Zachování dvou brněnských vagónů-boj proti vandalismu.

V rámci boji proti vandalismu a ilegálnímu graffiti, proti kterému se bojuje v současné době například v Praze jsem založil petici za zachování dvou vložených vozů 060 034 a 060 035. Vozy se v současné době nachází v DKV Česká Třebová na místě známém jako železniční hřbitov a čelí vandalismu. Vozy jsou ke dni 09.06.2023 hlavně pomalované graffiti a plné odpadků. Co se týče oken, tak jsou rozbitá jen na jednom nebo dvou místech každého vozu. Podle našeho názoru by bylo dobré co nejdříve záchránit tyto dva historické vozy pokud to jde a jako náhradní díly na opravu využít jiné nepotřebné vozy 060.

Jako využití jsou dvě možnosti:

První možnost je navrácení po opravě do historické jednotky 560 023/560 024. Jde totiž historicky o největší Českou elektrickou jednotku a tenhle rekord (když se podíváme na přeplněné vlaky v Pražské aglomeraci, kde jsou potřeba větší soupravy) by neměl být pouze vzpomínka. Na druhou stranu je potřeba uznat, že podle dne pid 2023, kdy jezdila z Kutné Hory do Kolína a Prahy čtyřvozová jednotka 451, tak tam moc lidí nejezdilo. Vozy by tedy mohly být v Maloměřickém depu pouze jako příležitostní.

Druhá možnost by byla výstava jako památník vlečky na výstaviště v Brně. Jak již bylo zmíněno, tak čtyřvozová jednotka pravděpodobně stačí. Nicméně stále se jedná o kus historie a památku. Tato možnost spočívá ve vytvoření památníku v místech, kde je vlečka cca. 100 metrů dvoukolejná vedle hřiště CITY BEACH Brno. Kromě nákladů na vybudování a výkopu pozemků by tento památník měl ještě jednu nevýhodu a to, že v těchto místech se vyskytuje hodně teenagerů, kteří by mohli památník posprejovat. Vystavené dopravní prostředky jsou častým terčem vandalů, jako například tramvaj vedle D1 u Průhonic. Na druhou stranu současný výzkum ukázal, že vandalové jsou většinou muži ve věku 30-50 let a nikoliv zmínění teenageři.

Vandalismus je netolerovatelný a na historických památkách dvakrát tolik. Proto žádám, všechny kdo mají stejný názor o podpis.

UPDATE 7/2023

Podle informací se zmíněné vozy v červenci 2023 objevily na seznamu vozů k likvidaci. Objevil se tam rovněž vůz 063 421, který jezdil v čtyřvozové jednotce 460 079/460 080 s vozem 060 420. Vůz by se měl zachovat a sloužit jako záložní a příležitostně zvětšit historickou jednotku o jeden vůz. Vzhledem k budoucímu přechodu na jednotnou střídavou soustavu 25kv 50 Hz AC, by se do vozu mohl dosadit transformátor a tám by vznikla dvousystémová jednotka pro historické účely(řada 660 je však obsazena jednotkami Interpanter, takže by se muselo vymyslet jiné číslo).

Podle současných informací se vůz nachází ve Valašském Meziříčí, ale jak již bylo zmíněno, že je v seznamu vozů v likvidaci, tak asi není v dobrém stavu.

Jaroslav Gabriel    Kontaktujte autora petice