NE-žehnání párům stejného pohlaví. Revokace usnesení synodu ČCE

My, níže podepsaní, jsme hluboce znepokojeni rozhodnutím 36. synodu Českobratrské církve evangelické v otázce žehnání svazkům osob stejného pohlaví.

Jsme si vědomi, že Kristus nás vede k lásce ke všem lidem. Za projev křesťanské lásky však odmítáme postoj, který vše schvaluje a poselství Písma relativizuje.

Církev je a má být otevřená všem lidem, včetně lidí z komunity LGBTQ, kteří v ní mohou nalézt domov a přijetí. Ale to neznamená, že by církev ve svém zvěstování měla překrucovat Písmo. A právě synodem přijaté usnesení považujeme za krok, který je v rozporu s biblickým poselstvím Božího slova, tak jak je po dlouhé generace vnímáme. Jsme znepokojeni směrem, kterým se synod ČCE v těchto otázkách vydal. Přestože způsob přijetí tohoto usnesení na synodu nebyl v rozporu s řády ČCE, měla se tato závažná otázka probírat nejprve na úrovni sborů a jednotlivých staršovstev. Toto rozhodnutí synodu považujeme přinejmenším za velmi unáhlené, což církev spíše rozdělí, než spojí.

Proto požadujeme a vyzýváme

-    Synod ČCE k revokaci usnesení z 1. zasedání 36. synodu ČCE v otázce žehnání párům stejného pohlaví.

-    Synodní radu k vyhlášení 17. prosince (den vzniku ČCE) – dnem pokání, půstu a modliteb, dnem očisty a navrácení se ke kořenům víry našich předků, navrácení se ke Kristu.

Pavel Raus - výpomocný kazatel (FS ČCE Hodonín)