Pusťte tatínky k porodu!

Adam Vojtěch v souvislosti s epidemií Covid-19 18. 3. 2020 mimořádným opatřením plošně zakázal přítomnost tatínků u porodů. Opatření považujeme za nesmyslné a psychicky ohrožující nastávající maminky, poškozující první ničím nenahraditelné vazby otce a dítěte a narušující nejpřirozenější práva rodiče. Maminky žijící s tatínky ve společné domácnosti jsou na porodním sále stejným (ne-li podstatně větším) rizikem pro personál i dítě, než otec v ochranných pomůckách. Osvícený ministr by měl spíše zakázat porodnicím k podobně absurdním opatřením přistupovat samostatně a chránit ty, kteří se v těchto dnech navzdory všemu chystají rozdávat lásku do posledních sil. Neberte nám naše poslední síly!

Úprava po brífinku vlády dne 19. 3. 2020: Pan ministr Vojtěch vysvětlil opakovaně položený dotaz na důvody vyjmutí tatínků z výjimky tak, že šlo o přání některých nemocnic. Toto vysvětlení nepovažujeme za dostatečné, ostatně "některé nemocnice" svévolně zakazovaly přítomnost otců u porodu už dříve. Jsme připraveni pochopit důvody opatření, prosíme ale o opravdové, podložené vysvětlení. Nutíte nás k obrovské oběti a máme právo vědět, čemu ji skládáme!

Doplnění po 20. 3. 2020: Děkujeme médiím za jejich zájem o téma. Ani dnes se panu ministrovi nepodařilo vysvětlit smysl zrušení výjimky pro tatínky. Na otázku, jak opatření chrání zdravotnický personál, je odpovědí, že zdravotnický personál je třeba chránit. No ano, to je dokonce základ zvládnutí pandemie, nevěřím, že se najde někdo, kdo by tvrdil, že zdravotníky chránit nepotřebujeme. Pane ministře, chraňte zdravotníky a přijmejte opatření, která je ochrání doopravdy. Na nesmysly nemáme čas nikdo!

Společný otevřený dopis ministerstvu zdravotnictví a vládě; Liga lidských práv, Unie porodních asistentek, Juno Moneta, Hnutí za aktivní mateřství a jednotlivci aktivní v oblasti práv rodičů:

Barbora Krejčí    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Barbora Krejčí, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.