PETICE ZA ZRUŠENÍ VERBÁLNÍCH TRESTNÝCH ČINŮ

„My, níže podepsaní občané České republiky, prostřednictvím této petice dle zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním, vyjadřujeme nesouhlas se zakotvením verbálních trestných činů do naší legislativy.

Ministerstvo vnitra pod vedením Víta Rakušana vyhlásilo "válku dezinformátorům", což v důsledku přináší, a hlavně teprve, přinese nárůst zneužívání existence verbálních trestných činů.

Nefandíme lžím, pomluvám, ani výzvám k násilí. Je ovšem nutné, aby se orgány činné v trestním řízení v případě projevů zabývaly pouze přímým návodům k závažným trestným činům (typicky počkej si na něj v 9 u zastávky, chodí tam každý den, náboje jsou ve skříni) a jejich činnost nebyla zneužívána v politickém boji veřejných činitelů proti svým oponentům.

Veřejní činitelé by měli mít zachováno stejné právo jako všichni ostatní občané České republiky bránit se proti poškození svého jména a žádat náhradu škody způsobenou projevy jiných lidí v občanskoprávním řízení.

Stejně jako všichni ostatní přitom budou muset unést důkazní břemeno ve sporu dvou rovnocenných stran.

Orgány činné trestním řízení se díky tomu budou zabývat skutečně závažnými trestnými činy a nikdo nebude vystavován hrozbě trestního stíhání, které může být snadno zneužito mocenský nástroj provládních činitelů proti názorovým oponentům.

Svoboda slova je základní podmínkou demokratické soutěže myšlenek, pokud v jejím omezování bude výkonná moc pokračovat a političtí oponenti se budou bát vyjadřovat své názory, pak je to konec demokracie.

Nechceme si nechat sebrat již okrajovanou svobodu slova ještě více než dnes, protože svoboda slova je pro demokracii jako kyslík pro člověka. Když o ní začneme ve větší míře přicházet, bývá často už pozdě!

Proto podepisujeme tuto petici."

Bez_názvu22.png

Mgr. Libor Vondráček - právník se zaměřením na ústavní právo    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Mgr. Libor Vondráček - právník se zaměřením na ústavní právo svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.

Vaši e-mailovou adresu nebudeme veřejně zobrazovat online.

Vaše telefonní číslo nebudeme veřejně zobrazovat online.

Tyto informace nebudeme veřejně zobrazovat online.