Petice za ochranu zdravých vzrostlých stromů v Brně

Kontaktujte autora petice

Máme nový web a skupinu BRNO BUDE VEDRO

2023-07-30 15:44:22

Dobrý večer všem!

Mám řadu novinek ohledně vývoje. Brno letos v podstatě komplet uschlo a my otevíráme možnost přidávat do této petice podpisy. Jednáme s radním Suchým (KDU) za životní prostředí. I on ale bude potřebovat co největší podporu, aby změny prosadil. Každý se může symbolicky připojit, bude to vyvíjet tlak na řešení situace.

Tady je shrnutí toho, co se dělo ve zkratce:

 
 
ZÁŘÍ 2022: Zmatek a naštvanost z laxního přístupu Brna ohledně stromořadí a zeleně.
 
ŘÍJEN–LISTOPAD 2022: Start této petice a intenzivní přestřelky online s politiky i zaměstnanci městských organizací. Našli si mě skvělí a hodní lidé, co mi pomohli se zorientovat.
 
ÚNOR–BŘEZEN 2023: Předání petice a schůzka s radním Suchým (KDU), ostatní radní a primátorka odmítli. Jen zrušili architektonickou soutěž, aby se nás rychle zbavili.
 
DUBEN–KVĚTEN: Čekání na oficiální reakci Suchého a Magistrátu. Reakce byla vstřícná, ale nijaká, chceme další schůzky.
 
ČERVEN–ČERVENEC: Konverzace online a druhá schůzka. Opět čekáme na oficiální reakci a definici konkrétních kroků a činů Magistrátu
 
DNES spouštíme nový web a novou iniciativu BRNO BUDE VEDRO. Budeme tam dokumentovat celý proces a všechny reakce a sliby politiků. Najdete tam všechno možné, včetně návrhu řešení. Postupně budu sdílet víc. V jádru je případová studie aleje na náměstí Republiky, tam budeme sledovat, jak si MMB počíná a plní sliby.

Budu ráda, když:

Se připojíte do naší skupiny na facebooku: https://www.facebook.com/groups/240801215526323 

Nasdílíte náš nový web: http://www.brnobudevedro.cz/

Prostudujete aktuální stav jednání: http://www.brnobudevedro.cz/2023/07/30/reakce-radniho-nam-prisla-nedostatecna-probehlo-druhe-jednani/ 

Nebo otisknete tiskovou zprávu: http://www.brnobudevedro.cz/press/

A jen pro pořádek, není to předvolební kampaň. Jsme profíci z davu, chceme malé systematické kroky místo revoluce a máme k tomu podklady od těch nejlepších. Držte prosím palce. Kéž je Brno obyvatelné i v létě.

Zdraví Veronika Rút Fullerová, Vilém Jurek a tým

 

 


Veronika Rút Fullerová

Předání a kroky podle odborníků

2023-02-21 09:32:56

Dobrý den všem!

Velký dík za podporu a šíření. Petici jsme uzavřeli, byla oficiálně předána na městskou část Brno-sever a na následujícím zastupitelstvu se bude projednávat vznesení připomínek zastupitelstva k zadání soutěže na rekonstrukci. Budeme tam mít natáčecí tým, který pracuje na časosběrném dokumentu. Rádi bychom měli natočené i ty z vás petentů, kteří se chtějí jakkoli vyjádřit k podpoře zachování aleje. NATÁČET SE BUDE ZÍTRA 22. 2. v 15.00 v sále Kinokavárny Brno na náměstí SNP (přesná adresa a info o zasedání na oficiálním webu radnice https://www.sever.brno.cz/novinky/60-oznameni/15673-unorove-zasedani-zastupitelstva-23.html).

Moc rádi vás uvidíme! 

Ve spolupráci s několika nezávislými profesionály jsme vybrali 5 obecných kroků, které by každé město mělo udělat jako první v péči o zeleň. Dodali jsme je jako přílohu petice spolu s dalšími podrobnostmi pro vedení města. 

******

Jaké kroky vedou ke kvalitně provedené kultivaci městské zeleně?

Spolupráce s krajinářem

Prvním a zásadním krokem je, aby město mělo k dispozici odborníka s kvalitní praxí nebo přímo akreditací A3. Nesmí jít o amatéra proškoleného například na odboru ochrany životního prostředí, praxe v terénu je naprosto nezbytná. Tento specialista musí mít maximální politickou podporu, optimální je, aby vydával závazná stanoviska v rámci některého městského odboru. Pomůže také při vyjednávání s úředníky při rekonstrukcích, o tématu nesmí rozhodovat lidé, kteří nemají patřičné vzdělání a zkušenosti.

Koncepce zeleně

Předtím než dojde k vytvoření konkrétního praktického plánu, je nutné vytvořit koncepční plán. Jde o krajinářsko archiktektonický, městotvorný dokument, který může mít různé názvy. Jde o strategii využití zeleně ve městě ve vazbě na architekturu. Zjednodušeně řečeno dokument definuje, kde dává smysl se zelení pracovat a investovat do ní a kde naopak ne. Aby se vynaložené prostředky využily co nejefektivněji, strategii předchází audit aktuálních výdajů v péči o zeleň. Koncepci vždy vytváří krajinář, ideálně ve spolupráci s městským architektem. Výsledná koncepce se pak začlení do pravidel pro investory, kteří pochopí vizi města a seznámí se s případnými omezeními.

