Petice za záchranu porodnic v ČR

Quoted post

Beast

#22 Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-01 15:13

Je sice hezký, že revoltujete proti uzavření malých porodnic, ale nikde jsem se nedočetl, jak učinit jejich provoz úspornější. Je pravda, že je reálná šance zhoršení individuální péče, ale je třeba šetřit všude. Pokud se zrušením menších porodnic nevyvolají problémy a další investice ve větších, tak jsem pro zrušení. Pro drtivou většinu lidí to nebude mít nijak rozhodující dopad má jet do porodnice 30 km jedním směrem nebo na druhou stranu ? Koukej te se na to, také jinak. Menší množství porodnic znamená větší možnost poskytnutí špičkové péče v případě potíží. Pokud se rodičce přihodí komplikace na malé porodnici kde je jeden porodník 2roky před důchodem, nastane jistě jiná situace než na porodním sále, na kterém může být do 5 minut kompletní operatérů.

Odpovědi

bába babicí

#26 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-01 21:58:05

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D 

 Jako porodní asistentka Vám můžu potvrdit, že někdy je i pět kilometrů dlouhých k nevydržení a málo kde budete mít těch 30 km k dispozici. A děti si nedají poroučet, teď hezky počkej a nelez na svět.


Nepřihlášený uživatel

#31 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-02 11:59:46

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

Ty budeš asi přes to maso...? Operatére...

Mab

#39 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-04 13:06:55

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D 

 Beast, ale tady nejde jen o mimořádné případy, které potřebují akutně pomoci, ale o tisíce žen, které mají fyziologické těhotenství, fyziologický porod a fyziologického novorozence. Tyto ženy chtějí rodit v blízkém okolí a ne jet hodinu do porodnice (už teď se někde hodina dojezdu považuje za normu), chtějí rodit  přirozeně v klidu a bez urychlování a hlavně chtějí individuální přístup, chtějí podporu bondingu, kojení apod. Tedy to co je v zahraničí standard a ne nesmyslná přání alternativních matek, jak to tady v čr občas někdo prezentuje. Velké porodnice jedou často na úkor kvality na kvantitu, individuální přístup se vytrácí, což je jasné, pokud má jedna PA na starost 5 rodiček. Takže rušení malých porodnice není cesta jak uštětřit a dopřát lepší péči, bohužel naopak. Ve velké porodnice je větší spotřeba analgetik, oxytocinu, vyšší procento císařských řezů, vyšší procento nástřihů, vyšší spotřeba dokrmů pro novorozence. Právě proto, že je to jednodušší řešení pro zdravotníky, hl. časově, než vyčkávací individuální přístup s individuální poradou, která vyžaduje hlavně čas, ale ne finance.


Nepřihlášený uživatel

#41 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-04 15:48:16

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

Ne, není třeba šetřit všude. Jsou věci tak důležité, jako je příchod na svět, že na nich šetřit nelze.


Nepřihlášený uživatel

#42 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-04 21:58:09

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

A jsme opět u toho - jedno řešení je podpořit a právně zakotvit práci porodních asistentek. http://www.zdn.cz/denni-zpravy/z-domova/porodni-asistentky-spocitaly-uspory-pojistoven-kdyz-zaplati-peci-455159

Zde otevřený dopis porodních asistentek + příloha dole - úspory v číslech:

http://www.unipa.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=151:otevrenydopis&catid=43:tiskove-zpravy&Itemid=109

A pokud rozumíte anglicky, tak zde je směr, kterým jde Velká Británie: http://www.bbc.co.uk/news/health-14145862

Británie má ten samý problém - nedostatek "senior" lékařů, ale řeší to tím, že bude podporovat péči porodních asistentek pro nízkorizikové rodičky (což neznamená, že všechny budou rodit doma - budou se svojí PA v porodnici a zkušený doktor tam bude jen v záloze, kdyby něco).


Nepřihlášený uživatel

#57 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-06 15:16:45

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

přečti si komentář 55 a může Ti být jasné, jak ušetřit, spíš neposílat peníze tam, kam nepatří, pak bude i na malé porodnice!!!

Laraka

#101 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-13 00:17:42

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

Ano šetřit se samozřejmě musí,ale vtomto státě se stále šetří na nesprávných místech,myslím že sou velké rezervy i jinde.K to mu sloučení porodnic,nechtěla bych se dožít toho aby kvůli tomu že se sloučili porodnice  pro mne nebude místo až mě manžel poveze do porodnice a v bolestech pojedem dalších X kilometrů tam kde místo bude a nebo mě tam odrodí ale následně převezou do jiné protože pro mě nebude volná postel!!!Jen myslím že 600 porodů ročně je dost velké číslo a pokud to tedy má být tak bych to číslo určitě snížila.


Nepřihlášený uživatel

#105 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-14 00:02:04

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

A jste si jistý, že ve fakultní nemocnici bude u porodu zkušený porodník. Vždyť tam o sebe škobrtají. Když  je u nich na stáži lékař z periferní nemocnice umí toho více než oni.


