STOP DRAHÉ ENERGII - PETICE ZA VYSTOUPENÍ ZE SYSTÉMU EMISNÍCH POVOLENEK

Musíme zastavit prodej emisních povolenek jinak ohrozíme naší ekonomiku a naše rodiny!
Česká vláda musí okamžitě zažádat o pozastavení systému EU pro obchodování s emisemi. Jestli se tak nestane, musí ČR vystoupit ze systému obchodování s emisními povolenkami!
Evropský povolenkový systém EU ETS, který začal fungovat v roce 2005 s cílem vést ke snižování emisí, selhal a vede opět a pouze k ožebračování našich rodin! Systém se stal obrovskou hrozbou pro malé podnikatele, živnostníky a stovky tisíc rodin! Tento systém, který zneužívají spekulanti, vede k obrovskému nárůstu cen energií, což představuje hrozbu pro energetickou soběstačnost a bezpečnost v ČR. Další snižování počtu emisních povolenek v příštím roce vyvolá opět růst cen energií o desítky procent. Povolenky začaly zdražovat před dvěma lety, když je evropský regulátor začal stahovat z trhu, aby povzbudil jejich cenu. K prudkému zdražení však dochází od začátku letošního roku, kdy se do obchodů s nimi ve velkém zapojili tzv. finanční investoři.
Cena emisních povolenek ve středu vystoupala na nové maximum, když překonala hranici 90 eur za tunu CO2. Od začátku listopadu emisní povolenky zdražily přibližně o polovinu.
Zdražování je vyvolané mimo jiné i nesmyslnou “ekologickou politikou EU”, což vede k nedostatku elektřiny a plynu na trhu v EU. Některé energetické společnosti začaly vyrábět více elektřiny v uhelných elektrárnách. Produkce elektřiny z uhlí vytváří dvojnásobné množství emisí oxidu uhličitého než produkce z plynu, což pro provozovatele znamená nakoupit od spekulantů adekvátně větší množství emisních povolenek.
Tenhle špinavý obchod nakonec zaplatí i občané v ČR! Evropská unie se stala celkově hrozbou pro náš stát a proto musíme tohoto Titaniku rychle ven jako Anglie!
Petiční výbor ve složení
Jakub Olbert, Nad Šeberákem 3, 148 00 Praha 4
Jiří Janeček, Eškova 33, 26223, Jince

956E8630-E2B9-4243-9CBA-46BA3A623005.jpeg

Svým podpisem uděluji CHCÍP PES svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.