Hrubý a kontroverzní Luboš Xaver Veselý do Českého rozhlasu nepatří

Vyzýváme vedení Českého rozhlasu, aby nebagatelizovalo urážky novinářek, hrubé vyjadřování, kontroverzní postoje a pochlebování vybraným politikům od moderátora Českého rozhlasu Luboše Xavera Veselého, a zaujalo k této situaci  rozhodný postoj.

Luboš Xaver Veselý opakovaně veřejně urazil své kolegyně novinářky nemístnými prohlášeními. O redaktorce Českého rozhlasu Veronice Sedláčkové v lednu 2021 uvedl, že je „zatížená genderovým, korektním, debilním stylem, aby se zavděčila svým pokrokovým šéfům“. A to proto, že použila v rozhlasovém vysílání výrazy jako „obyvatelky ČR“ nebo „daňové poplatnice“. Novinářku Johanu Hovorkovou z Fora 24  v červnu 2020 nazval Luboš Xaver Veselý „sviní“ a veřejně prohlásil, že by ji měli hnát „svinským krokem“.

Na akci Vlastenecké setkání v Příčovech se Luboš Xaver Veselý nechal vyfotit se šéfem extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomášem Vandasem. Jeho rozhovor v ČRo s premiérem Andrejem Babišem řešila kvůli podezření na nevyváženost jak rozhlasová, tak vysílací rada. V internetové televizi XTV před volbami také naznačil předsedovi hnutí Trikolóra Václavu Klausovi ml. svou podporu.

Český rozhlas a Česká televize jsou veřejnoprávní média, která mají hájit společensky uznávané mravní principy, dbát na dodržování vlastního kodexu, pečovat o nezávislost a kultivovat veřejný prostor. To pan Luboš Xaver Veselý bohužel opakovaně porušuje.

Z tohoto důvodu vyzýváme vedení Českého rozhlasu ke zjednání nápravy a ukončení spolupráce s panem Lubošem Xaverem Veselým.

Adresátem otevřeného dopisu je Mgr. René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu, Vinohradská 1409/12, 120 99 Praha 2

Podepsáním povoluji autorovi petice, aby předal/a můj podpis adresátovi petice.

místní skupina Milion chvilek pro demokracii Hradec Králové    Kontaktujte autora petice

Svým podpisem uděluji místní skupina Milion chvilek pro demokracii Hradec Králové svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.