Ano pro zodpovědnou Evropu, Ne smlouvě o rozpočtové unii

Bože, chraň nás před Halíkem

Dnešní informace o výzvě vládě a premiérovi Nečasovi ke změně stanoviska k evropské smlouvě o rozpočtové unii, zveřejňované v médiích, nás opět zvedla ze židle. „Halík poslal Nečasovi 300 podpisů pro Evropu.“ Ale pro jakou Evropu, bože? Pod peticí Ano pro Evropu je podepsáno tři sta „osobností“, které si svým politickým inženýrstvím vydedukovalo, že se odmítnutím smlouvy Česká republika vyřazuje z hlavního proudu evropské integrace. Většina signatářů této petice jsou notoricky známá jména (která jsme tam z devadesáti procent všichni mohli očekávat). Také jsme mohli očekávat, že pan Halík, který se poslední dobou zřejmě více než víře věnuje mediálním výstupům proti panu prezidentovi a jeho názorům, bude právě tím, který celou tuto aktivitu zaštítí. Další „osobnosti“, většinou mediálně známé tváře z pravdaláskovské vlny, doplňují (asi také ne překvapivě) sociální demokraté. Že by se dnes symbolicky rozsvítilo nad Prahou zase nějaké kýčovité (tentokrát valentýnské) srdce? (Nakonec, cizí tradice jim jsou možná bližší než ty naše – české.)

To, že se Česká republika zatím nepřipojila ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti, která má přispět k řešení současné dluhové krize především v zemích eurozóny posílením fiskální disciplíny a koordinace hospodářských politik členských států Evropské unie, je od pana premiéra uvážený krok. Z našeho pohledu se právě Česká republika a Velké Británie chovají zodpovědně ke svým občanům. V době ekonomické krize, v době kdy jsme sami zadluženi – máme půjčovat jiným? Je to stejné, jako kdyby naše rodiny dlužily například dvacet tisíc, přišel si k nim půjčit soused, který je zvyklý si každý den po obědě dávat siestu a zadlužil sám svojí rodinu špatným hospodařením … máme takovému sousedovi ještě půjčit na úkor našich rodin, které šetří a snaží se zodpovědně hospodařit? Máme mu půjčit jen proto, že bydlí ve stejném domě? Pokud máme vůči svým rodinám alespoň elementární slušnost a zodpovědnost, musíme říci ne. To rozhodně není politikaření, to je jen zdravý selský rozum. Co by na tom (dle petentů) mělo snižovat naší vážnost a důvěryhodnost? Co je na tom malého? Proč bychom se museli za každou cenu integrovat? Nejedná se o žádnou demonstraci neochoty k solidaritě, jedná se o to, že se v první řadě musíme postarat sami o sebe a být zodpovědní k našim občanům. Nechceme se z Evropy vylučovat, chceme být jen součástí takového celku, který respektuje také svébytnost a rozhodnutí jeho částí.

Byli bychom velmi zvědavi, jak by v případě neúspěchu „rozpočtové vyrovnanosti EU“ signatáři této petice řešili tíživou situaci svojí země a jak by se podíleli na nápravě ekonomického marastu. Jejich „vznešené“ levicové ideály internacionalismu  a neohumanismu zní rozhodně líbivě, ale následky takových populistických gest mohou být opravdu katastrofální.

Podporujeme premiéra Nečase v jeho uváženém jednání a děkujeme mu za něj.

Jiři Janeček, Dalibor Mlejnský    Kontaktujte autora petice