Společné připomínky k návrhu územního plánu obce Zeleneč

Kontaktujte autora petice

Nové informace k návrhu územního plánu obce Zeleneč

2022-12-04 19:58:15

Vážení zelenečští sousedé i přespolní podporovatelé, 

 

dovolte, abych Vás informoval o dvou důležitých skutečnostech spojených s návrhem ÚP Zeleneč. 

1) V současné době je zpracován návrh nového územního plánu pro veřejné projednání. K tomuto návrhu mohou dotčené orgány uplatňovat svá stanoviska a veřejnost své připomínky a námitky. Lhůta pro podávání připomínek a námitek je do 13.12.2022 včetně. Veřejné projednání návrh územního plánu Zeleneč se uskuteční již 6. prosince 2022 od 17:00 ve školní tělocvičně, Mstětická 1031, Zeleneč 25091. Přijďte. Více informací najdete tady: https://www.upzelenec.cz/.  

2) Spolek „V Zelenči jsme doma, z.s.“, jehož členové se podíleli již na vzniku loňských připomínek, připravil tuto petici občanů, která spolek pověřuje k podání námitek k návrhu územního plánu. Je potřeba nejméně 200 podpisů. Můžete podepsat online tady: https://www.petice.com/upzelenec2022

Námitka zástupce veřejnosti proti návrhu územního plánu obce Zeleneč I. Oprávnění k podání připomínek 1. Já, níže uvedený a podepsaný občan Zelenče, okr. Praha východ, uplatňuji v souladu s § 23 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), v platném znění, věcně shodné připomínky ke konceptu a návrhu ...
www.petice.com

nebo v papírové verzi na obecním úřadě či v obchodě u Štěpánky. Klíčové body námitek: personální propojení mezi pořizovatelem a projektantem ÚP, nedostatečné zdůvodnění záboru zemědělské půdy, úprava nové výstavby ve Mstěticích, chybí vypracování krajinného plánu obce a je potřeba začít pracovat na plánu adaptace na klimatickou změnu (globální oteplování s vyšším výskytem sucha). Není nutné mít v Zelenči/Mstěticích trvalé bydliště, stačí zde bydlet nebo pracovat. Petici spolek předloží v určeném termínu (13.12.2022) – a vaše podpisy pomůžou získat vyšší váhu argumentů (námitky místo připomínek, spolek jako zástupce veřejnosti atd.)

Děkuji za pozornost, kterou stále věnujete záležitostem územního plánu.

Prosím, vytrvejte, resp. vytrvejme.

 

Ladislav Mrklas a Sousedé pro Zeleneč

 


Ladislav Mrklas

Informace o návrhu územního plánu obce Zeleneč (stav k 14. 9. 2022)

2022-09-14 16:05:00

Vážení zelenečští občané i přespolní podporovatelé,  

zdravíme Vás a dovolujeme si informovat o dalším vývoji situace kolem návrhu územního plánu. Na zasedání zastupitelstva obce, které se konalo 5. září, informoval místostarosta přítomné o tom, že zpracovatel má k dispozici všechna stanoviska dotčených orgánů státní správy. Proces tedy bude moci pokračovat. Následovat bude další veřejné projednání, které se ovšem může uskutečnit až poté, kdy bude nový návrh 30 dní vyvěšen na úřední desce. Již nyní je tedy jisté, že veřejné projednání proběhne až v době, kdy budeme mít nové zastupitelstvo obce.

Teď je tedy další osud územního plánu v rukou voličů, kteří rozhodnou.

V této souvislosti si Vás také dovolujeme pozvat na setkání, kde spolu s architektem a urbanistou Přemyslem Kokešem představíme naše vize rozvoje obce a plány, jak je uvést do reality. Setkání se koná v pondělí 19. září od 19 hodin v restauraci Zeland. Více informací o akci najdete zde: Setkání se Sousedy!

Děkujeme za Vaši podporu a těšíme se setkání a další diskuse nad rozvojem obce!  

Ladislav Mrklas a Sousedé pro Zeleneč


Ladislav Mrklas

Aktualizace informací o územním plánu a smlouvě s investorem

2022-08-29 09:30:42

Vážení zelenečští občané i přespolní podporovatelé, 

dovolujeme si Vás krátce informovat o aktuálním dění ohledně návrhu zelenečského územního plánu. Konkrétně jde o dvě důležité informace.

1) Na červencovém zasedání zastupitelstva jsem opět dotazoval pana místostarostu na stav zpracování. Pan místostarosta odpověděl ve smyslu, že zpracovatel řeší rozpor ve vyjádřeních dvou nadřízených dotčených orgánů státní správy. Proto stále nejsou vypořádány připomínky a stanoviska. Od té doby se nic nového nestalo, resp. nic nového jsme se nedozvěděli. Na zasedání zastupitelstva, které se bude konat 5. září, se proto budu opět ptát. 

2) S územním plánováním úzce souvisí tzv. dobrovolná plánovací smlouva mezi obcí Zeleneč a investorem ve Mstěticích, jejíž návrh se objevil v minulých dnech na úřední desce - konkrétně: Dobrovolná plánovací smlouva - Oficiální stránka obce Zeleneč (zelenec.cz). Jelikož jde o návrh, který je pro mne i Sousedy pro Zeleneč z mnoha důvodů naprosto nepřijatelný, vyjádřili jsme své stanovisko k jednání s investorem v Sousedských novinách, konkrétně na str. 7. Noviny většina z vás dostala do poštovních schránek, pro ostatní je text přístupný zde: Smlouvu s investorem ve Mstěticích potřebujeme, ale takovou rozhodně NE (sousedeprozelenec.cz)

Budou-li nějaké nové důležité skutečnosti, určitě Vás budeme informovat.

