Zachraňme zahrádkářskou osadu Ořechovka

Kontaktujte autora petice

Kolínští Zelení se sešli s vedením města. Důvodem jednání byla zahrádkářská osada Ořechovka

2017-11-29 14:53:38

 Ve středu 22. listopadu se zástupci kolínské základní organizace sešli s vedením města, aby došlo k vyjasnění a vyměně názorů, postojů a informací ohledně budoucnosti zahrádkářské osady Ořechovka a Třešňovka na pražském předměstí Kolína. Za Zelené byl přítomen předseda petičního výboru a místopředseda krajské organizace Jan Cemper a předseda základní organizace Kolín Michal Karásek. Za město se schůzky účastnil místostarosta města Mgr. Michael Kašpar, dále pak vedoucí odboru regionálního rozvoje a územního plánování Ing. Martin Tichý a architekt města David Mateásko. Starosta města Vít Rakušan se z jednání omluvil, protože měl poslanecké povinnosti.

 No a nyní to nejdůležitější a to výstupy ze schůzky. I nadále je jakákoliv výstavba v zahrádkářské oblasti Ořechovka podmíněna existencí územní studie, která určí například jak vysoké stavby budou moci v oblasti stát. Ta je ve fázi, kdy se připravuje zadání studie. Následovat pak bude ještě samotné vypracování studie. Jisté tedy je, že příští rok, a pravděpodobně i přespříští rok, studie nebude ještě hotová a tedy Ořechovka zůstane v podobě v jaké je dnes. Zahrádkáři se tedy v klidu mohou připravovat na další sezonu. To je první dobrá zpráva pro zahrádkáře.

 Druhá dobrá zpráva je, že vedení města nás ujistilo, že v současné době neplánuje prodej žádných svých pozemků v oblasti. Například v ulici Josefa Sudka oddělují městské pozemky již zastavené pozemky a zahrádky, které vlastní společnost, která by ráda stavěla. Město se v současné době snaží zprostředkovat směnu pozemků lidí, kteří by rádi stavěli na jednu stranu a pozemky lidí, kteří chtějí dále zahradničit na druhý kout osady.

 Třetí dobrou zprávou je, že jakákoliv výstavba se netýká oblasti od moštárny k Pekelskému rybníku. Zde pod pozemky leží záložní produktovody společnosti ČEPRO a společnost ČEPRO se jich, ze strategických důvodů, nehodlá v současnosti vzdát.

  Během schůzky nám bylo sděleno, že lidé v ulici Zborovská mají zájem co nejrychleji stavět a v této ulici chtějí stavět úplně všichni majitelé zahrad. I zde však platí, že stavba nemůže začít dříve, než bude hotova územní studie. Dále nám byla vedením města nabídnuta účast na dalších přípravách územní studie a schůzkách ohledně lokality. O dalším průběhu budeme informovat. 


Jan Cemper



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.