Zachraňme zahrádkářskou osadu Ořechovka

My, níže uvedení občané České republiky, protestujeme formou podepsání této petice proti návrhu, který by změnil zahrádkářskou osadu Ořechovka v Kolíně, která leží poblíž vodárenské věže a Pekelského údolí, na čtvrť s rodinnými domy. Jsme přesvědčeni, že město Kolín by tímto rozhodnutím přišlo o jedno z posledních zelených míst na svém území. Domníváme se, že Ořechovka by i na dále měla zůstat zahrádkářskou kolonií.

Předseda petičního výboru a adresa pro doručování petice papírové:
Jan Cemper, Dobrovského 319, Kolín

jan.cemper@gmail.com

Člen petičního výboru:
Michal Karásek, předseda ZO SZ Kolín

Papírovou petici můžete stahovat zde:

1022_41.jpg

AKTUALITY:

Kauza zahrádkářské osady Ořechovka ožila

Budoucnost zahrádkářských kolonií Za Vodárnou a Ořechovka je nejistý. Zhruba polovina zahrádkářů by zde ráda stavěla rodinné domy, polovina by ráda lokalitu ponechala v stávajícím stavu. Podle dostupných informací by některé pozemky rádi využily k stavbě i některé stavební firmy. Město Kolín postupně řeší situaci.

Podle našich informací se město chystá v první etapě prodat pozemky v ulici Josefa Sudka. Jednalo by se o zahrádky 8-25, kromě těch, které již vlastní společnost ARALDO.

„Dle územního plánu se jedná o zastavitelné území, kde případná stavební aktivita je podmíněna navíc územní studií. Možné varianty jsou prakticky dvě. A) Město pozemky prodá případným investorům k realizaci záměrů dle územního plánu a předepsané, přijatelné územní studie. Město si ponechá pozemky, minimálně do doby vzniku a přijetí závazné územní studie na celou lokalitu a o jejich dalším nakládání se bude jednat až po vzniku a přijetí studie. Nyní se tento problém řeší ve spolupráci s panem architektem města," píše ve vysvětlení Martin Tichý, který je vedoucím odboru regionálního rozvoje a územního plánování.

Do kauzy se však vložila i místní organizace Strana zelených. „Územní studii, případně rozhodnutí o prodeji pozemků budeme určitě připomínkovat, chodit na zastupitelstvo a vysvětlovat, proč tak město činit nemá, řekl za kolínské Zelené Jan Cemper.

„Myslíme si, že do budoucnosti území mají právu mluvit všichni občané Kolína a okolí, zvláště pak okolních sídlišť. Lokalita dosud totiž plní funkci odpočinkové zóny a jaké si zelené oázy v průmyslovém městě,“ řekl za kolínské Zelené jejich člen Jan Cemper.

Strana rovněž šíří petici proti tomuto záměru. „V porovnání s ostatními městy v okolí (například s Kutnou Horou, Poděbrady, Nymburkem i mnohem většími Pardubicemi) patří k městům s nejmenším počtem zeleně v regionu. Nedostatek zeleně a vodních ploch následně souvisí i přehříváním města v horkých dnech. Tam kde je jen "beton" nemá město možnost ochladit se,“ píše se v petici.

Vypadá to tak, že zahrádkáři v této lokalitě dokončí tuto sezonu a následné roky jsou již ve hvězdách. „Budeme se snažit tento záměr zdržovat, aby Ořechovka zůstala taková jaká je dnes i následující roky," dodává na závěr Cemper.

id3231_main_full.jpg