Petice za zákaz vývozu levné elektřiny mimo ČR a řešení energetické krize

My, níže podepsaní občané České republiky, dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním, prostřednictvím této petice žádáme, aby vláda České republiky pod vedením Petra Fialy (ODS) začala zodpovědně a realisticky řešit problém zdražování energií a zmírnila dopady cen energií na občany i na ekonomiku České republiky. Žádáme zejména:

1. Zákaz vývozu levné české elektřiny mimo ČR

Levná česká elektřina musí být prodávána napřímo českým občanům, nikoliv dodávána na Evropskou burzu a odtud s výraznou přirážkou prodávána zpět do České republiky.

2. Odstoupení České republiky od systému emisních povolenek EU

Systém emisních povolenek již dávno neplní svoji původní funkci, stal se nástrojem spekulantů a je jednou z hlavních příčin zdražování energií.

3. Uzavření dlouhodobých kontraktů na nákup levného plynu přímo s jeho producenty

V současné době ČR nakupuje plyn přes německé nebo jiné překupníky. Tito překupníci nakupují levný plyn přímo od producentů a s výrazným navýšením ceny jej prodávají do ČR.

4. Přechodné snížení DPH u elektřiny, plynu a pohonných hmot

Žádáme snížení DPH u elektřiny, plynu a pohonných hmot podobně, jako k tomu přistoupilo Polsko nebo Maďarsko.

5. Regulaci ceny elektřiny pro všechny kategorie spotřebitelů

Společnost ČEZ vyrábí téměř 3/4 z celkového objemu výroby elektřiny v Česku a vlastníkem ČEZu je ze 70% český stát. Stát má v rukou řadu regulačních nástrojů jako zastropovánícen elektřiny či zdanění zisků ČEZu. Místo toho ČEZ připravuje další zvýšení cen elektřiny.

6. Odstoupení od projektu Green Deal ("Zelený úděl")

Přehnaná podpora obnovitelných zdrojů je jednou z hlavních příčin současných cen energií. Green Deal bude tento trend dále prohlubovat a jeho realizace povede k devastujícím dopadům na ekonomiku a životní úroveň obyvatel Evropy a České republiky.

Místo reálných řešení zatím vláda Petra Fialy občanům ČR nabízela pouze ideologické fráze a „záplaty“ ve formě jednorázových finančních příspěvků. To je ale pouze částečné, krátkodobé a velmi omezené řešení. Vysoké ceny energií se výrazně podílejí na snižování konkurenceschopnosti českých výrobců, růstu inflace a prohlubování chudoby českých občanů.

Touto peticí žádáme vládu, aby začala účinně a neodkladně jednat v zájmu nás, občanů České republiky, nikoliv v zájmu úzkých zájmových skupin.

Petiční výbor ve složení:

- Jakub Olbert, Praha, Hnutí PES, předseda

- Jiří Janeček, Jince, Hnutí PES, místopředseda

- Bedřich Šmudla, Hnutí PES, Karlovy Vary

- Ing. Josef Lank, Vratislavice nad Nisou, Hnutí PES

BF10671F-F093-4020-AFC5-5DBC2D6F1C5C.jpeg

Jiri Janecek    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji Jiri Janecek svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.