Prosíme povolit vydávání víz za účelem studia na českých vysokých školách pro občany Ruské federace a Běloruska

Kontaktujte autora petice

Запрет на визы до марта 2023

2022-06-28 05:54:43

Добрый день, друзья! На связи автор петиции и директор школы чешского и словацкого языка VLTAVA Серафим Хоронов.

К сожалению, наши голоса не были услышаны чешским правительством. 22 июня был окончательно принят закон, который по сути дела запрещает выдачу виз гражданам РФ и Белоруссии до 31 марта 2023 года.

Спасибо вам за активность и борьбу!

Мы сделали всё, что было в наших силах: честно, открыто и мирно донесли свою позицию.

Наверное, у многих из вас возникает вопрос, что же делать в сложившейся ситуации. Приглашаю вас на мой вебинар “Что делать, если я мечтал(а) учиться в Чехии?”. Он состоится уже сегодня, 28 июня, в 19:30 по Москве. Я расскажу вам о том, что можно предпринять и как не опустить руки. Приходите!

Обязательна регистрация по ссылке.


Serafim Khoronov

Zákaz vydávání víz na dobu neurčitou byl zrušen

2022-04-06 07:21:31

Přátelé, informujeme vás o vízových novinkách.

Vznikla naděje na vydávání českých studentských víz od června 2022.

30. března 2022 Vláda České republiky schválila nové usnesení, které se týká vydávání víz občanům Ruské federace a Běloruska.

Co je důležité?

  • Toto usnesení zrušuje předchozí usnesení o úplném zákazu vydávání víz kteréhokoliv typu Rusům a Bělorusům;
  • Zavádí se dočasný zákaz vydávání víz občanům Ruska a Běloruska. Zákaz platí po dobu nouzového stavu, který je vyhlášen v České republice kvůli přílivu uprchlíků z Ukrajiny. Nouzový stav platí do 31. května. 

Samozřejmě, že ten nouzový stav může být prodloužen o měsíc nebo dokonce o několik měsíců, ale není to pravděpodobné. V Poslanecké sněmovně při projednávání otázky prodloužení nouzového stavu dne 29.3.2022 debaty trvaly kolem 9 hodin. Ve výsledku se pro prodloužení nouzového stavu o 2 měsíce vyjádřilo něco přes 50% poslanců a víc než 40% poslanců to kategoricky odmítlo. S opatrným optimismem můžeme tedy předpokládat, že české konzuláty v Rusku a Bělorusku od června 2022 budou znovu otevřeny.

Bojovali jsme, a zcela jistě to nezůstalo nepovšimnuto. Nemůžeme počítat s tím, že Vláda ČR otevřeně přizná: “Přečetli jsme vaši petici a rozhodli jsme se k ní přihlédnout”. To se nestane nikdy. Ale pro nás není důležité veřejné uznání chyby, nýbrž to, aby se víza se znovu začala vydávat. Až do konce května budeme i nadále pokračovat v našich veřejných aktivitách a samozřejmě vám budeme sdělovat všechny důležité zprávy. 

 


Serafim Khoronov

nová videa, anglická verze

2022-03-27 17:18:01

Vážení přátelé, zdravím vás a posílám novinky.

 

1. Byla zveřejněna nová videa na podporu petice

Polina Deduchina:  https://youtu.be/xughBB06FII 

Evgeniia Kolesnikova: https://youtu.be/fJVAm14z2Pw 

 

2. Byla zveřejněna anglická verze petice. Nyní ji můžete sdílet s kamarády a známými z kterékoliv země EU a světa prostřednictvím odkazu: https://www.petitions.net/we_ask_to_allow_the_issue_of_student_visas_for_the_purpose_of_studying_in_czech_universities_for_the_citizens_of_the_russian_federation_and_belarus 

 


Serafim Khoronov

videa

2022-03-22 12:20:30

Přátelé, děkuju všem, kdo nahral videa.

Zveřejnili jsme je na našem Youtube kanále. 

Nikita Shevchenko: https://youtu.be/vw9rrwhcuDA 

Katarina Korobova: ​​https://youtu.be/93y1DsFRC2k 

Sofiia Luzova: https://youtu.be/7zA_O-Si1no 

Nikita Savkin: https://youtu.be/NaC7TERX1QE 

Iurii Bulgakov: https://youtu.be/5600hSYNric 

Egor Lobanov: https://youtu.be/yPd-QqtUJUg 

Andrei Spirenkov: https://youtube.com/shorts/bhC4hQFXLTo?feature

Olga Prelovskaia: https://youtube.com/shorts/IFmsW0lfBmI?feature=share 

Anna Rulko: https://youtu.be/LiZ4EwkyEmY 

Tatiana Istomina a Daniel Istomin: https://youtu.be/ySC6xUoFh0k 

Nataliia Zheleznova: https://youtube.com/shorts/3c2D0A9TF2s?feature=share 

Sofiia Zheleznova: https://youtube.com/shorts/5b0RL8eVb-M?feature=share 

Pokud nevidíte svoje video na seznamu zveřejněných, buďte klidní. V co nejbližší době zveřejníme všechna videa, co jsme dostali.

