NE ruské ropě - 1000 podpisů pro ministra průmyslu

Kontaktujte autora petice

Prosím podepište mezinárodní petici "26 for Ukraine" - podpora Ukrajiny i bez Viktora Orbána

2023-12-13 21:15:57

Vážené signatářky, vážení signatáři,

stále sledujeme dovozy ruské ropy (a nafty z ní ze Slovenska), komentovali jsme to na síti x (Twitter) a komentoval to tam i místopředseda vlády Vít Rakušan. Pro nahrazení ropy prý dělá ČR maximum (nesouhlasíme a napsali jsme to) a nahrazení se skutečně blíží. Dostáváme se do období před intenzifikací ropovodu TAL, kdy mohou přijít různé turbulence, proto úsilí v této oblasti již nemá takový efekt. Akce ze září měla ohlas a snad jsme udělali maximum pro tu věc. Velké poděkování Vám všem, petici jsme předali a věc budeme nadále sledovat a případně opět svoláme akci. V souvislosti s tím na síti Twitter již vystupujeme pod jménem Občanský rozcestník, což je naše označení zahrnující i jiné akce.

Píší Vám tedy především již kvůli něčemu jinému. Možná jste teď zaznamenali zprávu o dopise 60 osobností premiérovi, aby na summitu EU prosazoval řešení financování Ukrajiny i přes možné veto Viktora Orbána. Více článek níže, pan premiér odpověděl, bylo to v médiích, takže první úspěch této věci. V souvislosti s tím prosíme o podpis související mezinárodní petice na serveru change org - pro ostatní lídry EU (prosím po podpisu zkontrolujte svou schránku pro potvrzovací e-mail, může být i ve schránce hromadná, spam). Odkaz na petici naleznete v tomto článku - hned pod titulkem našeho článku na stránce Občanský rozcestník: https://obcanskyrozcestnik.cz/26forukraine/

Je to první akce nové mezinárodní iniciativy "26 for Ukraine", ke které se přidaly české a polské organizace. Podpisem výše uvedené petice velmi podpoříte vznik takovéto platformy a myšlenku toho, že EU nemůže být blokována jedním premiérem propojeným s ruským zločinným režimem.

Moc Vás zdravím!

Michal Majzner

P.S: a slíbený článek je zde: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/ukrajina-eu-cesko-online-vyzva_2312131643_mst   a další zde: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/lide-vyzyvaji-fialu-aby-se-na-summitu-zasadil-o-pomoc-ukrajine/2453209   a zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-valka-na-ukrajine/764869/nalehani-halika-sommerove-ci-hutky-na-fialu-60-osobnosti-pise-premierovi-kvuli-orbanovi.html

PPS: a také k českému dopisu se můžete připojit: https://www.petice.com/26proukrajinu

Michal Majzner

Pozvánka na akci 10. září s názvem "Omezovat dovoz ruské ropy? Můžeme a musíme!"

2023-08-29 21:02:41

Vážené signatářky, vážení signatáři,

v průběhu července jsme dosbírali 1000 podpisů pod naši petici NE ruské ropě. Díky moc všem!

Nyní se blíží závěrečná část této etapy – shromáždění před Ministerstvem průmyslu a obchodu a také předání petice:

• NÁZEV AKCE: Omezovat dovoz ruské ropy? Můžeme a musíme!
  • KDY: neděle 10. září v 18:00
  • KDE: Na Františku 32, před Ministerstvem průmyslu a obchodu
  • FACEBOOK UDÁLOST: pokud můžete, prosím přihlaste se “mám zájem” nebo “přijdu” https://www.facebook.com/events/1475215066587283 a sdílejte prosím. Více informací je i na našich stránkách (odkaz v patičce).

HLAVNÍ BODY SHROMÁŽDĚNÍ:

• Moc dobře víme o plánech ukončit dovoz ruské ropy na začátku roku 2025. Co nám ale uniká, je smysl zvýšených dodávek ruské ropy v tomto roce. Jedná se o šetření na nesprávném místě. Více popisujeme v události a na našich stránkách (viz odkaz na konci textu).
  • Pozveme ministra, zástupce Ministerstva průmyslu a obchodu, aby se mohli vyjádřit k situaci
  • Zveřejníme veliké počítadlo zbytečných plateb za ropu do ruského válečného rozpočtu. Za červen to například bylo 1 025 694 000 Kč naprosto zbytečně navíc.
  • Vezměte si prosím transparenty k tématu. Moc rádi Vás uvidíme, ale budeme rádi i za pomoc na dálku (sdílení, dát si na profil atd).

