Petice za zachování krásného městského parku v Nové Bystřici

Celou svou existenci je městský park v Nové Bystřici oblíbeným místem, kde se lidé schází k odpočinku, popovídat si a maminky sem přichází se svými dětmi si hrát. Několik let je již tento park také oblíbeným místem zdejších nepřizpůsobivých a dlouhodobě nepracujících z našeho města. Je to pro ně ideální místo, neboť hned přes silnici mají obchůdek s "občerstvením". Díky tomu se tu zdržují, posedávají po zbylých lavičkách a občerstvují se alkoholem a dokonce zde bezostyšně močí před zraky všech kolemjdoucích i před zraky zdejších maminek s dětmi.

Lavičky zde instalované jsou jimi ničeny a nikdo nezná viníka, nejsou důkazy. Zanedlouho si návštěvníci zdejšího parku nebudou mít ani kam sednout. V době, kdy píšu tyto řádky je již přibližně první třetina parku bez laviček. Ty se sem samozřejmě vrátí opravené na náklady města, tedy z daní daňových poplatníků. Také jsem zaslechl, že mladistvím nakupují alkohol a cigarety, pokud jim také něco zaplatí. Není to tak docela dávno, kdy tu byla údajně nabízena i marihuana - řešila to prý i policie.

Do zdejšího parku chodí i děti školou povinné a ty se chtě nechtě nevyhnou kontaktu s těmito individui, bohužel. Od nich se jistě dozví spoustu "užitečných" rad do života jako třeba, že je skvělé nepracovat a nechat se vyživovat, občas někde udělat nějaký melouch a pak výdělek náležitě v parku oslavit a jiné podobné rady. Myslím, že třeba rodičům takových dětí by to nemélo být jedno a mohli by na situaci nějak reagovat.

Je doba, kdy je opravdu velmi důležitá ochrana soukromí a já sám jsem jejím zastáncem a tak jsem přemýšlel nad nějakým řešením. Vzhledem k tomu, že jsou v parku tito lidé denně, tak by policie nic jiného nedělala, než sledovala dění v parku. To je nesmysl. Nezbývá tedy jiného řešení, nežli instalace FUNKČNÍHO kamerového systému namířeného právě na místa k sezení a podél břehu Dračice, aby bylo případné poškozování městského majetku řádně zdokumentováno a nemuseli se zjišťovat viníci, nebo další případné přestupky či trestné činy.

Vzhledem k tomu, že park slouží (nebo spíše má sloužit) k odpočinku, takový kamerový systém nemůže nikomu, kdo přijde do parku s takovým úmyslem vadit. Proto se domnívám, že každý kdo nechce, aby se z našeho hezkého parku stal "park hrůzy", by měl vyjádřit svůj souhlas připojením svého podpisu pod tuto petici.

Ještě jedna věc: Chování právě této skupiny lidí odporuje městské vyhlášce č. 2 z roku 2010, která je ke stažení na stránkách města a zabývá se i zákazem konzumace alkoholu. Vyhláška mimo jiné obsahuje mapku města s oblastmi zákazu. A světe div se, zahrnuje celou oblast parku včetně náměstí.

Zdeněk Ježek    Kontaktujte autora petice