Když jsme se dopustili chyby ve vašem jménu, sdělte nám to prosím mailem na adresu serafim.khoronov@czech-school.ru  

Ty z vás, kteří zatím nenahrali video, vyzývám k tomu, abyste to udělali. Každé krátké video je velkým přínosem pro naši společnou iniciativu.

Mimochodem by opravdu bylo skvěle, kdyby ta videa byla krátká - max. do 1 minuty ve svislém formátu natočená mobilem. Při splnění těchto podmínek Youtube automaticky přidá vaše video do tzv. shorts a začne aktivně propagovat. Například video Sofie Zheleznové bylo přidáno do shorts a získalo během 3 hodin více než 1000 shlédnutí.

Aktivizujte se. Nestyďte se být slyšeni.Nová video pošlete v podobě odkazu na cloudové úložiště na adresu serafim.khoronov@czech-school.ru Na konci videa řekněte náš tag #Chci_studovat_v_České_republice

A propos, nahrát video na podporu studentů mohou nejen studenti sami a jejich rodiče, ale zároveň jejich učitelé.


Serafim Khoronov

Нас хотят видеть - запишите видео!

2022-03-16 18:09:42

Друзья, количество подписей под нашей петицией перевалило за 4 тысячи. Благодарю всех за активность! Нами постепенно начинают интересоваться чешские СМИ. Они хотят видеть не только голый текст, они хотят видеть вас. Я призываю всех родителей и студентов снять небольшое видео и рассказать свою историю: почему вы выбрали Чехию, как вы учили язык и готовились, либо как вы планировали готовиться к поступлению в чешские вузы. Обязательно называйте в видео ваше имя, город и заканчивайте его лозунгом "Chci studovat v České republice!" ИЛИ "Я хочу учиться в Чехии!" ИЛИ "Я хочу, чтобы мой ребенок учился в Чехии!"

Этот призыв обращен ко всем без исключения россиянам и белорусам, планировавшим учиться в Чехии. Нас должны увидеть и услышать. Здорово бы было, если бы студенты, уже изучавшие чешский язык, выступали в этих видео по-чешски. Родителям, разумеется, можно говорить по-русски. Все русскоязычные видео мы снабдим чешскими субтитрами и выложим в Ютуб. Достаточно коротких видео на 1-1,5 минуты. Не стесняйтесь эмоций. Сейчас крайне непросто быть сдержанными. Пожалуйста, загружайте ваши видео в любые облачные хранилища и присылайте ссылку на почту serafim.khoronov@czech-school.ru 

Ждем ваши видеоистории!

 


Серафим Хоронов

Běloruští studenti také nedostanou víza

2022-03-08 17:44:57

Přátelé, vašich podpisů je již více než 4000, děkuji Vám za Vaši aktivitu.Dostal jsem několik dopisů občanů Běloruska, kteří se ocitli ve stejně zoufalé situaci a chtějí přidat k naši petici svou prosbu. Od 2.3.2022 totiž česká vláda plošně zakázala vydávání víz i pro občany Běloruska. Považuji za správný krok přidat k naší petici prosbu o výjimku z plošného zastavení vydávání víz pro uchazeče českých vysokých škol z Běloruska. Do textu petice byl přidán následující odstavec:

"Ve stejně zoufalé situaci jako mladí ruští občané se ocitli i mladí Bělorusové, které zasáhl zákaz vydávání víz pro běloruské občany, přijatý vládou ČR dne 2.3.2022. Po protivládních protestech běloruské občanské společnosti v roce 2020 se Bělorusům dostalo podpory ze strany české vysokoškolské obce, teď pro ně ale platí zákaz vydávání víz. Je třeba si uvědomit, že jsou to titíž lidé - lidé, kteří sdílí evropské hodnoty a chtějí získat kvalitní vzdělání v bezpečné demokratické zemi - České republice. Jsou to lidé, kteří jsou pro budoucnost samotného Běloruska velkou nadějí a můžou se stát velkým přínosem i pro budoucnost ČR. Celý svět před dvěma roky sledoval, jak mohutné protestní hnutí se díky aktivním a demokraticky smýšlejícím lidem vzedmulo v Bělorusku, a přece se nepodařilo změnit politické poměry v této zemi. Není správné za chování představitelů běloruské státní moci trestat tyto lidi a odpírat jim možnost vycestovat z Běloruska za účelem studia v České republice."

Doufám, že souhlasíte. 

Pokud máte v Bělorusku známé či přátele, prosím o sdílení naší petice.


Serafim Khoronov



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...