Často říkáme, že v Evropě jsme měli v roce 2014 dělat více v reakci na ruskou agresi. Minulost nezměníme, ale ještě důležitější, než pohled zpět je nutnost zabrat teď naplno. V sázce je i naše bezpečnost, protože nikdo například neví, v jaké kondici budou Spojené státy po volbách v roce 2024...

Za tým petice NE ruské ropě zdraví

Více informací: https://neruskerope.cz/pozvanka-shromazdeni/

action_namesti3.png

Michal Majzner

Petice dosáhla 600 podpisů a pomáhá tlačit na redukci dovozu ruské ropy. Pomozme dosáhnout cíle a každý získat jeden podpis navíc.

2023-05-23 22:08:41

Vážené signatářky, vážení signatáři,

přeji Vám hezký den, posílám dobré zprávy a zároveň prosbu o pomoc záměr petice dotáhnout do konce.

• Naši petici NE ruské ropě již podepsalo přes 600 lidí, děkujeme!
  • Vyšly níže zmíněné články – i díky naší obsáhlé osmidílné analýze a spolupráci se Sítí k ochraně demokracie), ve kterých se novináři začínají ptát Orlen Unipetrolu a zástupců státu, proč zvyšujeme dovoz ruské ropy.

Nyní je potřeba dosbírat petici – až nasbíráme 1000 podpisů, sejdeme se před Ministerstvem průmyslu a obchodu a uděláme vizuálně zajímavou akci, aby se o problému dozvědělo co nejvíce lidí. Prosím zkuste se o petici zmínit někomu dalšímu – například přeposlat tuto zprávu e-mailem v rodině či známým. Odkaz pro podpis je https://www.petice.com/neruskerope

Pokud každý získáme jeden podpis, budeme mít hotovo.

Zmíněné články:

I díky naší tiskové zprávě pravděpodobně vznikl také tento nedávný článek Respektu:

Za tým petice NE ruské ropě zdraví

Více informací: https://neruskerope.cz

Zveřejňujeme rešerši NE ruské ropě / Zkusme každý sehnat jeden podpis navíc

2023-03-19 17:28:21

Vážené signatářky, vážení signatáři,

děkujeme, že jste podepsali naši petici a máme pro Vás dobrou zprávu: jsme skoro ve třetině plánovaného počtu podpisů a zveřejňujeme postupně detailní rešerši k problematice ruské ropy na stránkách https://neruskerope.cz/ruska-ropa-tal-ikl-druzba-unipetrol/

Máme pro Vás zároveň jednu prosbu: zkusme každý o petici říci například jednomu dalšímu člověku - zeptat se známých, nebo v rodině, zda by si petici přečetli, případně podepsali. Text může být například "Ahoj, myslím, že petice NE ruské ropě je důležitá - shánějí 1000 podpisů pro ministra průmyslu. Prosím o přečtení, když budeš mít čas a případný podpis."

S přáním dobrých jarních dní,

za organizátory petice zdraví

Michal Majzner

P.S: Dovoz ruské ropy do ČR se bohužel v minulém roce nesnížil, ale dokonce naopak navýšil na 56%: https://ekonomickydenik.cz/cesku-se-nedari-omezovat-zavislost-na-ruske-rope-naopak-podil-dovozu-z-ruska-loni-vzrostl-na-56-procent/

Z přepočtu z databáze STAZO vyplývá, že cena této ropy je poměrně nízká (okolo 48 dolarů za barel), což není o tolik výš, než je cena za těžbu, ale do té jsou již započítány daně pro ruský válečný rozpočet. Mnohem lepší by bylo, kdybychom podíl ruské ropy snižovali a ruské zločinné vedení mělo problém to množství udat jinde - o čemž existují doklady. Více v naší rešerši.

Michal Majzner

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

• Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.