Petice za spravedlivé rozmístění posádek IZS v ČR

My občané České republiky žádáme odpovědné politiky, úřady a instituce, aby zajistili spravedlivé rozmístění složek IZS - zdravotnické záchranné služby, hasičského záchranného sboru a policie.

V rámci země a jednotlivýách regionů jsou výrazné rozdíly v dostupnosti a počtu posádek na území spádových oblastí měst, z nichž řada má statut obce s rozšířenou působností či pověřené obce, přesto nemají nárok na srovnatelnou odezvu v případě nouze. Jmenujme největší města bez ZZS: Česká Třebová, Varnsdorf, Chodov a Klášterec nad Ohří (14-15tisíc obyvatel). 11-12tisícový Nový Bor a Rumburk nemají profesionální hasiče (HZS) s výjezdem do 2 minut, službu zajišťují dobrovolní hasiči (SDH) s výjezdem do 5 minut.

Příkladem nerovnoměrnosti budiž například ZZS ve Šluknovském výběžku, kde v Rumburku působí 3 posádky krajské záchranky nepřetržitě, 1 posádka soukromé záchranky 12 hodin denně, Varnsdorf a jeho spádová oblast se 20tisíci obyvateli nemá žádnoui posádku. Průměrné dojezdy v roce 2020 Varnsdorf 13 minut, Rumburk 7 minut. Naopak HZS ve Varnsdorfu je, v Rumburku není - rozdíl dojezdu první jednotky jsou cca 4 minuty.
V Doksech nedávno vznikla nová stanice HZS, tudíž zde mají záchranku i profesionální hasiče, zato Nový Bor ne.
10tisícové Poděbrady mají nově HZS, na ZZS ale musí čekat.
Nedávno byla přidána 3. posádka ZZS do Vysokého Mýta, přičemž by mohla sídlit v blízké 9tisícové Chocni.
V téměř 2tisícové Chřibské byla před časem zrušena služebna PČR, jelikož jsou na okraji regionu.

Bc. Pavel Vodička    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Bc. Pavel Vodička, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.