Vydání obecně závazné vyhlášky

Aby byla koncepce platná pro všechny městské organizace, je vhodné ji začlenit do obecně závazné vyhlášky o ochraně zeleně. To pomůže prioritizaci zeleně při vyjednáváních.

Plán péče o zeleň

Na základě koncepce krajinář vytvoří podrobný plán, který pracuje s horizontem týdnů, měsíců až let. Půjde o konkrétní kroky a kontinuální péči. Právě svědomitá péče je naprosto zásadní, a pokud se dodrží, je možné sledovat výsledky a prezentovat je veřejnosti již během jednoho volebního období. Tento plán je nutné vyladit s auditem výdajů za péči o zeleň a možnostmi v rozpočtu. Plán je nutné udělat tak, aby mělo město prostředky na údržbu kontinuálně.

Priority u kulatých stolů s úředníky

Kulaté stoly jsou nezbytné jak pro nové realizace, tak pro revitalizace. Schůzky, při kterých se stanovují priority mezi krajinářem a různými odbory, by se měly konat mimo prostředí kanceláří. Živá a motivující mezioborová komunikace je předpokladem úspěchu. Všichni úředníci a zaměstnanci musí také vědět, ve kterých částech procesu rekonstrukce je vhodné přizvat krajináře ke konzultaci. Cílem úvodních setkání může být vytvoření memoranda. To pak platí jako vzájemná dohoda správců infrastruktury a krajináře nad rámec běžné praxe a norem. Může výrazně usnadnit postup městských organizací při zachování kvalitní péče o modrozelenou infrastrukturu.

******

Další předání petice bude na Magistrátu, tedy investorovi rekonstrukce a na Kancelář architekta města, tedy odbornému poradci města. Jestli chcete sledovat další vývoj, stačí sledovat můj profil na Facebooku.

Velmi si vážím Vaší podpory a je skvělé vidět, že tolika lidem záleží na kvalitě života ve městě. Já jako specialista na veřejný prostor budu dělat maximum pro to, aby se o tématu městské zeleně mluvilo a aby každý cítil tlak na kvalitní řešení. Zároveň věřím, že už za pár let si málokdo bude spojovat stromy ve městě s dekorativností a podaří se postupně představit plný rozsah toho, jak moc stromy ovlivňují kvalitu našeho života. 

Krásný den a na viděnou zítra.

Veronika


Veronika Rút Fullerová

Dobrá zpráva před Vánoci!

2022-12-19 17:49:04

Na posledním zasedání zastupitelstva jsem byla vznést oficiální dotaz ohledně postoje radnice městské části Brna-severu vůči zachování stromů na náměstí. Starosta uvedl, že se městská část oficiálně vyjádří k zadání soutěže v únoru a mezitím budou požadovat sondy kořenových systémů. Také prohlásil, že on za sebe ctí názor občanů na zachování aleje a kancelář architekta města má zadání přepracovat tak, aby se se stromy počítalo. To je velký posun a pozitivní zpráva. Sondy jsou velmi dobrý předpoklad toho, aby tam stromy skutečně mohly zůstat a bez nich to v podstatě nejde. Ani respektování názoru občanů není samozřejmost. Díky všem za podpisy i sdílení, řešíme to opravdu v pravý čas. 

Zároveň mě tahle aktivita propojila s větším množstvím lidí, kteří jsou vzdělaní a znalí v oblasti veřejné správy i péče o zeleň, respektive modrozelenou infrastrukturu. Aktuálně s odborníky dávám dohromady sadu jednoduchých kroků, které budou moct politici udělat pro lepší péči o brněnskou zeleň obecně. A taky argumentační podklad, proč je to nezbytné.

Věřím, že jde o malý krok pro alej a zároveň velký krok pro Brno.:) Mít kolem sebe takový tým zkušených lidí je radost. Jedním z kroků bude i časosběrný dokument, který ukáže, jestli bude rekonstrukce náměstí Republiky ukázkově dobrý nebo ukázkově špatný příklad. A každý z politiků i úředníků, kteří na osud aleje mají vliv si teď může vybrat, jakou roli v něm chce hrát. 

Vaše role je nejdůležitější a velice si vážím každého podpisu. Petice bude tvořit ten hlas, který bude sedět místo nás na důležitých uzavřených jednáních. A může skutečně pomoct rozjet jiný přístup k zeleni v Brně. Já osobně teď cítím vůči vám závazek a budu se tomu věnovat dlouhodobě. V lednu vám představím kroky k lepší zeleni, které budeme prezentovat při předání petice. A vyjde i první zpráva o petici v MF Dnes.

Díky za každý podpis a krásné svátky!