Děkujeme za Váš zájem.

Ladislav Mrklas a Sousedé pro Zeleneč

 


Ladislav Mrklas

Informace o návrhu územního plánu obce Zeleneč k 6. 5. 2022

2022-05-06 14:42:00

Vážení zelenečští občané i přespolní podporovatelé, 

před několika měsíci jste připojili své podpisy pod „Společné připomínky k návrhu územního plánu obce Zeleneč“. S velkou radostí Vám nyní mohu oznámit, že naše společná snaha byla korunována úspěchem. Zatím úspěchem dílčím, neboť proces pořizování územního plánu pokračuje.

Na zasedání zastupitelstva obce, které se konalo 5. 5., a paralelně na Facebooku informoval starosta o tom, že bude brát "v potaz obavy občanů, kterých se výstavba lokality představené jako Z4 může v budoucnu dotýkat." A dále napsal: "Rozhodl jsem se pro změnu návrhu územního plánu v části, která měla být původně určená k nové zástavbě lokality Z4 a ta byla nyní zpracovatelem akceptována! Navrhovaná zóna Z4 v Zelenči tedy bude převedena do rezerv (Z4 nebude určena k žádné výstavbě). Po přijetí ÚP v této podobě pak nechám vypracovat řádnou územní studii, která prověří vliv případné další výstavby na život v obci včetně všech potřebných aspektů dopravy, školství, služeb, a nároku na technickou infrastrukturu naší obce a stanoví regulační principy výstavby."

Ačkoli jsme dosáhli tohoto dílčího úspěchu, musíme být i nadále ostražití a sledovat dění kolem územního plánu. Budeme Vás o všem informovat.

Pro tuto chvíli Vám znovu děkujeme za podporu, bez níž by k tomuto výsledku nedošlo. 

Ladislav Mrklas a Sousedé pro Zeleneč


Ladislav Mrklas

Informace o návrhu územního plánu obce Zeleneč (stav k 21. 3. 2022)

2022-03-21 20:40:46

Vážení zelenečští občané i přespolní podporovatelé, 

před několika měsíci jste připojili své podpisy pod „Společné připomínky k návrhu územního plánu obce Zeleneč“. Jen elektronickou verzi podepsaly více než čtyři stovky občanů Zelenče a dalších podporovatelů. Vážíme si každého Vašeho podpisu, a ještě jednou Vám všem děkujeme!

V uplynulých měsících jsme opakovaně a systematicky usilovali o co největší vliv na proces pořizování územního plánu (dále jen ÚP). V prvé řadě jsme se intenzivně snažili získat informace a zajistit transparentní přístup k vypořádání všech připomínek a stanovisek, které obdržel pořizovatel.

Konkrétně jsme v této věci učinili především tyto kroky:

  • Na prosincovém zasedání zastupitelstva (22. 12. 2021) jsme jako Sousedé pro Zeleneč vyšli ze společné připomínky č. 6 a navrhli toto usnesení: „Zastupitelstvo obce Zeleneč si tímto vyhrazuje právo na projednání a na základě podkladů zpracovaných odpovědnou osobou pořizovatele též na rozhodnutí o způsobu vypořádání všech připomínek, které obecní úřad jako pořizovatel nového územního plánu obce Zeleneč obdržel a obdrží v rámci procesu pořízení územního plánu.“ Náš návrh nebyl přijat. Proti němu hlasovali zastupitelé Michal Gazdo, Jan Bernardy, Jan Zalabák a Josef Bašta, zdrželi se Michael Husinec, Roman Doležal a Jiří Skřivan.
  • Na tomtéž zasedání zastupitelstva jsme navrhli zrušení pověření místostarosty Michaela Husince ke komunikaci s pořizovatelem ÚP a jeho nahrazení starostou Jiřím Skřivanem. Vedlo nás k tomu dva důvody. Starosta obce má z titulu funkce největší díl odpovědnosti za její fungování, a tudíž se nemůže vyvázat z odpovědnosti za tak zásadní věc, jakou je územní plán. Místostarosta opakovaně prokázal, že není schopen transparentní komunikace.   Náš návrh však také nebyl přijat. Proti němu hlasovali Michal Gazdo, Jan Zalabák a Michael Husinec, zdrželi se Roman Doležal, Jiří Skřivan, Jan Bernardy a Josef Bašta.
  • Na zasedání zastupitelstva 3. března jsme opět vznesli dotaz na stav vypořádání doručených připomínek a stanovisek, včetně připomínek dotčených orgánů. Místostarosta Michael Husinec zastupitele informoval, že by jejich vypořádání mohlo být k dispozici v řádu 10-14 dnů. Na následné žádosti o možnost seznámit se s došlými připomínkami a stanovisky místostarosta odpověděl, že je poskytne, „jakmile to bude graficky a textově po kupě“.

Dnes je 21. března a žádný dokument ani další informaci k dispozici nemáme.

Aktuálně připravujeme další kroky. Jsme připraveni využít všech možností, které nám dává stavební zákon a další právní předpisy. O připravovaných krocích Vás opět budeme informovat.

Nevylučujeme též, že se na Vás obrátíme o další formy podpory. To však jen tehdy, pokud to bude nezbytně nutné pro dosažení našeho cíle, kterým zůstává územní plán, který bude odrážet oprávněné zájmy podstatné většiny občanů Zelenče, a to nejen těch současných, ale i budoucích – tedy především našich dětí.

Ladislav Mrklas a Sousedé pro Zeleneč


Ladislav Mrklas



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...