PETICE PROTI NOVÉ HYGIENICKÉ VYHLÁŠCE PRO ŠKOLY – VÁŽNĚ OHROŽUJE BEZPEČNOST A ZDRAVÍ DĚTÍ I ŽÁKŮ

Kontaktujte autora petice

Poslanci zdravotního výboru chtějí zachovat ve vyhlášce ploty u MŠ i oddělená WC

2023-09-21 10:26:06

Krásný den všem,

včera jsem měl tu čest představit naši petici na jednání Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny. Sice jsem dostal jen 2 minuty času, ale možná právě naše petice rozhodla, že část poslanců pětikolice podpořila dvě usnesení ze čtyř, která navrhla paní poslankyně Ivana Mádlová (ANO).

Poslanci zdravotního výboru z koalice i opozice navrhli úpravy hygienické vyhlášky ke školám, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví. V usnesení žádají zachovat v hygienické či stavební vyhlášce ploty u školek (MŠ) nebo toalety oddělené podle pohlaví. Podle zástupců ministerstva zdravotnictví tyto konkrétní požadavky řeší jiné vyhlášky týkající se staveb, které má na starosti ministerstvo pro místní rozvoj. Petici proti vyhlášce jako celku podepsalo více než 5500 lidí.

Deset z 19 poslanců souhlasilo s návrhem poslankyně Ivany Mádlové (ANO) na to, aby v hygienické či stavební vyhlášce zůstala zachována povinnost toalet oddělených podle pohlaví a povinnost oplotit mateřskou školu. Naopak požadavek na zachování povinného počtu hygienických zařízení nebo metrů čtverečních podlahové plochy na počet žáků či studentů nebyl přijat.

Již dříve se k vyhlášce kriticky vyjádřili také odbory nebo některé instituce, například úřad vládní zmocněnkyně pro lidská práva. Jeho připomínky namítají, že nižší požadavky by mohly vést k rozdílné kvalitě škol.

Podle petentů návrh vyhlášky "vážně ohrožuje bezpečnost a zdraví dětí i žáků", řekl dnes na výboru jeden z autorů petice Radek Sárközi. Petice požaduje zachovat požadavek na oddělené toalety pro žákyně a žáky v základních a středních školách a jasné stanovení minimálního počtu toalet a umyvadel ve školách, což nyní definuje stávající hygienická vyhláška pro školy. Dále také chtějí petenti zachovat například povinnost oplocení pozemků škol a určení minimální podlahové plochy na dítě ve školce a na žáka v základní a střední škole.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/poslanci-zdravotniho-vyboru-chteji-zachovat-ve-vyhlasce-ploty-u-ms-i-oddelena-wc/2416088

 

Jsem opravdu velice rád za tento drobný úspěch, ale je třeba zdůraznit, že o tom, co bude nebo nebude nakonec v nové hygienické vyhlášce pro školy, rozhoduje výhradně ministr zdravotnictví, nikoliv poslanci - Poslanecká sněmovna totiž hlasuje pouze o zákonech, nikoliv o vyhláškách nebo nařízeních vlády...

S pozdravem

Mgr. Radek Sárközi

https://sarkozi.blog.idnes.cz

 


Radek Sárközi

Sdílejte petici proti nové hygienické vyhlášce kde se dá :-)

2023-09-16 13:44:07

Krásný víkend,

děkujeme všem, kdo jste podepsali naši petici proti nové hygienciké vyhlášce:

https://www.petice.com/proti_hygienicke_vyhlasce

Rádi bychom získali co nejvíce podpisů. Proto Vás žádáme o pomoc se šířením této petice všemi možnými způsoby - sdílením výše uvedeného odkazu na sociálních sítích, rozseslání odkazu přátelům přes e-mail, Messenger, WhatsUp apod.

Mějte na paměti, že po podpisu petice Vám přijde e-mail z adresy info@petice.com, kde musíte kliknutím na zaslaný odkaz potvrdit svůj podpis, jinak se Váš podpis nezapočítá. Pozor, tento e-mail často spadne do složky Hromadná pošta nebo SPAM...

