Petice proti přejmenování letiště Ruzyně na letiště V. Havla.
Vysvětlení
"Jméno Václava Havla, vůdce sametové revoluce, prvního prezidenta ČR, světově uznávaného bojovníka za lidská práva, politika i umělce, tak v této plejádě jmen, jako jedno z mála, obsahuje všechny oceňované atributy v jedné osobě.
Pokud ve všech uvedených (i neuvedených) zemích volili pro své největší osobnosti jako hold právě vstupní bránu do své země, letiště, tak i u nás sotva bude možné najít pro osobnost významu Václava Havla jiné srovnatelně prestižní a nadčasové místo takového mezinárodního významu a dopadu, jako je právě pražské mezinárodní letiště. Každé jiné rozhodnutí bude postrádat tuto výjimečnost."
Ono to možná platí i obráceně: na hodně dlouho těžko budeme mít jméno hodné k pojmenování letiště. Takže věřím, že to stojí za "pár" korun a ústrků s tím spojených.
NE přejmenování
Re:
Tak to mě zabilo... Konečně smysluplný nápad...:-D Palec nahoru
Pokud cítí někdo nutkavou potřebu něco mermomocí přejmenovávat, ač minulost ukázala, jak je toto pomíjívé a úzce souvisí s momentálním politickým vývojem, pak ať pojmenuje něco, co s daným člověkem souvisí... Vezmeme-li tedy v úvahu, že se v tomto případě jedná o poctu spisovateli, či dramatikovi, pak pojmenujte po této osobnosti například národní knihovnu ( jeho kladný vztah k tzv. Chobotnici je znám... a možná by její výstavba vyšla levněji, než všechny příslušné administrativní úkony související s přejmenování letiště Ruzyně... )
Pokud slovenský občan Fero Fenič se něčím chce mermomocí zviditelnit mimo oblasti filmové tvorby, nechť tak učiní ve své rodné vlasti. Například by se mohlo přejmenovat Bratislavské letiště M.R. Štefánika na letiště Alexandra Dubčeka - porovnání významu tohoto člověka s Václavem Havlem se mi zdá vcelku adekvátní a významovně obdobné...těším se na názor slovenského obyvatelstva.
Lidé, zachovejme si zdravý rozum a nepodléhejte momentálním náladám a pocitům, domnivám se totiž , že naše malá republika potřebuje řešit v současné době úplně jiné problémy svým významem vysoce převyšující otázku přejmenovávání letišť. Ponechme na budoucnosti ať sama zhodnotí zásluhy a význam jednotlivých osobností a nedělejme laciná (drahá) gesta,jež slouží víceméně spíše ke zviditelnění iniciátorů, než osob, jimž takto chtějí vzdát úctu.
Re:
Ano, mám stejné pocity. Také je mi z lidí trapně. Copak nejsme normální?? Copak se musíme za každou cenu nechat pořád někým vláčet? Čím více na to koukám, tak jsme jedno stádo, které stačí nahnat tam, kam potřebujeme.
Je to předčasné rozhodnutí, bohužel v souladu s "tradicemi" přejmenovávání významných objektů napříč všemi režimy v českém státě již od první republiky. Mělo by se počkat na komplexní hodnocení "osobnosti", podle níž někteří horlivci touží přejmenovávat.
Re: Havel!!
100% pravda!V Trutnově u Draka by mohli vyprávět...každý den na kaši a ještě na sekyru!Jenom chlastal a kurvil se!A nakonec všichni vidíme jak to dopadlo s tou jeho svobodou!Nikdy jsem ho nemusel a každý kdo má zdravý rozum to vidí také!
Nemám pocit, že je třeba oslavovat nastrčenou figurku..
M.Šulc
Navíc si myslím, že by se mělo opravdu minimálně pár let počkat, než nad něčím takovým začneme vůbec uvažovat, a ne pár dnů po pohřbu. Momentálně celá situace zavání spíše davovou hysterií...
| This discussion has been closed. |