Petice za zachování banh—mi—ba v Rybné ulici

Příběh naší bageterie začal jako pohádka

Můj děda procestoval celý Vietnam. Živilo ho ochutnávání jídla. Věděl totiž přesně, jak má co chutnat. A já si o tom hrozně rád nechal vyprávět. Už od malička jsem totiž tušil, že půjdu v jeho šlépějích. Že se jednou budu věnovat cestování a gastronomii.

S bratrem jsme proto otevřeli v Praze bistro banh—mi—ba. Z Vietnamu jsme povolali naši maminku, abychom vám přinesli na stůl tradiční vietnamské speciality bez dochucovadel a glutamátů, zato okořeněné špetkou moderní gastronomie. K otevření bistra vedla klikatá cesta, poháněla nás ale společná víra v to, že víme co děláme a jistota, že to co děláme, děláme rádi.

Jenže pak se pohádka změnila v díl pořadu Na vlastní oči.

Týden po otevření jsme dostali od městské části Praha 1 výpověď z nájmu bez udání důvodu. I přesto, že jsme se pokoušeli vzdorovat a  odvolali se, nebylo to k ničemu. Ano, dostali jsme jistou nabídku, jak rozhodnutí městské části zvrátit. Takovou tu nabídku, která nemá se slušným a férovým jednáním pranic společného. Nabídku, která by pro nás byla naprosto likvidační, a to nejen finančně, ale hlavně morálně. Samozřejmě jsme ji odmítli a tak nám zbylo jediné...pokusit se odchod z Rybné co nejvíc oddálit a hlavně najít místo, kde bychom bistro znovu otevřeli. Zároveň jsme se ale rozhodli, že o místních poměrech nebudeme mlčet. A proto je tu tahle petice. Pokud stejně jako my nesouhlasíte s tím, aby se mladým podnikatelům házely pěkně z vrchu klacky pod nohy, budeme rádi, když přidáte svůj podpis. Kdyby to mělo jen trochu rozvířit prach a zčeřit stojaté vody, bude to k něčemu. Víme, že víte, že takhle to bohužel v ČR funguje. I my si to uvědomujeme. Ale prostě se nám nechce jen tak sklopit uši.

Protože naše cesta za dokonalou bagetou nikdy nekončí. Rozhodně ne takhle.

PS: Pokud byste věděli o místě, kde bychom mohli naše bistro znovu rozjet, prosím dejte nám vědět na e-mail: info@banhmiba.cz. Pomůžete nám ještě víc.

banh—mi—ba    Kontaktujte autora petice