Nepřihlášený uživatel

#106 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-14 00:11:21

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D 

 Rodila jsem v Opavě, která má být zrušena, stejně jako jedna z mála.. Rozloha lůžkového je na jednom celém patře po obou stranách schodiště.. V den, kdy jsem rodila já a ještě další 2 dny poté tam rodilo tolik žen, že i když byly pokoje po dvou, tak jsme tam byly po třech a ještě otevřeli provizorní jedno horní patro..  Porodnice posílala rodičky jinam, ale nebylo kam, všude bylo přeplněno.. Ptala jsem se na to zdravotního personálu, jak je tohle možné a proč se má teda tahle nemocnice rušit, když vypadá tak vytížená.. Dozvěděla jsem se, že tyhle stavy jsou v porodnictví absolutně normální.. Při jakékoliv změně tlaku a počasí se nastávající rodičky rozrodí a je docela jedno, kdy mají termín.. (já rodila 14 dní předem) a pak třeba týden ticho po pěšině a čeká se na další bouřku, nebo krupobití.. A nezlobte se, ale spoléhat na to, že jsou v jedné nemocnici připraveni pojmout tolik rodiček a plně se jim věnovat.. Tomu nevěřím, ani kdyby jste se na hlavu postavil..


Nepřihlášený uživatel

#115 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-15 14:59:40


Nepřihlášený uživatel

#135 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-16 17:02:12

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

Jezis to jsou zase blaboly nakyho chlapa ne? v zivote jste urcite na porodnici nebyl. zadny porodnik pred duchodem, ale mlady a flexibilni personal a primar mohl mit kolem 40 let!!! takze si nechte svoje chytry rady nekam jinam, kde to bude potrebnejsi. a kdyz nejblizsi porodnice neni 30km ani jednim smerem, ale dal tak co?? velke pracoviste neznamena jen a jen spickovou peci ne? smarja vubec nevite jak to tam chodi...

Katy

#140 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-16 18:47:54

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

Máte konkrétní případ, kde je pouze jeden porodník a ještě ke všemu 2 roky před důchodem? Ještě jsem o ní neslyšela...  Chlapům se to mluví, když porod a poporodní péči nepotřebují! Myslím, že šetřit se dá ještě jinde a né na dětech! Navíc, když bude velká porodnice přeplněná, což je i v dnešní době před uzavřením menších, to budu rodit před ní nachodníku?

Evik

#143 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-16 19:21:36

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

Jo, jo, taky netřeba komentáře. :-) Tady z příspěvku je úplně jasný, že ho psal chlap a ty kokotiny ve vládě taky můžou  napadnout a vymyslet jen chlapi. Ženskou by rušit malý porodnice ani nenapadlo. Kdo už rodil, ví o čem mluvim -že :-)

kocandaka

#166 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-16 22:32:42

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D 

 A představte si, že místo 100 metrů to do porodnice to budu mít 50km a to super vybavení mi bude k ničemu, když se tam nedostanu včas. Porod je něco trochu jiného než plánovaná operace kam si dojedu jak mne objednají. Navíc ty velké porodnice jsou přeplněné teď takže se zruší tedy ty menší a místo nich se postaví v těch velkých další pokoje?

Mirka

#189 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-17 13:02:18

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

Váš názor mě nerozezluje, protože jste muž, a to muž, který zřejmě ještě nemá děti. Prolustrovat by se měly především veřejné zakázky a nikoli porodnice. Pokud "Rodina základ státu" tak porodnice by měly přijít na řadu až poslední. Hezký den.

Petr Lidák

#222 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-18 18:14:14

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

Dělám porodnictví přes 20let, porodil jsem přes 5000 dětí, do důchodu mám daleko, ale chtěl bych zase dělat v malé porodnici. Argumenty politiků a ekonomů neobstojí.

1. malé porodnice mají i menší počet personálu, na jednoho tak ve skutečnosti vyjde ročně více porodů než na pražské klinice, kde je jich plné hejno. A hlavně o službách pak musí dát i 3-4 hlavy dohromady,  aby problém zažehnali. To není nic proti, jen trocha do mlýna.

2.Ekonomika - je naprosto opačná než tvrdíte Vy- jelikož existují "individuální sazby péče" ve smlouvách s VZP, rodí malá porodnice např.za cca 25000 bodů, klinika za stejný, nekomplikovaný porod dostane kolem 40000 bodů. Tím, že si stát sníží síť zdravotnických zařízení, nejen porodnic, může nastat v nedaleké budoucnosti neřešitelný problém. Budeme nemocní a zbude na nás jen "neakutní" lůžko v LDN či na oddělení tzv.následné péče. Dobrá vyhlídka.

