Si je tam dokreslete aneb Tohle je plagiát.

Vážené kolegyně a kolegové,

obracím se na vás jako na členy akademické obce. Jmenuji se Jan Horský a můj bývalý doktorandský školitel, doc. Radim Brázda (Katedra filosofie FF MU), se ve své habilitační práci a učebnici dopustil celé řady přestupků proti badatelské etice – více jak 250 vět se doslovně shoduje s texty jeho bývalých studentů či zahraničních badatelů, aniž by bylo poznat, že se nejedná o Brázdův původní text. Ve zkratce, doc. Brázda je plagiátor.

Byť mám k dispozici rozsáhlou dokumentaci dokládající tyto prohřešky proti badatelské etice (na kterou výše odkazuji), s níž jsem postupně seznámil jak vedení Katedry filosofie FF MU (dr. Jastrzembská), tak děkana FF MU (prof. Pol) a rektora MU (doc. Bek), tito vytrvale tvrdí, že doc. Brázda plagiátor není - dle nich se proti Etickému kodexu MU ničím neprohřešil.

Během oněch šestnácti měsíců, kdy jsem s nimi kauzu řešil, mě jednotliví aktéři obviňovali z postranních motivů, průběžně měnili své výpovědi, lhali, zamlčovali klíčové informace, na které byli opakovaně upozorňováni, zastrašovali, odmítali se mnou diskutovat či mě prostě jen ignorovali. Všechny podrobnosti lze dohledat na stránce Si je tam dokreslete.

Co je předmětem petice? Celá řada z vás mi během těchto měsíců vyjadřovala nejrůznějšími způsoby svou podporu, čehož si nesmírně vážím. Rád bych vás nyní poprosil, abyste tak učinili ještě jednou. Pokud se při pohledu na tento dokument nemůžete při svých nejlepších znalostech, vědomí a svědomí ubránit přesvědčení, že se skutečně jedná o plagiát, připojte, prosím, pod petici své jméno a pracoviště. V rámci této petice mi nejde o to, že můžete nesouhlasit s tím, jak se k věci postavilo vedení katedry, fakulty či univerzity. Jde mi vyloženě jen o samotné plagiátorství doc. Brázdy.

Děkuji,

Jan Horský