PETICE NA OCHRANU SCHIESZLOVY VILY A PAMÁTKOVÉ ZÓNY NA HŘEBENKÁCH

Kontaktujte autora petice

Aktuální informace o vývoji kauzy Schieszlovy vily

2023-12-21 08:48:22
Vážení spoluobčané a podporovatelé,

 

dovolte nám Vás informovat o posledním vývoji ve věci záchrany Schieszlovy vily a památkové zóny Smíchov. 

 

Konečně dobrá zpráva: Magistrát hlavního města Prahy v pátek 15. 12. 2023 zahájil přezkumné řízení z důvodu nezákonnosti a pozastavil vykonatelnost rozhodnutí stavebního úřadu. Pozastavení vykonatelnosti stavebního povolení nabylo účinnosti týž den. Znamená to, že vlastník Schieszlovy vily nemá v tuto chvíli platné a účinné stavební povolení, a musí proto okamžitě zastavit práce, než bude v rámci přezkumného řízení rozhodnuto.

 

Vlastník však rozhodnutí magistrátu neuposlechl a pokračuje dál v bouracích pracích. Toto porušování a maření úředního rozhodnutí je samozřejmě nezákonné.

 

Proto jsme v pondělí 18. 12. 2023 vyzvali Stavební úřad pro Prahu 5, aby respektování rozhodnutí magistrátu na stavebníkovi bezodkladně vynutil kontrolními prohlídkami stavby a ukládáním sankcí. Odpověď jsme žádnou nedostali, bourací práce pokračují dál.

 

Jsme nyní svědci bezostyšného pohrdání zákonem a maření úředního rozhodnutí vlastníkem Schieszlovy vily, a k tomu šokující lhostejnosti Stavebního úřadu pro Prahu 5. Zde už nejde jen o ochranu stabilizovaného území a památkové zóny na Hřebenkách, ale o prosazení principu, že v právním státě platí zákony pro každého bez rozdílu a že rozhodnutí státních orgánů musí respektovat všichni.

 

Z tohoto důvodu jsme vyzvali vedení a zastupitele MČ Prahy 5 a hl. města Prahy, aby zaujali vůči nezákonně postupujícímu stavebníkovi porušujícímu úřední rozhodnutí jasný postoj, že v právním státě nemá jeho jednání místo. Těm, kteří doposud vyjádřili podporu, děkujeme. Budeme sledovat, jak se zachovají ostatní.  

 

Největší díky nicméně patří Vám všem za Vaši podporu, zejména těm, kteří přiložili ruku k dílu. Je to pro nás závazek vytrvat. O vývoji situace Vás budeme dále informovat. 

 

Přejeme klidné a smysluplně prožité svátky vánoční a vše dobré v novém roce.

 

S úctou a nadějí

za petiční výbor

Petra Prokopová

Mikuláš Kroupa

Vít Makarius

Miloš Hořejš

Administrátor

Vše je rukou ministerstev a Magistrátu hl. m. Prahy

2023-11-10 10:20:52

Vážení občané a podporovatelé,

Schieszlova vila přežila další noc a má ještě šanci. Nyní je vše v rukou Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva kultury a Magistrátu hlavního města Prahy. O vývoji situace Vás budeme průběžně informovat prostřednictvím těchto oznámení a také na naší stránce na sociální síti Facebook.

S úctou a nadějí
Petiční výbor

přežila_další_den.jpg

 

 


Petiční výbor

Zahájení demolice

2023-11-09 11:03:30

Vážení občané, vážení zastánci našeho historického dědictví,


obracíme se dnes na Vás se sdělením a možná návrhem, jenž nevychází z lehkého srdce.

Bagr dnes ráno 9. 11. 2023 začal s demolicí Schieszlovy vily. Postupuje velmi rychlým tempem (viz fotografie níže).

Ačkoli nevzdáváme naději a děláme vše, co je v našich silách, přesto zveme všechny, kterým není vilová památková zóna Hřebenky lhostejná k tomu, aby přišli možná naposledy se podívat na Schieszlovu vilu (na adrese Tichá 6, Praha 5, Smíchov) v podobě, ve které ji známe již přes 100 let.

S úctou a nadějí,
Petiční výbor

bourání.png

 


Administrátor



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...