Nezakazujte plošně návštěvy v nemocnicích

Adresát: Ministr zdravotnictví České republiky

Pane ministře,

obracíme se na Vás ve věci zákazu návštěv v nemocnicích (od konce ledna znovu zakázáno, kromě specifických případů). Chápeme, že jsou české nemocnice přetíženy v době koronaviru. Rodiny nemocných jsou ale ve velmi těžké situaci, kdy nemohou v nejtěžších chvílích podpořit své blízké osobní návštěvou.

Víme, že situace je velmi vážná, nicméně je mnoho míst, kde by to povolit šlo, jsou opatření, která mohou rizika a náročnost pro personál omezit na minimální míru a naopak by to pomohlo. Vzhledem k tomu, že člověk není stroj a psychologická stránka léčby je podle moderních výzkumů velmi podstatná, je třeba se dívat na zákaz návštěv jako na omezení části léčby. Proto nepovažujeme plošný zákaz za správný.

Je třeba dát jasný pokyn nemocnicím, že návštěva lidí blízkých je žádoucí součást léčby. Naopak je potřeba velmi jasně zdůvodnit individuální situace, časově omezené, kdy návštěva opravdu není možná.

Žádáme Vás, abyste znovu posoudili, jak by šlo tento plošný zákaz uvolnit a pomoci tak rodinám i pacientům.

Dokument: Usnesení o zákazu návštěv ze dne 28. ledna 2021

Autoři petice:

Veronika Vendlová

Michal Majzner

petice_nezakazujte.jpg

Michal Majzner    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji Michal Majzner, aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.