Výzva vládě ke změně v navrženém postupu testování žáků a pracovníků škol a školských zařízení.

Vláda stanovila podmínku testování žáků a pracovníků škol a školských zařízení pro návrat dětí do škol.

Hrozí zpoždění návratu dětí do škol díky pomalé organizaci testování. Každý den dětí v izolaci navíc páchá škody nejen na budoucnosti našich dětí.

Domníváme se, že předání zodpovědnosti za testování žáků na zřizovatele škol přispěje k rychlejšímu a bezpečnému návratu dětí do škol.

Proto v souladu s návrhem paní Mariany Čapkové, zastupitelky hl. města Prahy, a jejích kolegů vyzýváme vládu, aby změnila navržený postup testování žáků a pracovníků (pedagogických i nepedagogických) škol a školských zařízení tak, aby při zachování podmínky testovat žáky i pracovníky o procesních otázkách provedení tohoto testování mohli rozhodovat i zřizovatelé škol a školských zařízení.

Domníváme se, že proces testování by neměl zdržovat otevření škol. Umožnit zřizovatelům škol a školských zařízení rozhodovat o procesních otázkách provádění testování zvýší rychlost a efektivitu testování. Umožní snazší dostupnost testů, lepší spolupráci s odběrovými centry a rychlejší výběr ze stávajících testů.

Zřizovatelé se mohou inspirovat již existujícími zkušebními projekty například v středočeských Sedlčanech, v Petrovicích na Příbramsku, ve Starém Lískovci v Brně, nebo také v Praze (ZŠ Emy Destinové, A. Čermáka a nám. Svobody, ZŠ Litvínovská, MŠ Veltruská).
Draft manuálu pro testování na školách je již také dostupný, např. tady http://www.pedagogicke.info/2021/02/msmt-manual-covid-19-testovani-ve.html.

Za všechny, kteří věří tomu, že školy by se měly zavírat jako poslední a otvírat jako první.

S úctou

Jan Kříž

Svým podpisem uděluji Jan Kříž svůj souhlas s předáním informací, které uvádím v tomto formuláři, těm, kdo mají v této záležitosti moc.