Veronika Rút Fullerová

Díky za podporu! Shrnutí a další vývoj

2022-11-27 17:34:42

Dobrý večer všem!

Velice si vážím Vaší podpory. Netuším, ve kterém momentě jste se k petici připojili, proto je tu shrnutí všeho, co se dělo: 

  1. V září proběhla první prezentace Kanceláře architekta města (KAM) pro veřejnost ohledně příprav soutěže na úpravu náměstí Republiky v Brně. Překvapil mě jejich laxní přístup k celé věci i nadšení jejich krajináře pro vybagrování všech stromů. Tak jsem sepsala první článek na blog. Bydlím kousek od náměstí a kácení ovlivní každodenní život mě, mojí rodiny i přátel na desítky let. Zároveň mě dlouhodobě štve přístup města k zeleni obecně. Tohle byl zlom a to mě donutilo jednat.
  2. Článek vzbudil pozornost a diskuzi. KAM nebyl stavu napřímo napsat, jestli stromy budou chránit nebo ne a neustále kombinoval polopravdy, překrucování a mlžení. To mě naštvalo.
  3. Druhé setkání KAM s veřejností bylo mnohem profesionálnější, ale stále nebyli schopní říct jasné stanovisko, jestli stromy v soutěži ochrání nebo ne. Napsala jsem proto druhý článek o procesech rekonstrukce a o tom, proč je potřeba se stromy aktivně zabývat nebo půjdou k zemi. KAM opět reagoval nějakým mlžením, ale stanovisko neudal žádné. Ani na jednom z veřejných setkání navíc nebyli přítomní zástupci z Veřejné zeleně města Brna a KAM nebyl schopen vysvětlit proč. To už mi přišlo velmi podezřelé.
  4. Po zveřejnění článku se mi ozvali lidé, kteří do toho vidí a řekli mi, že kácení je hotová věc a je o tom rozhodnuto. Veřejně to ale nikdo nepřizná. Objevila se i dobře podložená teorie, že někteří chtějí razantní rekonstrukci, protože pak se snáz pošle "malá domů". Beru to zatím jako nepodloženou teorii "jedna paní povídala". Všechno ukáže další vývoj.
  5. Teď probíhají přípravy soutěže a veřejnost k tomu nemá přístup. Napsala jsem nový článek o tom, proč v našem případě neexistuje rozumný důvod ke kácení. Snad začne víc lidí z radnice i městských institucí přemýšlet nad tím, co a proč teď rozhodují. A uvědomí si, že se budu důrazně ptát na skutečně relevantní důvody pro kácení. Nenechám to jen tak být s tím, že to "asi nešlo jinak". A budu hnát k zodpovědnosti každého, kdo zanedbá svou službu veřejnosti.

Jaké jsou další kroky?

  • Pokud jste petici ještě nesdíleli, prosím o rozeslání co největšímu počtu lidí, které může zaujmout. Instituce na nás kašlou a musíme si hlasitě říct o to, na čem nám záleží. A pro celé Brno. Nemůžeme to začínat zase od nuly, až někoho napadne vybagrovat třeba třídu Kapitána Jaroše. Proto prosím o pomoc se sdílením.
  • V lednu nebo v únoru petici předám na Magistrát města Brna, Kancelář architekta města Brna a městskou část Brno Sever. Tím bude oficiálně doloženo to, že veřejnost s kácením nesouhlasí a že to instituce vědí. Na to pak budu apelovat, když bude zadání soutěže bez ochrany stromů nebo když vyberou architektonický návrh, který bude chtít stromy vybagrovat. Také se budu opakovaně veřejně ptát na koncepční práci města v oblasti zeleně. Čím víc podpisů, tím silnější tlak. Bez většího počtu podpisů to budou ignorovat média a bude těžší přinutit radnici i městské instituce k aktivnímu jednání.
  • Plánuji ještě řadu dalších kroků a o tom napíšu později.

Petice je teď velice důležitá, čím víc bude hlasů, tím vyšší je šance, že se povede odvrátit zbytečné kácení. A je i vyšší šance, že se mi pak povede donutit město ke koncepční a strategické práci se zelení v celém městě. Proto prosím o rozeslání a šíření. Přestože je před Vánoci a každý má hlavu jinde, je to důležité a nesmí to zapadnout. 

DÍKY ZA PODPORU I SDÍLENÍ PETICE!


Veronika Rút Fullerová



Sdílet tuto petici

Pomozte této petici získat víc podpisů.

Jak petici propagovat?

  • Sdílejte petici na své facebookové zdi a ve skupinách souvisejících s tématem vaší petice.
  • Spojte se s přáteli
    1. Napište zprávu s vysvětlením, proč jste tuto petici podepsali. Lidé ji totiž podepíší spíše, když budou chápat, o jak důležité téma se jedná.
    2. Zkopírujte adresu webových stránek této petice a vložte si ji do vlastní zprávy.
    3. Pošlete zprávu přes e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram a LinkedIn.



Placená propagace

Tuto petici nabídneme 3000 lidí.

Zjistit více...