3. Rodička uvítá spíše solidní péči s lidským přístupem jedním lékařem a jednou asistentkou, než špičkovou přetechnizovanou verzi porodu, kde se komplikace spíše vytváří. Netvrdím, že jsem se nesetkal s "normálním" porodem, který se během okamžiku převrátil do noční můry, ale vždy se to zvládlo. Na druhé straně komplikované porody končící úmrtím novorozence či rodičky či obou bohužel existují i na špičkových porodnicích v Praze. Jenže jaksi mediální mašinérie posouvá všechny lidi do náhledu,  když to nezvládli ani v Praze, co by pak dělali na periferii. Trochu mne mrzí takový jednoduchý pohled na "venkovní" - mimopražské porodnictví, kde se dosud rodilo kolem 70% dětí.


Nepřihlášený uživatel

#246 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-20 18:00:34

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D 

 ...asi bych dala přednost jednomu zkušenému porodníkovi, co má 2 roky před důchodem, než několika mladým medikům, co se to ve Fakultní nemocnici na mě teprve budou učit....

Marie

#250 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2011-12-21 19:49:08

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

jestli to bude pokačovat v našem zdravotnictví stejně, nebude v porodnici porodník žádný, za toho před důchodem byste měl být vděčný, mladí  na to riziko  kašlou už dnes a raději jdou na jiný, klidnější obor - jestli vůbec po dokončení studia budou praktickou medicínu dělat


Nepřihlášený uživatel

#350 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2012-02-21 18:42:27

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

Když tady píšete, že je třeba šetřit všude, tak mi řekněte jedno, proč nezačnou šetřit politici a manažeři pojišťoven na svých platech? Kdyby si snížili platy aspoň o 2000 Kč, tak by se nemuselo nic rušit. Další věč, na co si platíme zdravotní pojištění? Když pobyt v nemocnici si musíme hradit sami, dokonce i za miminko a nehledně na to, že celou výbavu do porodnice si matky musí nosit. Není to trochu ubohé? Tak mi řekněte, kam jdou naše peníze, do zdravotnictví asi těžko, jinak by se nemuselo nic rušit. Jestli si myslíte, že matkám je jedno na kterou stranu pojedou rodit, tak jste vedle. Je totiž rozdíl jet do 5 km vzdálené porodnice na Vsetíně než se plahočit minimálně hodinu do Zlína. Pokud se rodičce  přihodí komplikace, tak ten porodník 2 roky před důchodem bude mít lepší kvalifikaci a znalosti jak celý tým operatérů. A za tu hodinu co rodička pojede do velké porodnice se může stát cokoliv a celý tým operatérů jí bude k ničemu, protože už může být pozdě a takhle vyhasnou dva životy. Teď se divte, že porodnost v zemi klesá, ani se těm matkám nedivím, přece nepřivedou dítě do takového bordelu. A ležet v přecpané porodnici kde o vás doktor sotva zavadí pohledem nehodlám.


Nepřihlášený uživatel

#375 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2012-03-01 10:39:25

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D 

 Jenže to je třeba v případě zrušení vsetínské porodnice naprosto nemožné. Z okrajových částí okresu je to do Zlína i do Valmezu teda mnohem dál. A když uvážíme, že i Valmez je jen něco málo nad zvolenou hranicí a zrušili by i ten, tak nevím, nevím. Do Zlína se ve všední dny nedostanete za hodinu a co teprve v zimě. :-(

 


Nepřihlášený uživatel

#382 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2012-03-02 15:53:20

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

Vsetínská porodnice je menší ale je špičkově vybavená jak pro rodičky tak pro novorozence,Co se týká lékařů dva roky před důchodem tak tam není ani jeden aspoň co já měla čest vždy to byl mladý lékař s plnou kvalifikací.Co se týká dopadu jestli pojede 30km tam nebo tam nemáte tak úplnou pravdu,porod může být tak rychlý,že to nemusí stihnout a porodí v sanitce.A to může mít velké riziko jak pro matku tak pro dítě.Ono se zřejmě bude vše zase řešit až když se něco stane jako vždy.Píšete že je třeba šetřit všude ano máte pravdu,tak ale by měli začít pááni ministři a poslanci začít sami u sebe,jak se říká schody se metou vždy od shora né ze spodu.A myslím si že kdyby si ubrali ,odřekli si odměn hodně by do naší kasičky přibylo peněz.


Nepřihlášený uživatel

#467 Re: Perte do mě ať je po mě :D

2012-09-01 12:13:56

#22: Beast - Perte do mě ať je po mě :D

No jestli myslíte, že 30 km je malá vzdálenost, tak Vás vyvedu z omylu. Budu rodit počtvrté a už u třetího porodu jsem takřka nestihla dojet do porodnice vzdálené 11 km. Být porodnice dál, tak rodím v autě, což je dle Vaší logiky určitě bezpečnější než jeden předdůchodový lékař v porodnici (mmch. neviděla jsem malou porodnici, kde by byl tak nuzný personál).