OUR DOORS ARE ALWAYS OPEN FOR YOU ANDREW

Otevřený dopis / Open Letter

----- CZ -----

Vaše excelence,

Je nám velikou ctí, že právě Vy v naší zemi zastupujete Spojené státy americké.

Velice si Vás vážíme pro Vaše názory, pro Váš lidský přístup, ale také pro Vaši zásadovost, s jakou jste zodpověděl otázku týkající se cesty prezidenta České republiky do Ruské federace na oslavy 70. výročí konce druhé světové války v Evropě. Tyto proběhnou dne 9. května 2015 v Moskvě. Cestu prezidenta Zemana považujeme za neetickou.

Velmi se nám líbil rozhovor s Vámi v televizním programu České televize dne 30. března 2015, kdy naší zemí projížděl konvoj amerických Dragounů. Líbil se nám Váš přístup a Vaše nadšení z přivítání konvoje příznivci z České republiky. Projevil jste pokoru a vděčnost za to, že lidé vítali konvoj amerických Dragounů ve velkém počtu a s nadšením. I my cítíme pokoru, neboť jsme dostali šanci poděkovat Spojeným státům americkým a vzdát tak hold za osvobození naší země. Vy jste vždy byl a vždy budete vítán v naší zemi, mezi námi, prostými občany. Budeme rádi, když nás poctíte svou návštěvou u některé nadcházející příležitosti a podělíte se s námi o Vaše demokratické názory a postoje, neboť se domníváme, že naše země je proevropská, v prozápadním smyslu. Nedovolíme, abychom se díky některým občanům ČR a díky prezidentu Zemanovi, opět dostali do područí Ruska.

Děkujeme Vám a přejeme Vám příjemný pobyt v naší krásné vlasti - České republice.

S úctou

Autoři:

Věra A. Tydlitátová

Irena Poláková

Jiří Vaněk

Radim Doležal

Martin Uhlíř

Jakub Pitron

Tomasz Peszynski

Petra Adámková

----- ENG -----

Your Excellency,

May we conway our sincere greetings to you, we consider a great honor you representing the United States of America as an Ambassador to the Czech Republic.

We followed the interview on Czech TV in primetime program Udalosti on 30th March 2015 with great interest. We appreciate not only your open and sincere approach, but also a clear and unequivocal stance within the diplomatic boundaries. The fact that the President of the Czech Republic, Mr Milos Zeman, publicly confirmed his attendance in the 70th anniversary of WWII end in Europe, taking place in Moscow on 9 May 2015, puts many question marks to people, who are rightly worried by his steps and his open pro Russian support. In the current political atmosphere, we find his steps very awkward, indeed!

Despite the massive pro Russian propaganda, the spontaneous welcome of the American dragoons, passing through the Czech Republic, speaks volume! Rain or shine, people were happy to show their gratitude to American troops for their part in liberating, then Czechoslovakia!

Your Excellency, we wish you a pleasant and productive stay in our country, supporting the development of our still young and sometimes wobbly democracy. Let us assure you that the undersigned, and many many others keep the doors always opened for you! Czechs too, make an excellent apple pie!

Kind regards

The authors of the open letter:

Věra A. Tydlitátová

Irena Poláková