Otevřený dopis ministru zdravotnictví ohledně opakované nedostupnosti nenahraditelného léku pro pacienty s wilsonovou chorobou

Kontaktujte autora petice

Odpověď MZ na otevřený dopis ohledně nedostupnosti Metalcaptase

2021-05-19 14:30:43

Pěkný den,

jen bych vám rád sdělil, že Ministerstvo zdravotnictví 6. května 2021 odpovědělo na náš otevřený dopis. Odpověď uvádí čtyři relevantní důležité informace, které zavdávají důvod k mírnému optimismu ohledně dostupnosti léku. Budeme tedy zatím doufat že se skutečnosti uvedené Ministerstvem zdravotnictví projeví i v lékárnách.

Čtyři zmíněné informace jsou tyto:

1. Ministerstvo sděluje, že "[d]ne 26. 4. 2021 byla Ministerstvu předložena žádost o udělení souhlasu se specifickým léčebným programem pro neregistrovaný léčivý přípravek METALCAPTASE 300 MG 100 tablet (německé balení, počet – 1000 balení, pozn. jedná se o velikost balení, která není v České republice registrována) a současně byla podána žádost o stanovisko Ústavu [tj. SÚKL] k návrhu tohoto specifického léčebného programu. Aktuálně probíhá posuzování podkladů žádosti."

Po vyhovění této žádosti by tedy měla být v českých lékárnách dostupná uvedená varianta balení léku, který známe a užíváme, jen v němčině.

2. Ministerstvo uvádí, že "dne 28. 4. 2021 Ústav povolil uvedení na trh v České republice cizojazyčných balení léčivého přípravku METALCAPTASE 150 MG 50 tablet (německé balení, počet - 500 balení)." Tím tedy sděluje, že dostupná by měla být další českým pacientům dobře známá varianta balení léku opět v němčině.

3. V posledním sdělení Ministerstvo uvádí, že pro český trh snad budou uvolněny i rezervní zásoby, které si výrobce nachystal původně pro německý trh, a to z toho důvodu, že proces schvalování nových šarží léku v Německu patrně proběhne rychleji, než se předpokládalo: "Dle aktuální informace postoupené Ministerstvu dne 30. 4. 2021 vzhledem k tomu, že německá léková agentura přednostně zpracovala a schválila změny v registraci léčivých přípravků METALCAPTASE (místo očekávaných 6 měsíců byly potřeba 3 týdny), bude brzy spuštěna výroba léčivých přípravků METALCAPTASE pro německý trh. V průběhu května 2021 bude rozhodnuto, zda budou pro český trh uvolněny zbývající zásoby, které si držitel rozhodnutí o registraci ponechal pro německý trh, aby pokryl očekávaný výpadek nebo zda budou poskytnuty nově vyrobené šarže."

4. Poslední informace dodává, že je možné ještě podání žádosti o registraci cizojazyčných balení chelátu na bázi penicilaminu ze Španělska a Portugalska, ale že nyní Ministerstvo předpokládá, že to snad ani nebude třeba.

Podle uvedených informací jsou tedy v tuto chvíli dodávky léku zajištěny. Doufejme, že se toto zajištění projeví i reálnou bezproblémovou dostupností léku v lékárnách. Ty signatáře, kteří se zároveň potýkají s reálným zajišťováním léku pro osobní potřebu (jako pacienti s WN či jejich blízcí), tímto zároveň prosím, ať mě kontaktují v případě, že by narazili na problém s reálnou dostupností léku v lékárnách. Kdyby se takové případy objevily, museli bychom podniknout další kroky.

Za pacientskou komunitu Wilsonici a přátelé vás zdraví,

Milan Fujda

P.S.: V případě, že jste wilsonik nebo blízká osoba pacienta s Wilsonovou nemocí a hledáte informace o této nemoci, nebo máte zájem sdílet zkušenosti s dalšími lidmi žijícími s touto životní komplikací, navštivte naší webovou stránku <https://www.facebook.com/wilsonovanemoc/>, nebo se připojte k naší neveřejné svépomocné podpůrné skupině na FB <https://www.facebook.com/groups/341721229866971/>.


Milan Fujda, Wilsonici a přátelé



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...