Petice za otevření venkovních areálů zoologických zahrad

My, podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme, aby byly okamžitě otevřeny venkovní areály zoologických zahrad.

Zoologické zahrady jsou již od prosince 2020 pro veřejnost uzavřeny a to včetně venkovních areálů. V případě venkovních expozic k tomu ale neexistuje žádný smysluplný důvod! Procházka po venkovním areálu zoo nepředstavuje žádná epidemiologická rizika, stejně jako procházka v přírodě. Proto by vláda na zoologické zahrady neměla zapomínat a měla by co nejdříve umožnit návrat alespoň části návštěvníků do venkovních areálů! Vnitřní expozice nyní samozřejmě otevírat nelze.

Zoologické zahrady jsou na bezpečné otevření připravené. Dokáží regulovat počet návštěvníků a eliminovat fronty u pokladen. Tato opatření jsou například u městských parků zcela nerealizovatelná a z tohoto důvodu považujeme pohyb po venkovních areálech zoologických zahrad za mnohem bezpečnější než pohyb po městských parcích.

Situace zoologických zahrad je již kritická. Některé zoologické zahrady dokonce oznámily, že v krajním případě budou nuceny přistoupit k přesunu zvířat do jiných zoo po celém světě nebo dokonce k jejich utracení, protože kompenzace ze strany státu jsou absolutně nedostačující. Aktuální opatření jsou pro zoologické zahrady likvidační!

Ze své pozice ředitele zoo v Táboře a vystudovaného virologa navrhuji následující:

1. Okamžité otevření venkovních areálů zoologických zahrad.
  2. Maximálně 30 návštěvníků současně na každý hektar plochy.
  3. Zákaz prodeje vstupenek na místě, umožnění vstupu pouze na základě předchozího nákupu vstupenky online.
  4. Uzavření všech vnitřních prostor v areálu - restaurace, kavárny, prodejny apod. kromě sociálních zařízení.
  5. Rozmístění dezinfekčních prostředků po areálu.
  6. Povinnost nosit respirátor v areálu zoo.

RNDr. Evžen Korec, CSc., ředitel Zoologické zahrady Tábor, a.s.    Kontaktujte autora petice

Podepsáním povoluji RNDr. Evžen Korec, CSc., ředitel Zoologické zahrady Tábor, a.s., aby předal/a můj podpis tomu, kdo v této věci pravomoci.