Více informací k nové hygienické vyhlášce naleznete zde:

Změny hygienických norem pro školy v médiích
https://www.pedagogicka-komora.cz/2023/08/zmeny-hygienickych-norem-pro-skoly-v.html

Chaos v hygienických normách pro školy
https://www.pedagogicka-komora.cz/2023/08/chaos-v-hygienickych-normach-pro-skoly.html

Připomínky k návrhu nové hygienické vyhlášky
https://www.pedagogicka-komora.cz/2023/08/pripominky-k-navrhu-nove-hygienicke.html

S pozdravem

Mgr. Radek Sárközi (petiční výbor)


Radek Sárközi

Záškodnice českého školství? Poslankyně Zajíčková si za nelichotivou nálepku může sama

2023-09-13 12:58:23

Zajickova_foto1.png

"V reportáži TV Nova zaznělo, že podle opozičních stran se jedná o hazard se životy dětí. „Tohle je opravdu bláznivý nápad. Vůbec nechápu, že se s tímhle vyjde na světlo boží,“ řekl televizi místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. 

CNN Prima News informovala, že ploty podle ředitelů dávají dětem volnost a bezpečný prostor. „I z pohledu mámy, babičky a učitelky musím říct, že ve vyhlášce je to nešťastná formulace,“ uvedla ředitelka Mateřské školy Libocká v Praze Dana Chroustovská. 

Web iDnes.cz pak posbíral názory rodičů, učitelů, ředitelů i zástupců školských iniciativ. Prostě všech, kterých se to týká. Jedna reakce za všechny: „Může docházet k únosům dětí. Stává se, že někdy jsou rodiče za plotem a sledují své děti, protože jim druhý rodič zakazuje kontakt. Ale když tam plot nebude, děti za nimi půjdou a společně odejdou,“ míní učitel Roman Chovančík z ostravské Mateřské školy Lechowiczova. Další z oslovených učitelek se bála použitých stříkaček odhozených narkomany. V anketě na iDnes.cz navrhované změny odmítlo 98 procent hlasujících čtenářů.

Poslankyni Zajíčkovou ale reakce překvapily a hned zaútočila na novináře: „TV Nova klasicky vytváří umělou senzaci. Pro sledovanost nezodpovědně pobuřuje rodiče a polarizuje společnost. Naštvaní rodiče klikají a peníze z reklamy se sypou…“  

V médiích podle ní „kolují nesmysly“. Zde pro změnu uvedla jako příklad reportáž CNN Prima. 

„Žádám vás, abyste už dále nenapadala svobodné zpravodajství, které v naší redakci všichni ctíme a dodržujeme,“ reagoval reportér TV Nova.

Podobně podrážděně přitom už Zajíčková reagovala i v minulosti, když TV Nova informovala, že v mateřské škole v Praze 5 dětem servírují jídlo z pytlů na odpadky. Jako starostka této městské části Zajíčková uvedla, že se „tu nepáchá žádné zlo na dětech“.

Postupně se proti navrženým změnám v hygienické vyhlášce postavil například největší učitelský spolek Pedagogická komora. Výhrady měl Národní pedagogický institut či Státní zdravotní ústav, kritikou nešetřila ani Asociace předškolní výchovy.

Autor tohoto komentáře se poslankyně na Facebooku zeptal, zda si uvědomuje, že si útoky na média dělá ostudu. Jeho otázku smazala, možnost dalších komentářů zablokovala. Z jejího profilu zmizely i desítky kritických komentářů. Podle sdělení předsedy Pedagogické komory skončil na blacklistu nejen on osobně, ale dokonce i oficiální profil celého spolku.

V zatím posledním příspěvku poslankyně informuje, že „práce pokračuje“. To lze číst dvěma způsoby. Jednak jako varování, že ani poměrně hlasitá kritika nevedla k tomu, aby se pravidla nechala tak, jak jsou. Z druhého pohledu však ještě lze spatřovat naději. Tedy že ty největší hlouposti snad někdo kompetentní z vyhlášky ještě odstraní. 

Co se ale bude odstraňovat pořádně těžko, je nálepka Renáty Zajíčkové jako záškodnice tuzemského školství, která chtěla ve školách zavést bezpohlavní záchodky nebo kolem školek zrušit ploty. Tu nálepku si totiž svým dosavadním vystupováním zasloužila. Na to je třeba myslet v dalších volbách, pokud snad usoudí, že je ve Sněmovně nepostradatelná."

Vladimír Barák, Týdeník Hrot

Zdroj:

 https://www.tydenikhrot.cz/clanek/zaskodnice-ceskeho-skolstvi-poslankyne-zajickova-si-za-nelichotivou-nalepku-muze-sama


Radek Sárközi



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...