebezpečné, jsou velmi zrádné. Tyto zatáčky a ostrý úhel napojení ulice Marty Rožánkové na silnici č. 635 tvoří poměrně nepříznivé rozhledové poměry. V místě dochází ke krizovým dopravním situacím i k dopravním nehodám. Dne 1. září 2020 zde došlo k tragické dopravní nehodě, při níž zemřel mladý řidič.

Rovněž výjezd z Břuchotína ulicí Družby národů a od nových tenisových kurtů je potenciálně nebezpečný díky bujné vegetaci a hlubokým příkopům.

V části obce Břuchotín je jediné místo na tomto vedlejším tahu Olomouc – Litovel, kde není rychlost v potenciálně nebezpečném úseku omezena. V prostoru motorestu Prachárna je rychlost omezena na 60 km/h, i když zde není obytná zóna a výjezd od hotelu je kolmý k hlavní silnici. Na podobně tvarovaném úseku silnice č. 635 u Zlaté Křepelky je rychlost snížena na 60 km/h, i když zde nejsou žádné obytné domy. Průjezd obcí Příkazy je ohraničen značkami začátek a konec obce a rychlost je zde snížena na 50 km/h, přičemž za silnicí se nachází pouze železniční stanice, autobusové zastávky a areál firmy, ale žádný obytný dům. U obcí Náklo a Mezice je rychlost snížena na 70 km/h, přičemž silnice je zde zcela rovná a rozhledové podmínky zde nejsou nijak omezeny.  Na navazující silnici č. 449 v obci Litovel – Rozvadovice je rychlost snížena na 50 km/h značkami začátek a konec obce. Po zahájení provozu nového logistického areálu firmy Top-Trans v lokalitě u Zlaté Křepelky došlo k nárůstu nákladní dopravy (kamionů i dodávek). Jsme přesvědčeni, že pro tranzitní dopravu má být využívána zejména souběžná dálnice. Od snížení rychlosti očekáváme také snížení hlučnosti a prašnosti.

Petici sestavil: Mgr. Daniel Zinrák, advokát, Hybernská 1012/30, Praha 1, korespondenční adresa Marty Rožánkové 58/6, Křelov – Břuchotín, korespondenci zasílejte do datové schránky qpgerpb

Daniel Zinrák    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Daniel Zinrák svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.