Petice za okamžité otevření alespoň 1. a 2. ročníků základních škol

My, níže podepsaní občané České republiky, se tímto obracíme na ministra školství ČR pana Roberta Plagu s poždavkem okamžitého otevření prvních a druhých ročníků základních škol.

Chápeme, že se stále nacházíme v momořádné situaci, nicméně nepovažujeme situaci nejmenších školáků za únosnou. Online vyučování pro ně prostě není vhodné a rodiče jsou nuceni suplovat funkci učitelů, což je těžko únosné a udržitelné, pokud při tom musí pracovat, mnohdy mimo domov a mnohdy na plný úvazek (a nehovoříme zde jen za ty, kteří mají to štěstí, že alespoň mohou pobírat ošetřovné - je zde mnoho rodičů, kteří pracují v kombinaci OSVČ + pracovní poměr nebo OSVČ + DPČ/DPP nebo jen DPČ/DPP, kteří toto štěstí prostě nemají). Online forma výuky je únosná pro starší děti, které již mají vytvořený vztah ke škole, ale pro nejmenší prostě nikoli. Přenos koronaviru mezi malými dětmi navíc nebyl prokázán, na tomto základě nejsou ani generálně uzavřené mateřské školy.

Proto žádáme, aby bylo umožněno otevření 1. a 2. ročníků základních škol okamžitě, nejpozději v pondělí 4. května 2020.

Jakub Schwab    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Jakub Schwab, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.