Zvýšení rodičovského příspěvku

Kontaktujte autora petice

Aktualizace k současné situaci

2023-11-04 17:22:25

Vážení, 

kontaktovala nás strana Zelených, která založila vlastní petici na stejné téma a požádali nás, abychom Vám všem poslali oznámení, aktualizaci a nápad na to, co se dá ještě dělat, aby se zvrátilo současné rozhodnutí, které počítá s navýšením pouze pro děti narozené od příštího roku. 

Zde posílám zprávu od spolupředsedy strany Zelení Michala Berga. 

Pěkný den,  

Petiční výbor petice ferovarodicovska.cz, kterou organizuje Strana zelených, má pro vás vzkaz, kterým můžete pomoci zastavit nespravedlivé zvyšování rodičovské. Přečtěte si jej a zvažte, jestli se taky nezapojíte.      

Poslanci vládních stran ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN minulý týden odhlasovali neférovou rodičovskou. Bohužel potvrdili, že podpora rodin je pro ně jen planým slibem. Zvýšení rodičovské se totiž dotkne až těch, kteří se stanou rodiči po 1. lednu 2024. 

Důstojnější start života mohou však stále zajistit senátoři a senátorky tím, že zákon pošlou k projednání zpět do poslanecké sněmovny. Pojďme senátorům a senátorkám napsat, ať pomůžou rodičům, kteří děti již čekají, ne je teprve plánují. Stále je možné rozhodnutí zvrátit.   

Nedávno jsem se staral o svou dceru na rodičovské Hodila se nám každý koruna. Souhlasím s tím, že stát má šetřit. Ale zrovna na našich dětech? Hloupost. Zkusme to ještě změnit - pomozte našim senátorům a senátorkám.  

Nyní bude zákon posuzovat Senát. Potom jej musí podepsat prezident. Tam všude máme šanci vrátit zákon k novému projednávání. Senátoři a senátorky, kteří byli zvoleni s podporou Zelených, už se na to chystají. Potřebují vaši pomoc.  

Jeden z nich je senátor za Chomutovsko Přemysl Rabas. Jeho slova jsou jasná: “V této podobě návrh určitě nepodpořím, protože ho vnímám jako nespravedlivý. Není možné, aby se podpora rodinám neměřila stejným metrem jen proto, že se některé z nich nevešly do uměle stanoveného limitu.”   

Napište svým senátorům a senátorkám:  

1) Najděte si na www.senat.cz kontakt na senátora nebo senátorku z vašeho obvodu.

2) Napište mu nebo jí, aby návrh odmítli a vrátili jej do sněmovny k novému projednání.   

Že jste nikdy nikomu takto nepsali? Nebojte. Než jsem se přidal k Zeleným, taky ne. Není to nijak složité. Senátoři a senátorky jsou přeci placení za to, že mají vyslechnout problémy lidí z jejich obvodu.  
Popište jim, jak inflace a zvyšování cen dopadá na vaši rodinu. Připomeňte jim, jak mnozí z nich sami podporu rodin slibovali.   

4) Sdílejte mezi svými známými naši výzvu. Na sociálních sítích, prostřednictvím e-mailu. Čím více se nás na senátory obrátí, tím větší je šance, že tento problém budou vážně a že se s ním podaří něco udělat. 

Můžete použít vlastní slova, nebo využít pro sdílení tento odkaz: https://www.facebook.com/stranazelenych/posts/pfbid02bDA8UgMNh1itowjZriS4V3iCJuNy7GWndPH1C2WLXXrjqRQXdsk6mRN9rFLCRDHol  

5) Mějte dobrý pocit, že jste zatím udělali všechno, co bylo ve vašich silách.   

Jako Zelení jsme vždy na straně těch, kterým není jedno, v jakém světě žijí naše děti. Aby mohli dýchat čistý vzduch, jíst potraviny bez chemie a samozřejmě aby jejich rodiče měli od státu náležitou podporu. Nejen pro naše vlastní děti, ale pro všechny.  Ať už jsme byli vládě, poslanecké sněmovně. I teď mimo ni. Snažíme tlačit naší výzvou www.ferovarodicovska.cz na politiky u moci.

Nešlo by to bez vaší podpory.  

Díky, že jste v tom s námi    

Michal Berg spolupředseda Strany zelených   

PS: Český stát v podpoře rodin selhává v mnoha oblastech. Pokud si o tom chcete poslechnout více, nedávno jsem se nejen o vlastních zkušenostech s rodičovskou, ale i o dalších překážkách, které stát rodinám háže pod nohy, rozpovídal v podcastu Pivo, sunar a prachy. K poslechu zde na Youtube a zde na Spotify.  

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=OZqtRe9cqRY  

Spotify: https://open.spotify.com/episode/2YIHfwRFydeTX55qxCnJwv?si=S8ggbfYqSGiWaqXyeaUNBQ

 

 

 


Jaroslava Deckerová

Aktuální situace - Dochází nám čas

2023-06-29 08:00:23

Vážení, 

 
velmi Vám každému děkuji za podporu naší petice za zvýšení rodičovského příspěvku.
 
Vláda již rozhodla. Rozhodla se, že všechny současné rodiče, kteří pobírají rodičovský příspěvek, hodí přes palubu, nejen současné rodiče ale i ty rodiče, kterým se miminko narodí ještě v tomto roce. 
 
Toto rozhodnutí se musí ještě schválit. Zbývá nám velmi málo času. 
 
Vláda se mohla rozhodnout dopočítat částku každému, kdo nyní pobírá rodičovský příspěvek. Mohla jít mnoha cestami přidat procentuální část nebo zvolit alespoň cestu, kterou navrhovali Piráti, aby současní rodiče dostali alespoň nějaký příspěvek. 
 
Jistě je nutné šetřit peníze v rozpočtu, ale ptám se, proč je nutné, aby většinu tíhy nesli rodiče malých dětí? Zrušili školkovné, omezili slevu na manžela/manželku s nízkým výdělkem. Na rodinách se šetří, ale například daň na tiché víno zůstane nízká, ta daň, která by podle expertů poskytla dostatečný výnos na návrh Pirátů, tedy alespoň částečné přidaní i pro rodiče dříve narozených dětí. 
 
V současné chvíli pobírá rodičovský příspěvek necelých 273 000 lidí, nejsme snad pro ně dostatečně početná skupina, o kterou by se měl někdo zajímat? Myslím, že když se o nás nezajímají, musíme se ozvat sami. Vláda slibovala lepší hospodaření s rozpočtem, místo toho šetří tam, kde by neměla. V jejich chování je zřejmé, že jim nezáleží na rodinách s malými dětmi. Jak je možné, že u ostatní dávek se přidává všem pobírajícím a nyní to nejde? 
 
Rozešlete prosím petici přátelům a známým.
 
S přáním lepších zítřků
 
 

Jaroslava Deckerová



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...