Otevřený dopis spolku Milion chvilek pro demokracii od skupiny Covidens

Vážený pane Mináři, vážení „chvilkaři“,

nejprve bychom vám všem chtěli poděkovat, za práci, kterou jste od vzniku spolu Milion chvilek pro demokracii odvedli. Byli jste to vy, kdo probudil společnost a dokázal zaplnit nejprve Staroměstské, potom Václavské náměstí a nakonec i Letnou. Uvědomujeme si, kolik práce za vámi všemi je a velice si jí ceníme. Společnost byla probuzená a doufala, že éra Miloše Zemana a Andreje Babiše se snad konečně chýlí ke konci.

Po roce však nezbývá, než si položit otázku, kam jsme vlastně došli. Pandemie nemoci Covid-19 zcela ochromila život a ekonomiku v České republice. Panika mocně živená ústy premiéra Babiše, ministra zdravotnictví Vojtěcha a dalších vrcholných představitelů tohoto státu uvrhla společnost do stavu strachu. Nyní jsme svědky stále většího vměšování Číny a Ruska do vnitřních záležitostí České republiky, ovládání médií, stíhání kritiků vlády, což je vše neklamným znakem pomalého přechodu z demokratických principů, na kterých je náš stát jakožto člen EU a NATO postaven, do společnosti oligarcho-totalitní.

Před rokem jste slibovali, že vláda teprve uvidí, jaký účet jim vystavíme. Zatím jsme jim žádný nevystavili. Je tedy zcela na místě se nyní zeptat, co Milion chvilek? Jste spolkem s největším zázemím, financemi a podporou veřejnosti. Ať se vám to líbí nebo ne, jste společnosti, která vás dosud velmi silně podporovala a stále podporuje, svým způsobem zavázáni.

Samozřejmě jsme zaregistrovali procházku v Letenských sadech s otázkami pro vládu, kterou jste uspořádali krátce po uvolnění restrikcí. Ale co dál?

Jsme si samozřejmě vědomi, že nyní není možné organizovat demonstrace stejným způsobem jako před pár měsíci, nicméně nám to nedá a ptáme se, co konkrétně vám brání nyní uspořádat protest proti vládě? Jen posledních pár dnů je plných na události, na které je potřeba reagovat. A ne jen v pár lidech. Volba do rady ČT, odebrání peněz krajům a obcím, trestní stíhání záchranářky, která upozornila na nedostatek ochranných pomůcek. To jen pro příklad.

Vaše příspěvky na FB a e-maily rozesílané odběratelům sice poskytují určité informace, ale nyní je ta doba, kdy je potřeba vystavit vládě účet. Ne na podzim, ne v zimě, ne až vláda uvolní počty lidí na shromáždění. Je to opravdu potřeba nyní, protože, podle našeho názoru, existuje reálná obava, že další nečinností ztratíte sílu, kterou jste po celou dobu své existence budovali. Obáváte se snad, že by z důvodu občanské neposlušnosti zasáhla moc tak, že by došlo na policii, vodní děla nebo snad armádu? Jistě, zákony se nemají porušovat, ale současně zde ještě stále máme platnou Ústavu, která na projev občanské neposlušnosti pamatuje. Nenastal snad okamžik, že demokracie u nás je opravdu reálně ohrožena?

Menší skupiny, tak jako my, již pár akcí udělaly nebo je plánují. Žádáme vás, abyste i vy, jako spolek s největší podporou občanů tohoto státu, s největším zázemím a možnostmi, začali konat. Nabízíme vám naši podporu a pomoc.

Závěrem nám dovolte menší úvahu. Vy, pane Mináři, jste řekl, že do politiky nechcete. Ale Vy už v ní jste, s tím už nehnete!

Za skupinu Covidens Ivana Kudry a David Šteffel

Souhlasíte-li, připojte, prosím, svůj podpis pod tuto petici

David Šteffel, Ivana Kudry ( Covidens )    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji David Šteffel, Ivana Kudry ( Covidens ), aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.